Makaleler

Disney, Son Star Wars Üçlemesi Yokmuş Gibi Mi Davranacak?

Gündeme bomba gibi düşen yeni bir söylentiye göre Disney, son çekilen Star Wars Üçlemesini iptal etmeyi planlıyor olabilir.

Biraz “click-bait” bir başlıkla giriş yaptık ama tüm olayı geniş ve detaylıca burada anlatacağız. Bu sıcak günlerde serinlemek için tükettiğiniz meşrubattan bir bardak kapın ve haftanın en ilginç haberini bizimle okumaya başlayın.

Cosmic Book News web sitesinde genişçe yer alan bir habere göre, daha öncesinde birçok farklı sızıntı ve söylentiyi ortaya çıkaran Overlord DVD isimli YouTube kanalı, Disney’in kendi elleriyle çektiği son Star Wars Üçlemesini iptal edeceğini iddia ediyor.

Burada üzerine basa basa söylemekte fayda var. Söylentinin kaynağı olan Overlord DVD kanalı, The Rise of Skywalker senaryosu, Marvel Studios’un Brie Larson konusunda yaşadığı problemler gibi birçok içeriden bilgiyi ortaya çıkarmış bir kanal. Yine de bu anlatacaklarımızın hepsinin söylenti olduğunu, resmi kaynaklara dayanmadığını belirtmekte fayda var.

Lucasfilm İçinde İç Savaş

Kathleen Kennedy

Daha öncesinde de ortaya çıkan ve mümkün olma ihtimali oldukça yüksek olan bir haber, Lucasfilm yöneticisi Kathleen Kennedy’nin her içerik üzerinde kontrol manyağı olması yönündeydi. Star Wars evrenini kendi istekleri doğrultusunda şekillendirmeye çalışan Kennedy’nin, Disney Star Wars Üçlemesi’ne ne kadar çok karıştığı yönünde haberleri görmüşsünüzdür.

Bu sıkıntılar son dönemde daha da artmış. Özellikle The Rise of Skywalker’ın çekimleri öncesinde projeden ayrılan Rian Johnson ile olan münakaşasının ardından, Johnson ile olan tüm Star Wars projeleri iptal edilmişti. Bir de bunun üzerine geçen yıl oldukça beğeni toplayan The Mandalorian arkasındaki isimlerden biri olan Jon Favreau’ya daha fazla söz hakkı tanınmasıyla Kennedy’nin kredisi de düşmeye başlamış.

Jon Favreau

Dışarıya çok fazla yansıtılmamaya çalışan bilgilerden biri Lucasfilm’in kendi içerisinde ikiye bölünmüş olması. Favreau’nun yenilikçi ve vizyoner bakış açısını takip edenlerle, Kennedy’nin tarafını tutanlar arasında bir iç savaş çıktığı söyleniyor. Kennedy’nin agresif tavrı ve serinin büyük ölçüde beğenilmemesine karşın halen hatalarını kabul etmiyor oluşu da Favreau, Filoni gibi yönetmenlerin ön plana çıkmasına neden olmuş.

Disney, durumun farkında ve üçlemenin yarattığı etkiyi de hissediyor olsa gerek, üst yönetimde yapılan işlerin iptal edilmesi yönünde söylentiler dolaşmaya başlamış. Kennedy başkanlığında yapılan Disney Star Wars Üçlemesi’nin iptal edilip ana hikayeden çıkarılması düşünülüyor.

Peki Bu İş Nasıl Olacak?

Eğer sıkı bir izleyicisiyseniz Star Wars: Rebels animasyon serisinin 4. Sezon 13. Bölümü’nde, bu evrenle alakalı yeni bir terimle karşılaşmış olmalısınız. Overlord DVD, A World Between Worlds bölümüne dikkat çekmek istiyor.

Bu bölümde Veil of The Force adı verilen kozmik bir bağlantıdan bahsediliyor. Güç, tüm Star Wars evrenini bir arada tutan ve bağlayan, canlı ya da cansız tüm varlıkların etrafını saran kozmik bir aura. Veil of The Force, ya da serbest bir çeviriyle Güç Perdesi, bunların bağının gösterildiği bir sahne. Hatta Güç o kadar güçlü ki, olmuş, olacak ya da hiç olmamış olayları da bir arada tutabiliyor. Buna uzay ve zaman içerisindeki alternatif gerçeklikler de dahil.

Şimdi bu kısmı aklınızın bir köşesinde tutun. Aklınıza bir şeyler gelmiş olabilir ama hikayenin kaymak kısmı son filmle oldukça alakalı.

Firma içerisindeki bu çatırdama olaylarından haberdar olan J. J. Abrams, her ne kadar ben çektiği Star Wars filmlerinden nefret de etsem, The Rise of Skywalker’ın bir bölümüne önemli bir sahne eklemesi yapmıştı.

Yıkılmış 2. Death Star içerisine giren Rey, aynalarla dolu bir odaya giriyordu. Burada kendisinin karanlık tarafa geçmiş haliyle karşılaşıyor ve amansız bir mücadeleye giriyordu. Sahne bize biraz Empire filmindeki Luke vs Darth Vader sahnesini anımsatsa da dikkat etmemiz gereken nokta bu aynalar.

