Haberler

Vampire: The Masquerade’in 5. Edisyonu Hakkında İlk Detaylar Geldi

vampir-banner

Geçtiğimiz ay New Orleans’ta gerçekleşen ve rol yapma oyunları dünyasının kültlerinden biri olan Vampire: The Masquerade‘in 25. yaşının kutlandığı The Grand Masquerade etkinliğinden gelen haberler içerisinden VtM severleri en çok sevindiren haberlerden biri de şüphesiz ki 5. edisyonun gelişinin resmi olarak açıklanması olmuştu.

Hepimizi heyecanlandıran bu haberin ardından White Wolf, 2018 kışında oyuncularla buluşacak 5. edisyon hakkında ilk detayları takipçileriyle paylaşmaya başladı.

Onyx Path forumlarının karanlık köşelerinden, gün yüzüne çıkan bilgilere göre oyunun beslenme mekanikleri, “yediğin ne ise sen de osun,” düsturu doğrultusunda ilerleyecek. Çoğu kişi gibi bizim de buradan yaptığımız ilk çıkarım, sıradan insanlar dışında, özel kurbanlardan beslendiğimizde bunun bizlere tek getirisinin doygunluk hissiyatı olmayacağı. Tabii ki oyunun önceki edisyonlarında da beslenmenin tek getirisi susuzluğumuzu dindirmek değildi -öhm, Diablerie, öhm- fakat bu maddenin üzerinde özellikle durulduğuna göre söz konusu mekanik daha geniş bir alanı kapsıyor. Bunun yanında oyuncuların beslenme alışkanlıklarının, disiplinler üzerinde büyük bir etkisi olması da söz konusu fakat bu etkinin disiplinlerin kullanımı mı yoksa karakterin hangi disiplinleri öğrenebileceği mi ya da disiplinlere dair bambaşka bir alanda mı devreye gireceği konusuna henüz açıklık getirilmiş değil.

feeding

Ayrıca 5.edisyon, Vampire: The Masquerade’in en büyük kavramlarından Camarilla’nın ve de Beast’in işleyişine de el atacak. Oyunun temel konseptlerinden olan bu ikilide yapılacak olan değişikliklerin boyutu hakkında White Wolf henüz açıklama yapmış değil fakat söz konusu kavramları, Camarilla’yı ve Beast’i, göz önünde bulundurduğumuzda radikal değişiklikler, bugüne kadar bildiğimiz VtM’den çok daha farklı bir oyunla karşılaşmamıza dahi yol açabilir.

55-620x350

Tabii ki metaplot konusunun açılmadığı bir Vampire: The Masquerade tartışması düşünülemez. 5. edisyonda metaplot, Gehenna adı verilen ve “vampirlerin kıyameti” diyerek oldukça yüzeysel bir biçimde özetleyebileceğimiz olaylar zincirinin hemen öncesinde başlayacak. Bu da demek oluyor ki yıllardır Onyx Path forumlarında ve çeşitli bloglarda dolaşan, bir sonraki edisyonun Saulot’un kendini feda ederek vampir nüfusunun büyük bir kısmını kurtardığı Nightshade senaryosunu baz alarak devam edeceği teorisi resmi olarak çürütülmüş oldu.

Peki ya World of Darkness evreninin zavallı ölümlüleri? Yeni edisyon insanları, basit birer kan torbası olmasının ötesine taşıyacağını iddia ediyor. İnsanların metaplot ve buna bağlı oyunlardaki etkilerini arttırmayı amaçlıyor. Ayrıca henüz doğrulanmamış dedikodulara göre ölümlülerin farkındalık seviyesi 5. edisyon ile birlikte bir hayli artacak. Yani söz konusu doğa üstü olaylar ve varlıklar olduğunda artık ölümlülere bakan ama görmeyen zavallılar muamelesi yapamayacağız.

mortal

Ayrıca hikaye anlatıcılığının World of Darkness ve Vampire: The Masquerade bazında önemini vurgulamak ve oyuncuları metaplotun merkezine yerleştirmek adına White Wolf, dağıtımını kendilerinin yapacağı ve hayran yazımı senaryoların metaplot ile paralel gitmesini sağlayacak bir “incil” doğrultusunda hazırlanmış üçüncü parti materyalleri de ana hikayeye dahil edecek.

İlk gelen detaylar heyecan verici oldukları kadar da düşündürücüler. Bahsedilen yeni mekaniklerin, yıllardır oynadığımız VtM’e nasıl entegre edileceğini ve yapılan değişikliklerin biz oyunculara nasıl bir deneyim sunacağını görmek için daha önümüzde 2 yıl olsa da devamının geleceğini umduğumuz açıklamalarla zor da olsa sabırsızlığımızı dizginlemeye çalışacağız.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.