Haberler

Gameboard: Kutu Oyunlarına Özel Tablet

The Last Gameboard‘un çıkardığı Gameboard tableti, figürler ve piyonlar gibi fiziksel objelerle etkileşime geçebilen dijital bir kutu oyunu deneyimi sunuyor.

Kutu oyunlarına ve FRP seanslarına dair en sevmediğimiz şeylerden biri dağıldığımız o andır. Kimi kutu oyununu yarım bırakmak ya da baştan kurmak eziyet gibidir. Ancak o masa günlerce ya da haftalarca öyle kalamayacaktır. Gameboard’u yaratan ekip “keşke kalabilecek olsa” diyerek yola çıkmış. Oyunu ve tahtayı olduğu gibi kaydedip kapatabileceğimiz bir arayüz yapmak istemişler.

Tanıtım videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

YouTube player

Kutu oyunlarıyla ilgili bir diğer problem de çok fazla yer kaplamaları. Taşınırken ya da evde yer sıkıntısı çekerken bazen keyiften çok dert yaratabiliyorlar. Gameboard’la bu soruna da değiniyorlar. Tüm kutu oyunlarıyla uyumlu tek bir tablet yaratarak aslında tüm oyun tahtalarını tek bir tahtaya indirgiyorlar.

Bunun dışında Gameboard, akıllı cihazlar ile bağlanabiliyor. Böylece elinizdeki kartları elinizdeki telefonda tutabiliyor, Gameboard’u oyun tahtası olarak kullanabiliyorsunuz. Ayrıca evinizdeki piyon, figür ve zar gibi eşyaları tabletle etkileşime geçmek için kullanabiliyorsunuz. Bu da dijital ile fiziksel etkileşimi harmanlayan bir deneyim sunuyor.

Gameboard vs. Tabletop Simulator

Pandemi ve kurdaki artışın kutu oyunu fiyatlarına yansıması sebebiyle masaüstü oyunları dijitalleştirme ihtiyacını zaten geçtiğimiz yıllarda hissetmiştik. Tabletop Simulator ve benzeri simülasyon uygulamaları bize bu konuda ilaç gibi gelmişti. Peki Gameboard’un bize sunabildiği ama onların sunamadığı özellikler neler?

Kolaylık olsun diye Tabletop Simulator ile karşılaştıracağım. Zira bu oyun mod’ları sayesinde birçok resmi ve hayran yapımı kutu oyununu online oynama şansı veriyor. Fiyatı da arkadaşlarınızla birlikte almak için gayet uygun. Ayrıca Steam kullanıcılarının ezici bir çoğunluğu gibi biz de Tabletop Simulator’dan gayet memnunuz. Dolayısıyla ilk bakışta Gameboard, onun yanında biraz para tuzağı gibi kalıyor.

(Tabletop Simulator)

Burada Gameboard’un Tabletop Simulator’dan şöyle farkları var:

  1. Gameboard masaüstü deneyimini bozmamayı hedefliyor. Yani ürün aslında dijital bir oyun tahtası. Hâlâ oyuncuların bir masa etrafında bir araya gelmelerini gerektiriyor. Online bir oyundan ziyade, dijital yöntemlerle kolaylık sağlayan bir tahta sunuyor bizlere.
  2. Fiziksel objelerle etkileşime geçebiliyor. Tanıtımlarda yalnızca figür ve piyonları görüyor olsak da yazılı kaynaklar zarlarla da etkileşime geçebildiklerini söylüyorlar. Yani Tabletop’taki gibi mouse’la zar atmaktansa o masaüstü deneyimi bozmamayı hedefliyor.
  3. Akıllı telefonlar ile bağlanabiliyor. Böylece herkes kendi elini elinde tutabiliyor.
  4. 43×43 cm boyutlu ekranlarıyla Gameboard’ları yanyana getirerek tahtanızı istediğiniz kadar büyütebiliyorsunuz. Bu, yakınlaştır/uzaklaştır seçeneğinden daha fazla özgürlük sağlıyor. Fakat evet, kesinlikle para tuzağı gibi hissettiriyor.

Tek bir Gameboard’un fiyatı 800 dolar. Erkenden ayırtmak isterseniz 200 dolar veriyorsunuz. Kalan 600 doları da aralık ayında, cihazlar gönderilirken ödüyorsunuz. Kuru 14.75 kabul edersek Gameboard’un fiyatı 11.800 TL’ye denk geliyor. Karşılaştırma yapabilmeniz için, şu an klasik Monopoly’nin 300 TL civarında olduğunu söyleyelim. Settlers of Catan ise 700 TL’den başlıyor. Tabletop Simulator ise indirim döneminde 15.50 TL’ye düşüyor ve modları ile neredeyse her oyunu oynama imkanı veriyor.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Ben arkadaşlarımla TS daha çok kullanıyoruz. Çünkü bazı oyunları falan kendimiz geliştirip kütüphaneye atıp istediğimiz zaman oynuyoruz modlarıda modlayabiliyoruz. Bu daha özel bir noktaya eviriliyor. Wingspan oyununun kartlarını türkçeleştirdik. Satan, secret hitler, vb. bir sürü oyunlarını TS içinde istediğimiz zaman erişilebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu