AYBABTUMakaleler

2022’de Çıkan Oyunlardan Beğendiklerimiz

Madem Steam Yaz İndirimleri de başladı, 2022’de çıkan oyunlardan beğendiklerimizi hatırlatalım dedik.

Steam Yaz İndirimleri için daha kapsamlı bir oyun tavsiye listesini belki sonra hazırlarız. Öyle bir yazı hazırlarsak muhteşem LARP bölümüyle kalbimizi kazanan Life is Strange: True Colors‘ı da listeye kesin ekleriz. Ancak bu yazımızı 2022’de çıkan ve FRPNet yazarları olarak deneyip, inceleyip beğendiğimiz oyunlarla sınırlı tuttuk.

Norco

Piksel grafikli point & click maceraları seviyorsanız Norco‘yu tavsiye ederim. Norco bu yılın en iyi oyunları arasında geçiyor. Gerçekten de hikaye anlatımı açısından çok keyifli bir iş çıkarmışlar. Oyunda karşılaştığımız tüm karakterlerin pişmanlıkları var. Hepsi bir şeylerden kaçmanın kendince bir yolunu bulmuş. Onları ve aynı zamanda oynadığımız karakteri kaçtığı, korktuğu, pişman olduğu durumlarla yüzleştiriyoruz. Çünkü çözmeye çalıştığımız gizemin aydınlanabilmesi için unutulmak istenen o tozlu pişmanlıkları ve sırları sarsıp gün yüzüne çıkarmak gerekiyor. Bu yüzden oyunun duygusal bir ağırlığı da var. Ayrıca oyun cyberpunk bir evrende geçiyor.

Steam sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

İnceleme yazımıza da buradan göz atabilirsiniz.

Citizen Sleeper

Cyberpunk dünyalar ilginizi çekiyorsa kaçırmamanız gereken asıl oyun Citizen Sleeper. Norco daha duygusal bir macera anlatırken Citizen Sleeper oynanışıyla öne çıkıyor. Öyle ki, oyun yalnızca mekanikleriyle bile FRP oynama ya da oynatma isteği tetikliyor. Eğer oyunlarda tüm görevleri bitirip herkese yardım etmeyi seven biriyseniz bu oyunu öyle oynamanın mümkün olmadığı konusunda uyaralım.

Citizen Sleeper’da zamanınızı ve enerjinizi nasıl harcayacağımıza karar vermek gerekiyor. Çünkü her şey ile ilgilenemiyoruz. Ayrıca zarlarla oynadığımız bu oyunda Disco Elysium‘da yapabildiğimiz gibi attığımız zarın sonucunu sevmeyince oyunu yeniden yükleyip zarı yeniden atmak gibi hilelere de başvuramıyoruz. Ama söylemeliyim ki attığımız zara mahkum olmanın da ayrı bir keyfi oluyor. Citizen Sleeper benim bu yılki favori oyunlarımdan.

Steam sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Oyunu tanıttığım yazıya da buradan göz atabilirsiniz.

TMNT: Shredder’s Revenge

Atari salonuna gidip jetonla dövüş oyunları oynamayı seven bir çocuk muydunuz? Sizce Ninja Kaplumbağa’lar 80’lerde mi zirve yapmıştı? Şöyle arkadaşlarla toplanıp hep birlikte oynamalık oyun mu arıyorsunuz? O zaman Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge‘i tavsiye ederiz. Biz nostalji ile dolu bu street brawl oyununu çok beğendik.

Steam sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. Ancak oyunu XBox Game Pass’ten de oynayabileceğinizi belirtmekte fayda var.

V Rising

V Rising de sürpriz bir çıkış yaptı. Zira oyun çıkar çıkmaz popüler oldu ve çok sayıda kopya sattı. Öyle ki, oyunu geliştirenler dahi satışlar karşısında şaşırıp kaldı. Aslında V Rising’in geçen yıl çok konuşulan Valheim‘ın yerini aldığını söyleyebiliriz belki. Vampirli hayatta kalma oyunu oynamak isteyenlere tavsiye ederiz.

Steam sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

İnceleme yazımıza da buradan göz atabilirsiniz.

Songs of Conquest

Heroes of Might and Magic 3 hayranlarına oynayacak yeni bir şeyler verme amacıyla yola çıkan dört geliştiricinin oyunu Songs of Conquest. Dört kişilik minik ekibine rağmen erken erişim döneminde bile çok olumlu yorumlar almayı başardı. 90’ların strateji oyunlarını sevenlere tavsiye ederiz.

