Makaleler

Yeni Başlayanlar İçin Oynaması En Kolay Dungeons and Dragons Sınıfları

Dungeons and Dragons oynamaya yeni başlayanlar için kural fazlalığı her zaman göz korkutucu olmuştur. Özellikle de büyü yapabilen sınıfları oynamak acemi bir Dungeons and Dragons oyuncusu için oldukça karmaşık olabilir. Her ne kadar Dungeons and Dragons 5E önceki versiyonlara göre daha kolay bir oynanış sunuyor olsa da bazı sınıfları oynamak her zaman diğerlerine göre daha kolay olmuştur. İşte Dungeons and Dragons‘a yeni başlayanlar için oynaması en kolay sınıflar.

Oynaması En Kolay D&D Sınıfları

Dungeons & Dragons, son yıllarda daha önce hiç olmadığı kadar popülerleşti. Özellikle pandemi yüzünden evlere kapandığımız bu dönemde satışları ve oyuncu sayısı tarihinin en yüksek noktasına ulaştı. Bunun sonucu olarak da çok sayıda yeni oyuncu da D&D aracılığıyla FRP oynamaya başladı. Ve bu yeni oyuncular şanslılardı ki D&D 5e gibi oynaması görece çok daha basit bir sistemle oyuna başladılar.

Ancak deneyimli bir oyuncu için bile bazı sınıflar, diğerlerinden her zaman daha fazla emek ve dikkat gerektirir olmuştur.  Bu durumun, o sınıfların daha güçlü ya da daha üstün olduğunu belirtmediğini de söylemek gerekir. Sadece mekanik açıdan daha zor bir oynanışa sahiptirler. Bu nedenle de oyuna yeni başlayan birinin eğer çok hevesli değilse büyücü gibi bir sınıfı oynaması pek önerilmez. Çünkü takip etmesi gereken çok daha fazla özelliği vardır ve oyunun genel kurallarını öğrenmeyle rol yapmaya odaklanması daha önemlidir. İşte yeni başlayanlara önerilebilecek oynaması görece kolay sınıflar.

Fighter (Savaşçı)

Fighter, tarihin başından beri en çok oynanan sınıf olmuştur dersem hatalı sayılmam sanırım. Savaşçı diye tabir edilen sınıflar arasında oynaması en basit olanıdır ki diğerleri de Barbarian, Paladin ve Ranger’dır. Diğer 3 sınıfın çok sayıda özelliği hatta büyü yapabilme kabiliyeti bile vardır. Ancak bir Fighter için silahları ve zırhı haricinde çok da endişelenmesi gereken bir durum yoktur. 

Eğer D&D 5e oynuyorsanız Fighter karakteriniz için bir subclass seçmeniz gerekecektir ki bu durumda olabildiğince basit ve pasif özelliklerim olsun diyorsanız size önerimiz Champion olacaktır. Çünkü Battle Master seçerseniz manevralarla, Eldritch Knight seçerseniz de büyülerle uğraşmanız gerekecektir. Bu nedenle de karakterinizi mekanik açıdan en sade tutmanın yolu Champion‘dan geçecektir.

Ancak Fighter‘ın sadeliği sizi onun düz ve oynaması zevksiz bir karakter olduğu çıkarımına ulaştırmasın. Karakterinizin kişiliği, dövüş tarzı, ekipmanları ve hayalleri onu çok ilginç birisi haline getirebilir. Hem biraz düşününce birçok kahraman da Fighter‘dır. Aşil’den Spataküs’e Zeyna’dan Miyamoto Musashi’ye kadar sayısız isim sayabilirsiniz ve hepsi de katıksız birer Fighter’dır.

Rogue (Düzenbaz)

Fighter ile karşılaştırıldığında Rogue oynaması elbette daha karmaşıktır. Özellikle Skill konusunda daha dikkatli olmak gerekir. Özellikle tuzak ve kilit açma ya da bir yere sessizce sızma konularında biraz araştırma yapmanız fena olmayacaktır.  Ancak yine de bazı seçimler ile Rogue oynamayı da daha sade ve kolay hale getirebiliriz.

D&D 5e için konuşursak subclass olarak Arcane Trickster seçmemek işinize yarayacaktır. Çünkü yine büyüler ile uğraşmak istemeyeceksinizdir. Eğer Assassin seçerseniz ise dövüş sisteminde bazı yeni özellikler kazanacaksınız. Thief seçerseniz ise skill konusunda daha başarılı ve doğal olarak da dikkatli olmanız gerekecektir. 

Ancak Fighter kısmında da söylediğim gibi karakterinizin mekanik özelliklerini basit tutmanız onu zayıf yapmaz. Elbette bazı build’ler bazı durumlarda daha avantajlıdır ancak  Dungeons & Dragons 5e sınıfların mekanik açıdan dengeli olması için özellikle çaba gösteriyor.

Sidekick (Yardımcı)

Tashas’s Cauldron of Everything ile birlikte D&D 5e için Sidekick karakterler tanıtıldı. Bunlar GM ya da oyuncular tarafından rahatlıkla oynatılmak için tasarlanan basit yardımcı karakterler. Sidekick’ler, normal sınıfların tüm özelliklerini içermek yerine temel özelliklerine odaklanan ve yaratması da oynaması gibi oldukça kolay karakterler.

Expert sınıfı Rogue’un basit haliyken Warrior ise Fighter sınıfının basit hali olarak karşımıza çıkıyor. Spellcaster ise Wizard, Cleric, Druid hatta Warlock’un bile sade hali olabiliyor. Bu Sidekick sınıflarını özellikle büyük ve uzun süreli bir oyuna başlamadan önce tanıtım amaçlı oynatmak da yeni oyuncular için ilerde nelerle karşılaşacaklarını öğrenmek açısından faydalı olabilir.

Her ne kadar yeni oyunculara oynaması görece kolay karakterler önerilse de bunun bir kural olmadığını hatırlatmak gerekir. Yani hevesli ve araştırmacı bir oyuncu çok karmaşık karakterleri ilk seferinde rahatlıkla oynayabilir de. Burada oyuncular ve oyun yöneticisi arasında iletişim önemini gösteriyor. Ayrıca bir karakteri ilginç yapan şeyin de mekanikleri değil onu oynayan kişinin hayalgücü olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.