Haberler

Nintendo NES’in Mimarı Masayuki Uemura Hayatını Kaybetti

Evlerdeki televizyon ile arcade oyunlarını birleştiren Nintendo NES‘i ve Ördek Avı oyunu için silah konsolu teknolojisini geliştiren Masayuki Uemura 78 yaşında hayata veda etti.

Oyun konsollarının evimize gelmesi ve televizyonlar ile birleşmesi aslında NES’ten çok daha önce başlamıştı. Jerry Lawson, değiştirilebilen oyun kartuşu teknolojisini geliştirmişti. Onun sayesinde artık tek bir makine ile birden çok oyunu oynayabilmeye başlamıştık.

Tek bir oyunu desteklediği için onun miadı dolunca çöpe giden konsollardan sonra bu büyük bir başarıydı. Fakat donanımlar gelişmiş olsa da onlara eşlik eden yazılım yeterince gelişmemişti. Oyunlarda kullanılabilecek grafik ve hareketli obje sayısı çok kısıtlıydı. Bu imkanlar kısıtlı olduğu için oyunlar sınırları zorluyordu. Dolayısıyla sık sık çöken oyunlara tanık oluyorduk.

1983’te çıkan Nintendo Entertainment System (NES), bu sorunları çözerek popüler olmuştu. Mesela aynı anda 64 hareketli nesneyi kaldırabilen yazılımları vardı. Güçlü yazılımlarını kartuşu değişebilen konsollar ve televizyonlar ile birleştirmişlerdi. Japonya’da Famicom adıyla satışa çıkan NES’in popülerliği desteklediği oyunlarla artmıştı. NES sayesinde herkes Mario Super Bros. ve Legend of Zelda gibi oyunları oynayabiliyordu.

Geçen ay, 24 Kasım’da, 80’ler döneminin NES çılgınlığını anlatan klişelerle dolu Noel filmi 8-Bit Christmas‘ın geleceğini duyurmuştuk. Ne yazık ki filmin çıkışından 12 gün sonra, 6 Aralık’ta, Masayuki Uemura vefat etti.

Polygon‘un 2013’te yayınladığı röportajda Uemura NES anılarından bahsediyordu. Mahalledeki çocukların oyunu çalıştıramadıkları zaman kapısına geldiğini anlatmıştı. Uemura’ya “Hey, yaptığın oyun çalışmıyor” diye suçlamalar yöneltiyor ve onu tamire çağırıyorlarmış.

Masayuki Uemura aynı zamanda Ördek Avı oyununu mümkün kılan silah konsolu teknolojisini geliştiren isim. Dolayısıyla hem 80’ler hem de 90’lar dönemi çocuklarının kalbinde özel bir yere sahip. Hayranları ve ondan oyun çalışmaları dersini alan Ritsumeikan Üniversitesi’ndeki öğrencileri ünlü mühendisin yasını tutuyor.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu