Haberler

Yüzüklerin Efendisi Hakları Tahmin Edilenden Ucuza Gitmiş

Geçtiğimiz yaz sürpriz bir anlaşmayla Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit‘in haklarını satın alan İsveçli oyun firması Embracer Group nihayet ne kadar ödediğini açıkladı. Görünüşe göre anlaşmayı ucuza kapatmışlar.

İsveçli şirket Embracer Group, geçtiğimiz Ağustos ayında The Saul Zaentz Company‘den Middle-Earth Enterprises’ı satın almak için 4,2 milyar İsveç Kronu (bugünün kuruyla 395 milyon dolar) harcadığını doğruladı.

Anlaşma duyurulduğunda Embracer ve Saul Zaentz, Yüzüklerin Efendisi haklarının ne kadara satıldığını söylemekten kaçındı. Ancak o zamanki tahminler; filmlerin, video oyunlarının, masa oyunlarının, ticari ürünlerin, tema parklarının ve sahne yapımlarının dünya çapındaki haklarını içeren hakların değerinin 2 milyar dolara kadar çıkabileceğini öngörüyordu.

Gerçekte ödenen paranın ise tahminlerin çok altında kaldığı ortaya çıktı.

Buna karşılık, Amazon’un doğrudan J.R.R. Tolkien‘in ailesinden aldığı The Rings of Power (Güç Yüzükleri) TV dizisinin yapım hakları için sadece 250 milyon dolar ödediği belirtilmişti. Sekiz bölümden uzun bir Yüzüklerin Efendisi TV dizisi yapma hakkı, Saul Zaentz’e ait olmayan haklardan biriydi.

Amazon Games de The Lord of the Rings evrenine dayanan yeni bir devasa çok oyunculu çevrimiçi oyun geliştirmek ve yayınlamak için Embracer ile kendi anlaşmasını yaptı.

Middle-Earth Enterprises‘ın satış rakamları Embracer’ın yıllık raporunda açıklanırken, bu rakam oyun grubunun işten çıkarmalar, oyun stüdyolarının kapatılması, konsolidasyon ve yeniden yapılanmayı da içeren agresif bir maliyet düşürme programını açıklamasından sadece bir hafta sonra geldi.

CEO ve kurucu ortak Lars Wingefors tarafından açıklanan tasarruf tedbirlerine duyulan ihtiyaç, son zamanlarda yapılan satın almaların (Embracer, Middle-Earth Enterprises’ın yanı sıra çizgi roman yayıncısı Dark Horse‘u, anime şirketi Anime Limited’i, Tomb Raider haklarını ve son birkaç yıl içinde bir dizi video oyunu stüdyosunu da satın aldı) ekonomik krizle birleşmesi ve aylar süren önemli bir anlaşmanın son anda çökmesine bağlandı.

Embracer yıllık raporunda feshedilen anlaşmayla ilgili olarak şunları söyledi;

Ne yazık ki, oyun endüstrisi için yeni bir ölçüt oluşturacak çığır açan bir stratejik ortaklık anlaşması beklenmedik bir şekilde gerçekleşmedi.

Oyun şirketi ayrıca Middle-Earth Enterprises’ı satın almasının 2,9 milyar SEK (267 milyon $) tutarında “nakit akışını etkilediğini” de kabul etti.

En azından Yüzüklerin Efendisi tutkunları için, yıllık rapor, önümüzdeki yirmi yıl içinde Tolkien evrenine dayanan “birkaç dünya standartlarında ürün” vaadiyle iyi haberlerin bir kısmını getirirken, diğer medyadaki uyarlamalar da yapım aşamsında.

Şubat ayında Embracer Group, New Line Cinema ve Warner Bros Pictures ile Tolkien’in eserlerine dayanan “birden fazla uzun metrajlı filmi” kapsayan çok yıllı bir anlaşma yaptığını açıkladı.

Kaynak: Variety

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.