AYBABTUHaberler

Wizards Presents Bomba Haberler Getirdi! One D&D, D&D Digital ve Dahası!

Dungeons and Dragons ve Magic the Gathering’in yapımcısı Wizards of the Coast, iki oyun için dev haberler verdi. 18 Ağustos’ta yayınlanan Wizards Presents, hem FRP’de hem kart oyununda 2023’e kadar çıkacak ürünleri tanıttı.

Özellikle D&D’nin geleceği için heyecanlı yenilikler getiren haberler şöyle:

Gelecek Dungeons and Dragons Sürümünün Adı Belli Oldu: One D&D

Wizards Presents etkinliğinin en büyük bombası belli: 2024’te çıkacak yeni Dungeons and Dragons edisyonundan ilk bilgiler geldi. Daha önce Wizards sadece yeni kuralların 2024’te çıkacağını ve D&D 5E ile uyumlu olacağını söylemişti. Şimdi bunun ne demek olduğu hakkında biraz daha bilgimiz var.

Öncelikle Wizards, Dungeons and Dragons için edisyon kavramını rafa kaldırıp bundan sonra kurallarını sabitlemeyi planlıyor. 2024’te çıkacak kurallara One D&D adını vermişler ve yeni kurallar, D&D 5E ile aynı temelde çalışacak. Yani oyunun temel mekanikleri ve matematiği aynı kalacak.

Bunun yanında Wizards, 5E’deki macera ve karakter seçeneklerinin One D&D’de de doğrudan kullanılabileceğini söyledi. One D&D’den sonra Wizards’ın planı, oyun kurallarının öngörülebilir gelecekte aynı kalması. 6-7 yılda bir yeni edisyonla her şeyi çöpe atmak yerine, oyunun (kabul edelim oldukça sağlam) temellerine dokunmayıp sadece yeni seçenekler ekleyecekler.

Bu açıdan D&D 5E ve One D&D arasındaki ilişki, AD&D 1E ile 2E arasındaki geçişe benziyor. AD&D 1E ve 2E o kadar benzerdi ki, bir edisyondaki karakterlerinizi öteki edisyonun maceralarında kullanabiliyordunuz. Ancak One D&D’nin “ebedi D&D edisyonu” olma iddiası ayrı bir mesele.

One D&D hakkındaki bir diğer büyük duyuru ise, oyunun test aşamasının şimdiden başlamış olması! Wizards, One D&D’nin ilk playtest’ini Wizards Presents bittikten üç saat sonra D&D Beyond üzerinden yayınladı. Bu paket hakkında görüşlerimi yazının en sonunda bulabilirsiniz.

D&D Digital: Hepsine Hükmedecek Tek Bir Sanal Masa

Dungeons and Dragons bakımından tek duyuru One D&D değildi elbette. Wizards, D&D Beyond’u satın aldığından beri sanal masaüstü (Virtual Tabletop) piyasasına girmesi bekleniyordu.

Son birkaç yılda online olarak FRP oynatmanın ne kadar yaygınlaştığını düşünürsek pastadan bir dilim istemeleri kaçınılmazdı. Wizards Presents sırasında Roll20, Fantasy Grounds, FoundryVTT ve diğer benzer dijital yapılara karşı büyük bir rakip tanıttılar: D&D Digital.

D&D Digital’ı diğer sanal masalardan ayıran iki büyük özellik var. Masanın iki boyutlu değil, Unreal Engine’ın bütün ihtişamıyla üç boyutlu olması ve resmi destek. Wizards’ın iddiası, DM’lerin D&D Digital sayesinde kolayca üç boyutlu ve muhteşem grafiklere sahip maceralar hazırlayabileceği. Üstelik D&D Digital, D&D Beyond’la entegre olacağından Beyond’da satın aldığınız bütün kitapları D&D Digital’da kullanabileceksiniz. D&D Digital erken alfa aşamasında ve bu yılın sonuna doğru kapalı testlere başlaması bekleniyor.

Açıkçası resmi ve Unreal Engine kullanan bir sanal masanın çıkması, VTT piyasasını sarsacak bir gelişme. Yeni bir macera kitabı alır almaz, oyuncularınızı derhal gezdirebileceğiniz üç boyutlu bir zindanın açıldığını düşünün.

Böyle bir ürüne diğer şirketlerin cevap vermesi oldukça zor olacak. Ancak böyle bir sistemin doğaçlama DM’liğe ne kadar uyacağı şüpheli. Ayrıca sistemi kullanmanın Wizards’ın vaat ettiği kadar kolay olup olmadığını denemeden bilemeyeceğiz.