Overlord DVD’nin firma içerisinde öğrendiği bilgiye göre, Disney bu aynaları kullanarak bir alternatif Star Wars evreni yaratmak istiyor. Hikayeye göre Palpatine, çok zaman öncesinde bu aynaları yaratarak uzak yerlerde etkisini hissetirebilme ya da kontrol edebilme gücüne ulaşıyor. Bu aynalar aynı zamanda Veil of the Force ile bir şekilde bağlantılı.

Palpatine, daha doğrusu Sidious, bu aynalar sayesinde Cumhuriyet döneminde Jedi Tapınağı tarafından fark edilmeden kendisini gizlemeyi başarıyor. Ve yine bu aynalar sayesinde Return of the Jedi sonunda hayatta kalmayı başarıyor.

Bunu da aynalarla olan bağlantısını kullanarak yapıyor. Darth Vader’ın onu kucaklayıp sonsuz ölümüne yolladığı uçuruma düşerken aynalar aracılığıyla bir portal açarak kendisini bir alternatif evren olan Disney Üçlemesi’ndeki Exegol gezegenine atıyor. Filmde bu kadar güçsüz ve ölüye yakın olmasının sebebi de kendisini kurtarabilmek için tüm Güç deposunu harcamış olmasından kaynaklanıyor.

Şimdi bu iki bilgiyi birleştirdiğimiz ortaya çıkan şey Disney’in, Star Wars evreni için bir çoklu-evrenler projesi olduğunu ortaya çıkarıyor.

Star Wars ve Alternatif Evrenler

Disney, bu şekilde bir yorumlama yaparak aslında yeni çıkan üçlemedeki hiçbir olayın yaşanmadığını gösterebilecek. Yani Palpatine, portaldan geçip farklı bir evrene gittiğinde burada ölmüş olacak ve bizim bildiğimiz orijinal hikaye çizgisine dokunmamış olacak.

Bu da demek oluyor ki Han Solo durduk yere oğlu tarafından öldürülmemiş olacak. Leia, uzayın sonsuz basıncı altında bir büyücü gibi kendini kurtarmamış olacak. Luke Skywalker, kafayı yiyip tüm bildiklerini unutup “Bir anlık öfkeyle kılıcımı çektim” demeyecek. Süper kahraman Rey olmayacak. Fin ve Rose gibi gereksiz karakterler olmayacak. Gökyüzüne yıldırımlar çakıp gemileri düşüren Palpatine, aynı gücü Rey üzerinde kullandığında iki ışın kılıcıyla saldırısının savuşturulmasına izin vermeyecek. Daha da fazlası asla ama asla ana hikaye içerisinde yaşanmamış olacak.

Tabii bu fikir ve düşünceler, bir alt yönetim katmanında olan Kathleen Kennedy’nin hiç hoşuna gitmemiş. Hatta nefret etmiş. Çünkü verdiği kararların hepsinin hiçe sayılmasına karşı öfke dolmuş.

Elbette dediğimiz gibi bunlar sadece söylentiden ibaret fakat Overlord DVD’nin sonraki açıklamalarına göre ayna ve aynalar aracılığıyla oluşturulacak alternatif evrenler konusunda, birçok farklı kaynaktan benzer sızıntılar doğrulanmış durumdaymış.

Peki Bu İş Olur Mu?

Bana bu hikaye bazı noktalarda çok mantıklı gelmiyor. Disney, tükürdüğünü yalamayı seven bir firma değil. Yıllar içerisinde birçok farklı marka için onlarca kötü karar vermiş olmalarına rağmen, kararlarından asla geri dönmediler. Hatırlarsanız Guardians of the Galaxy’nin yönetmeni James Gunn’ın yıllar önce attığı komedi unsuru barındıran fakat ırkçı söylem içeren bir Tweet’i yüzünden, onu işten atmışlardı. Kazan kaldıran oyuncular yüzünden, zor da olsa Gunn’a işini geri vermişlerdi.

Fakat burada bir yönetmenden fazlası var. Üç film ve milyonlarca doları bulan bir bütçeden bahsediyoruz. On binlerce insana iş imkanı sağlanmış bir film serisi var ortada. Tamam, herkes hakkını almış olabilir ama yıllardır harcanan bunca vakit kaldırılıp çöpe atılacak olması pek akla mantığa uymuyor diyebilirim.

Öte yandan Disney, kendi üçlemesindeki ürünlerin satışlarından da memnun değil. Oyuncaklar, aksesuarlar, kitaplar, çizgi romanlar derken yeni yaratılan evrenin çok az bir kısmı Star Wars hayranları tarafından benimsendi. Bu gidişle satışların daha da azalacağını düşünüyor olabilirler. Belki şimdi değil ama beş yıl sonra bu fikri hayata geçirebilirler. O zaman demeyin benim gibi bu seriden nefret edenlerin keyfine…

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Disney ve Lucasfilm, son üçlemeyi iptal edip hiç olmamış gibi davranmalı mı yoksa kurtarmak için yan ürünlerle ufak değişiklikler mi yapmalı? Bizlerle fikirlerinizi ve düşüncelerinizi paylaşmayı unutmayın.

Güç Sizinle Olsun…

Olayın detaylı makalesini buradan, bahsi geçen Overlord DVD kanalının videosuna da aşağıdan ulaşabilirsiniz.

YouTube player

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.