Steam sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Tanıtım yazımıza da buradan göz atabilirsiniz.

Lego Star Wars: The Skywalker Saga

The Skywalker Saga, Lego Star Wars oyunları arasında en çok beğenileni oldu. Bu oyun, 9 filmi ve hatta dizileri bir araya getiriyor. 2009 yılında yayınlanan LEGO Star Wars: The Complete Saga oyunu ile 1 ve 6. filmler arasındaki hikayeyi LEGO olarak oynamıştık. Lakin bu sefer son üç film de var. Ayrıca LEGO Star Wars: The Skywalker Saga oyununun ilk 6 filmi içerek bölümleri de yine The Complete Saga’dan farklı. Yani LEGO Star Wars: The Skywalker Saga oyunu tamamen yepyeni bir yapım olarak geldi. Üstüne de Mandalorian ile Grogu’yu ekledi.

Steam sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

İnceleme yazımıza da buradan göz atabilirsiniz.

Elex 2

Ben bilimkurgu ile fanteziyi bir araya getiren Elex oyunlarını seviyorum. Bu yıl Elex’in ikincisi çıktı. Açıkçası bu oyun ilk oyunla neredeyse aynı iskeleti kullanıyor. Yani yine haritadaki güçlü gruplar ile diplomatik ilişkiler kurup onları bir tehdite karşı işbirliği yapmaya zorluyoruz. Ancak ilk oyunla benzerliğine rağmen yine de Elex 2, ilk oyunu oynayanlar için keyifli olacak elementler içeriyor. Ayrıca oyunun haritayı keşfetme yanı da eğlenceli olmaya devam ediyor. Dolayısıyla açık dünya RPG oyunu oynamak istiyorsanız Elex serisine bir şans vermenizi tavsiye ederim.

Steam sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

İlk oyunu inceleyip başlangıç rehberi de eklediğim yazıya buradan, ikinci oyunun incelemesine de buradan göz atabilirsiniz.

The Stanley Parable: Ultra Deluxe

Yayınlandığı dönemde oyunlara ve hikaye anlatımına getirdiği farklı yaklaşımıyla ses getiren komedi oyunu The Stanley Parable, yeniden hayal edilmiş versiyonuyla karşımıza çıktı. Ultra Deluxe sürümü hikayeye birçok yeni son ve yeni yön ekledi. Böylece hem eski hayranlarına yeni içerikler sunarken hem de yeni oyuncu kitlelerine hitap etmeyi başardı. Yaklaşık 13 bin oyuncundan %94 olumlu yorum aldı.

Steam sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Oyunun detaylarını anlattığımız habere buradan göz atabilirsiniz.

The Iron Oath

The Iron Oath, hikayeye önem veren bir rol yapma oyunu. Sıra tabanlı dövüş sistemi ile zindanlarda maceralara atılıyoruz. Oyun hem dövüşleriyle hem de zindanların tasarımlarıyla Steam Next Fest’te ilgimizi çekmişti. Ancak The Iron Oath’un en öne çıkan yanı romanlara yaraşacak türdeki betimleri ve hikaye anlatımıydı. Daha erken erişimde dahi olumlu yorumlar toplamayı başardı.

Steam sayfasına buradan ulaşabilirsiniz

Demo’su için yazdığımız inceleme yazısına da buradan göz atabilirsiniz.

Tiny Tina’s Wonderlands

Tiny Tina’s Wonderlands, Steam Yaz İndirimleri’ne son dakikada yetişti. Epic Games Store’a özel olarak bu yılın başında çıkan oyun, yaz indirimlerinin başladığı gün Steam’e de geldi. Oyun Borderlands 2’nin muhteşem DLC’si Tiny Tina’s Assault on Dragon Keep‘in aldığı haklı övgüler üzerine geliştirildi. O DLC kadar duygusal ve başarılı bir iş çıkaramadılar. Ancak yine de ortaya FRP oynadığımız, eğlenceli bir oyun çıktı.

Steam sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

İnceleme yazımıza da buradan göz atabilirsiniz.

Ghostwire Tokyo

Resident Evil serisinden Shinji Mikami yapımcılığında Tango Gameworks‘ün geliştirip Bethesda‘nın yayınladığı Ghostwire: TokyoJapon korku kültürünü iliklerimize kadar hissettiğimiz bir aksiyon ve macera oyunu.

