Haberler

Dracula’nın Vegan Olduğuna Dair Kanıtlar Bulundu

Dracula vegan mıydı? Bilim insanları, ünlü vampir karakteri Dracula‘nın ilham kaynağı olan 15. yüzyıl prensi Vlad Tepes‘in aslında vegan ya da vejetaryen olabileceğini öne süren ilginç bir araştırma sonucunu açıkladılar.

Vlad Tepes: Kazıklı Voyvoda

Vlad III (Vlad Tepes), aynı zamanda Kazıklı Voyvoda olarak da bilinir ve Romanya’nın güney bölgesinde 15. yüzyılda yaşamıştır. Tarihçilere göre, Vlad III, özellikle birçoğunu kazığa oturtarak toplamda 80.000’den fazla kişinin ölümünden sorumlu olabilir. Bu zalim yönetici, Bram Stoker‘ın Dracula kitabına da ilham kaynağı olmuş ve kan emen bir vampir olarak karşımıza çıkmıştır.

Yeni araştırma, bu korkunç hükümdarın sağlık ve gıda tercihleri hakkında farklı bir bakış açısı sunuyor.

İlgili Makaleler
Dracula Vlad Tepes

Mektupların Gizemi

İtalya’daki Catania Üniversitesi’nden araştırmacılar, Vlad Tepes‘in yazdığı mektupların kimyasal analizini yaparak onun yaşadığı döneme ve sağlığına dair önemli bilgilere ulaştılar. Bir kısmı geçtiğimiz günlerde Analytical Chemistry dergisinde yayımlanan yeni araştırmada, mektupların yüzeyinden binlerce protein molekülü parçası çıkarıldı. Mektuplardan alınan binlerce protein molekülünün incelenmesi, bu belgelerin yaklaşık 500 yıl öncesine ait olduğunu gösterdi.

Dracula Efsanesi

Hemolakri: Kanla Karışmış Gözyaşları

Araştırmacılar, bu moleküller arasında insan kaynaklı olduğunu düşündükleri yaklaşık 16 protein izole ettiler. Bu proteinlerin bazılarının Vlad III’ün sağlığını etkileyebilecek bir durumu olan hemolakri ile ilişkili olabileceği belirtiliyor. Hemolakri, kişinin gözyaşlarının kanla karıştığı patolojik bir durumdur ve bu da gerçek kan gözyaşlarının dökülmesine neden olabilir.

Dracula mektup

Dracula: Prototip Vampir Bir Vegan Olabilir mi?

Dikkat çeken bir başka nokta ise mektuplardan elde edilen proteinlerin hayvansal kaynaklı olmaması oldu. Araştırmacılar, bu durumu açıklarken, “Gıda proteinleri sadece bitkisel gıdalarda bulunur. Prototip vampir bir vegan olabilir,” diyorlar. Ancak Vlad III’ün o dönemde yaşadığı zorlu koşullar, bu tercihin etik olup olmadığı konusunda farklı bir bakış açısı sunuyor.

Drakula: Vlad Drakula Mı, Hayali Bir Kont Mu?

Sonuç ve Gelecek Çalışmalar

Yapılan bu araştırma, tarihi kişiliklerin yaşam biçimi ve sağlığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için benzer tekniklerin nasıl kullanılabileceğini gösteriyor. Dracula’nın gıda tercihi ve sağlığı üzerine yeni bu bulgular, tarihçilere ve bilim insanlarına bu ikonik figürün yaşamı hakkında daha fazla anlayış kazandırıyor.

Kaynak: Independent

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.