Haberler

Roma İmparatorluğu’ndan Kalma 1600 Yıllık Zar Kulesi

Daha önce sitemizde tarihin en eski d20 zarı ile ilgili bir haber yayınlamıştık. Ancak birçok FRP sisteminde kullandığımız 20’lik zarlar (d20) gibi zar kulelerinin de tarihi düşündüğümüzden çok daha eskiye dayanıyormuş.

Zar kuleleri, FRP oyuncularında tarafından ya çok sevilir ya da nefret edilir. Daha bunun ortasına denk gelmedim. Birçok oyuncu onları gereksiz bulurken, geri kalan oyuncular ise onların eğlenceli olduğunu ve zar tutmaya karşı etkili olduğunu düşünür. Bu tartışma sürüp gitsin ancak zar kulelerinin Roma İmpratorluğu’nda bile kullanıldığını biliyor muydunuz?

Zar Kulesi

1985 yılında Almanya’nın Vettweiß köyünde yapılan bir kazıda tarihi MS. 4. yüzyıla dayanan 2 yüzünde Latince işlemeleri olan bir zar kulesi bulunmuş. Zar kulesinin bölgedeki önemli bir isme hediye olarak verildiği düşünülüyormuş. Bu zar kulesi, günümüzde Bonn şehrinde Rheinisches Landesmuseum müzesinde sergilenmekte.

Bir çeşit bakır alaşımından yapılan kulenin içinde 3 ayrı bölme bulunuyor böylelikle de zarın sonucunun rastgele olması kesin hale getiriliyor.  Zarın çıkış yapacağı noktada ise 3 küçük zil bulunuyor. Zar, bu zillere çarpıp kuleden çıktıktan sonra çıkışın dibindeki merdivenlerden aşağı yuvarlanarak oynanan yüzeye ulaşıyor.

Latince Yazılar

Latince işlemelerden uzun olanı Piktler’e karşı kazanılan zaferi anlatırken, kısa olanı ise bu kuleyi kullanan kişilere iyi şanslar diliyor.

Uzun Metin

PICTOS VICTOS (Piktler Yenilgiye Uğratıldı)

HOSTIS DELETA (Düşman Yok Edildi)

LVDITE SECVRI (Güven İçinde Oynayın)

Kısa Metin

UTERE FELIX VIVAS (Kullan ve Mutlu Yaşa)

Roma İmparatorluğu döneminde FRP oynanır mıydı bilmiyorum ancak o zamanlar bile zar tutarak hile yapmaya çalışanlar olduğu açık.

Bu zar kulesinin bir replikasına sahip olmak isterseniz ise şu siteden 25 dolar karşılığında satın alabilirsiniz.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.