Doğaüstü güçleri olan Yokailerin sebep olduğu bir felaketle insanların yüzde 99’unun yok olduğu bir dünyayı anlatan oyun Tokyo‘da geçiyor. Saldırıdan sorumlu kişi Hannya maskesi takan kötü bir adam. Onunla hesaplaşmak isteyen KK adlı özel bir savaşçının ruhu, Akito’nun bedenini ölümün kıyısından döndürüyor. Biz de Akito’nun bedenini kullanan KK olarak oyuna başlıyoruz. Oyun, Japon kültürüne ve hikayelerine ilgi duyanlara özellikle hitap ediyor.

Steam sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

İnceleme yazımıza buradan göz atabilirsiniz.

Death Stranding: Director’s Cut

Hideo Kojima’nın gerek oyuncu kadrosu, gerek ilginç mekanikleri, gerek hikayesiyle ilgi çeken oyunu Death Stranding, PlayStation için aldığı geliştirme paketine bu yıl bilgisayarda da kavuştu. 

Death Stranding, Play Station’a çıkar çıkmaz oyuncuların gözdeleri arasına girmişti. Çoğu zaman şakayla karışık “kargocu simülatörü” diye anılan oyun hâlâ birçok oyuncunun en sevdiği oyunlar arasında olmaya devam ediyor. Oyun bilgisayar sürümüyle çıktığında da çok başarılı satışlar yaptı. Ancak oyuna yeni içerikler ekleyen Director’s Cut’ın bilgisayar ile uyumlu sürümüne bu yıl kavuşabildik. Yani Director’s Cut 2022’de çıkmış sayılmaz ama bilgisayara bu yıl geldi. O yüzden listenin sonuna sıkıştırdım.

Steam sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Death Stranding incelemesine buradan göz atabilirsiniz. Director’s Cut ile oyuna eklenen içerikleri tanıttığımız yazıya da buradan ulaşabilirsiniz.

Diğer Oyunlar

Elden Ring‘i zaten duymayan, oynamayan, izlemeyen kalmadı. Oyun 2022 yılına damgasını vurdu desek abartmış olmayız. Dolayısıyla tabii ki listede yer almalıydı.

Weird West de potansiyel vadeden bir oyundu. Dövüş mekanikleriyle öne çıkıyordu. Üstelik vahşi batı ve fantezi elementlerini de güzel harmanlamıştı. Fakat oyunda çok fazla hata bulunuyor ve dünyanın keşif yönü de pek ilgi çekici olmamış. İncelememize buradan göz atabilirsiniz.

Dune: Spice Wars erken erişim döneminde hem Dune filminin etkileyiciliği, hem romanların muhteşemliği hem de eski Dune oyununun nostaljisi ile yarışmaya çalıştı. Bu zor görevin de altından kalktı. Shiro Games, oyunu geliştirmeye devam ediyor. Ancak bizim oyun hakkındaki ilk düşüncelerimiz gayet olumlu. Oyunu tanıttığımız yazıya buradan ulaşabilirsiniz. İnceleme yazısı için de Kayra’yı darlamak lazım yazsın diye.

God of War da bu yıl çıkmadığı halde bilgisayara bu yıl gelen oyunlardan. Haliyle onu da listeye sıkıştırmak gerek diye düşündüm.


Geçen yılın kış indirimlerinde tavsiye ettiğimiz oyunlar listesine buradan ulaşabilirsiniz. O listeden Mass Effect Legendary Edition ve Marvel’s Guardians of the Galaxy konusunda yeni gelişmeler oldu.

Guardians of the Galaxy, çok eğlenceli bir oyun olmasına rağmen yeterince satış yapamamıştı. Artık XBox Game Pass’te yer alıyor oyun ve hak ettiği övgü ve ilgiyi bu sayede elde etti.

Mass Effect Legendary Edition‘ı da artık XBox Game Pass ile oynayabiliyoruz. Ayrıca Temmuz’da Amazon Prime’ın Mass Effect Legendary Edition’ı ücretsiz vereceği yönünde söylentiler var.

Yani bu iki oyunu hâlâ kesinlikle ve kesinlikle tavsiye ediyoruz. Ancak artık Steam’den satın almaya gerek olmayabileceğini söylüyorum.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.