Gelecek 5E Kitapları: Ejderha Mızrağı, Devler ve PLANESCAPE!!

Wizards, D&D 5E’nin 2023’ün sonuna kadar çıkacak bütün kitaplarını da duyurdu. “Yeni sürüm duyurulmuşken hala 5E’ye kitap mı çıkarıyorlar?” diyorsanız, One D&D ile 5E uyumlu olacağı için bu kitapların hepsinin One D&D ile kullanılabileceğini hatırlatalım. Gelecek kitaplar ve konuları şöyle:

6 Aralık 2022: Dragonlance: Shadow of the Dragon Queen ve Warriors of Krynn

D&D oyunlarının düz zindan gezmeyi aşıp hikayeler anlatmasını sağlayan, romanları bir nesle fantastik edebiyatı öğreten Ejderha Mızrağı evrenine bu yıl Aralık ayında döneceğiz. Aynı anda iki farklı Ejderha Mızrağı ürünü çıkacak. D&D 5E macerası Shadow of the Dragon Queen ve bu macerayla entegre ya da ayrıca oynanabilen kutu oyunu Warriors of Krynn.

Wizards Presents bu kitapların içeriği hakkında çok fazla yeni bilgi sunmadı ancak dağıtım konusunda birkaç heyecan verici haber var. Hayranlar yıllardır aldıkları kitabı D&D Beyond’da tekrar almaları gerekmesinden şikayetçiydi. Shadow of the Dragon Queen kitapları normalde 45-50 dolar civarında satılacak ancak Wizards, 60 dolarlık kitabın içinde D&D Beyond kodu içeren bir paket de çıkaracak. Wizards bunun bir “deneme” olduğunu ve talebe göre gelecek kitapların da benzer şekilde paketlenebileceğini söylüyor. Umarız fiziksel kitaplarla dijital içeriğin açılması fikri tutar!

2023 Kış: Keys From the Golden Vault

Bu kitap, Candlekeep Mysteries ve Journeys Through the Radiant Citadel gibi bir macera antolojisi. Kitapta, her biri Ocean’s Eleven tarzı bir hırsızlığı konu olan kısa maceralar göreceğiz.

2023 Bahar: Bigby Presents: Glory of the Giants

Eliyle ünlü büyücü Bigby’nin Fizban ve Mordenkainen gibi anlatıcı olacağı bu kitapta, daha önce Unearthed Arcana’da test edildiğini gördüğümüz dev seçenekleri (rünler ve dev temalı alt sınıflar) görmeyi bekleyebiliriz.

Yaz 2023: Phandelver Campaign ve The Book of Many Things

Gelecek yaz çıkacak ilk kitap Phandelver Campaign. Bu kitap, Starter Set’teki Lost Mines of Phandelver’ı tam teşekküllü bir maceraya dönüştürecek. Söylenenlere göre macera daha kozmik korku odaklı olacakmış, açıkçası Phandelver’dan beklediğim son şey kozmik korkuydu.

Yazın çıkacak ikinci kitap ise The Book of Many Things. Xanathar’s Guide to Everything ve Tasha’s Cauldron of Everything gibi hem oyunculara, hem de DM’lere seçenekler sunan bir kitap bekleyebiliriz.

Sonbahar 2023: PLANESCAPE!

Son yayınlanan UA’da tahmin ettiğimiz gibi, D&D 5E sonunda çokluevrenin baş tacı Sigil şehrine gidiyor! Şu anda kitabın adı ve çıkış zamanı dışında hiçbir şey duyurulmadı, ama şimdiden felsefi fikirlerinizi hazırlasanız iyi olur! Planescape nedir diye soranları da buraya alalım!

Drizzt’in 35. Yılı, Japonca D&D ve Magic: the Gathering

Wizards Presents sadece D&D oyun kitapları ve araçları hakkında haberler vermedi. Diğer konulardaki haberleri kısa kısa geçersek:

  • R.A. Salvatore’nin efsanevi romanı Kristal Parçası’nın çıkışı ve kara elf kolcu Drizzt Do’urden’le tanışmamızın 35. yılı şerefine, Drizzt Efsanesi serisindeki bütün kitapların dijital versiyonları özel kapaklarla satılacak. Ayrıca Drizzt Efsanesi için bir Görsel Sözlük kitabı ve Drizzt’in kızı Brie’nin maceralarını anlatan bir webtoon serisi çıkacak.
  • D&D 5E Japonya’ya geliyor! Wizards, oyunun Japonca çıkışı şerefine tatlı bir fragman hazırlamış:
YouTube player
  • Biz haberlerin D&D kısmına odaklansak da Magic: the Gathering için de büyük haberler geldi. Magic’in gelecek dört seti bütün dünyaları kapsayan büyük bir hikayeyi anlatacak ancak asıl ilginç haberler Magic’in başka fikrimülkler için kart çıkardığı Universes Beyond serisinden. Daha önce Walking Dead, Fortnite, Stranger Things gibi dünyaları ağırlayan bu seri, yakın zamanda Yüzüklerin Efendisi, Warhammer 40K ve Doctor Who’yu Magic kartlarına getiriyor! Commander oynarken 12. Doktor’u çağırıp rakibin Nurgle’ına saldırtacağınız oyunlar yakında mümkün.

Bonus: One D&D Playtestinden İlk İzlenimler

One D&D’nin ilk playtest paketi Wizards Presents’ten üç saat sonra yayınlandığında bakmadan edemezdik. Yeni ırklar ve geçmiş (background) seçenekleri içeren test dökümanından öne çıkan notlar şöyle:

Kültürel Özellikler Geçmişte

Tasha’s Cauldron of Everything kitabından itibaren ırkların bütün kültürel yönlerinin ve ırksal kabiliyet bonuslarının kaldırılması hem pozitif, hem de negatif birçok tepkiye neden olmuştu. O zaman sistemi çok değiştirmeden bir yara bandı çözüm olarak getirilen sistem, One D&D ile nihai formunu almış: Irklar hâlâ sadece fiziksel ve doğaüstü özellikler veriyor, ancak kültürel özellikler geçmişlerde. Kabiliyet bonusları da aynı şekilde geçmişe göre veriliyor (örneğin geçmiş olarak Rahip Yardımcısı seçerseniz +2 Wisdom, +1 Intelligence alıyorsunuz). Tasha’s ile gelen değişiklikle ilgili tek şikayetim, kültürel özellikleri yansıtacak hiçbir yer kalmamasıydı. One D&D’de bu özellikler geçmişlerle sunulacaksa ben oldukça memnunum.

Featler

D&D 5E’de isteğe bağlı bir kural olarak sunulan beceriler (featler) artık standart olarak geliyorlar. Dahası, her geçmiş bir beceri veriyor. Ancak 1. Seviyeden gelen becerilerin aşırı güçlü karakterlere yol açmasını önlemek için çoğu beceriye seviye sınırı getirilmiş. İlk seviyeden güçlü bir beceri alıp DM’in keyfini kaçırmak artık yok yani.

YouTube player

Power Creep ve Büyük Değişiklikler

Güç seviyesi demişken, seçeneklerin genelinde bir güç artışı gözlemlenebiliyor. D&D 5E’de benzeri olan ırk ve beceriler, One D&D’de bariz daha güçlenmişler.

One D&D’de ana kurallar aynı kalsa da, belli kurallarda büyük değişiklikler test ediliyor:

  • Çoğu kişi 5E’de Inspiration’ı sadece iyi rol yapan kişiye ödül vermek için kullanıyordu. One D&D’de Inspiration mekaniği çok daha sık kullanılacak şekilde yeniden tasarlanmış.
  • Birini tutmak (grapple) için karşılıklı beceri zarları yerine saldırıda vurmanız yeterli.
  • Bütün zarlarda 20 kesin başarı, 1 kesin başarısızlık demek.
  • Öte yandan kritik vuruşlar zayıflatılmış. Bütün hasar zarları kritik vuruşta ikiye katlanmıyor. Bunun yerine sadece silah ve elle verilen hasarlar ikiye katlanıyor (canavarlar ise asla hasarını ikiye katlamıyor). Bu da büyü ve Sneak Attack gibi özelliklerin kritik vuruşla verdiği hasarı baya azaltmak demek.

Unutmamak gerek ki bu değişiklikler nihai değil. Bu belgenin yayınlanma amacı, Wizards’ın oyuncuların fikrini alması. Buna göre 2024’te çıkacak asıl kurallarda değişikliklere gidebilirler.

Eğer kuralları kendi gözlerinizle görmek isterseniz, D&D Beyond’dan Playtest paketini hesabınıza alabilirsiniz. Bu kurallar hakkında fikrinizi belirtmek için 1 Eylül’den itibaren doldurabileceğiniz bir anket de çıkacak.

Wizards Presents’i kaçıranlar buradan izleyebilirler.

YouTube player

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.