Çizgi Roman Haberleri

80. Yaşın Kutlu Olsun Superman

Bir arabayı havaya kaldırırken resmedilen Superman’in kapağını süslediği Action Comics‘in ilk serisi yayınlanalı tam 80 yıl oldu. Süper kahramanın prototipini 1933’de oluşturan ancak o dönem kimseye beğendiremeyen Jerry Siegel ve Joe Shuster ikilisi 1938 yılında yayınlanan Action Comics ile Superman’i tüm dünyaya duyurdu.

1000. sayısını çıkaran ilk aylık çizgi roman olan Action Comics, bu özel sayıyı bu yıl 80’inci yaşını kutlayan dünyanın en ünlü ve en güçlü süper kahramanı Superman’e ayırdı. Baştan sona süper kahramanımızın çıkışı, maceraları, geçirdiği evrim ve geldiği son noktayı aktaran özel sayıda; Jim Lee, Geoff Johns, Tom King, Scott Snyder, Peter J. Tomasi, Neal Adams, Patrick Gleason, Paul Levitz, Brian Michael Bendis, Marv Wolfman ve Rafael Albuquerque gibi yazar ve çizerlerin çalışmaları bulunuyor.

Superman’in 80’inci yaşını kutlayalım ve serinin ilkinden en son yayınlanan özel bölümüne kadar önemli sayılarına göz atalım:

Superman vs the Cab Protective League (13. Sayı, Haziran 1939)

Superman’i unutun, bu Uberman! Clark Kent rakip firmanın aracı, bindiği taksiye çarptığı sırada masum bir taksi yolculuğu yapmaktadır. Bu saldırı, taksicileri hedef alan bir grubun işidir ve eylemleri gele gele Superman’e denk gelmiştir. Bu ayrıca Superman’in gerçekten uçabildiğini gösteren ilk sayıdır.

Christmas’tan Nefret Eden Adam(105. sayı, Şubat 1947)

1940’lardaki, Hitler’i yumruklayan Kaptan Amerika kapağını gördünüz mü? Bu da DC’nin ilk bakışta şaşırtan kapaklarından! Superman’in Noel Baba’yı bacadan aşağı ittirdiği kapağın hikayesi oldukça ilginç: Santa o sıralar bacadan geçemeyecek kadar şişmanlamıştır. Çünkü şeytani milyoner Jasper Rasper Christmas’tan nefret ettiğine karar verir ve inanılmaz hızda şişmanlatan hapları koyduğu tatlıları Santa’ya yedirir. Bunun üzerine Superman Noel Baba’yı Christmas için yoğun bir diyete sokar.

Superman Kalesi’nin Anahtarı (241. sayı, Haziran 1958)

Bu sayıda Kuzey Kutbu’nda özel bir yere gidiyoruz. Ama bu kez Noel Baba yok. Sadece Issızlık Kalesi’ni açan devasa bir anahtar taşıyan Superman var. Superman mağarası gibi olan kale, süper kahramanımızın uzaylı hayvanat bahçesi, yaşadıklarını yazdığı büyük metal günlük ve satranç oynayan robot gibi malzemelerini koyduğu bir yer. Öyle ya süper kahraman da olsanız arada kafanızı dinlemeye ihtiyacınız var. Hem Batman’in de Bat-cave’i var.

İşsiz Superman (368. Sayı, Ekim 1968)

Ortaya çıkışından 30 yıl sonra Superman, incitici bir şekilde işten çıkarılır. Kahramanlık günlerini geride bırakan Superman inzivaya çekilir. Geri döndüğünde dünyayı çok farklı bir yer haline gelmiş olarak buldu. Bütün suçlular yeni bir sayfa açmıştır. Savaş ortadan kalkmıştır hatta doğal bir afet bile yoktur. Tüm bunlar, her şeyi çözen bir grup gizemli uzaylı olan ve süper kahraman güçlerinin işe yaramadığı uzak bir gezegene gitmesini söyleyen Sentineller sayesinde olmuştur. Superman onlara (biraz) inanır.

Perry White’ın Süper Puroları (436. sayı, Haziran 1974)

Supermen, Clark Kent kimliği ile Daily Planet gazetesinde muhabirlik yapmaktadır. Gazetenin sahibi yani Clark Kent’in patronu Perry White, uzaylıların kendisine verdiği özel puroları her yaktığında Superman kadar güçlü olur.

Superman’den Yeni Bir Başlangıç (583. sayı, Eylül 1986)

1980’li yıllarda DC, süper kahramanımızın maceralarının seyrini başka bir boyuta taşıdı. Öncelikle Superman serisini “Crisis on Infinite Earths” ile baştan başlattı. Bu eski Superman’e veda anlamına geliyordu. DC, Superman’de başlayıp Action Comics’te biten iki bölümlük bir hikaye yayınladı.

Neil Gaiman’dan Yepyeni Bir Superman Hikayesi (642. sayı, haziran 1989)

1980’lerin son dönemlerinde Action Comics haftalık olarak yayınlanmaya başladı. Aylık periyoda dönmeden önceki son sayıda Neil Gaiman’ın eşsiz hayal dünyası Superman’in maceralarına yansıdı. Gaiman, Superman ile Yeşil Fener’i bir araya getirdi ancak DC, Clark Kent ve Hal Jordan birbirlerinin gizli kimliklerini bilmemeleri gerektiğine karar verdi.

Kuğunun Şarkısı (700. sayı, Haziran 1994)

1990’ların başında Superman, Doomsday’in ellerinde ölür. Dünya şoktadır. Derken çizgi romanlarda olan bir mucize gerçekleşir ve Superman yeniden hayata döndüğünde saçları uzundur, bombalanan Metropolis harabeye dönmüştür. Öte yandan araştırmalarını sürdüren Lois Lane, karşılarındakini Lex Luthor’un oğlu değil klonu olduğunu keşfeder.

Son Oğul (851. sayı, Ağustos 2007)

Christopher Reeve’in Superman filmi, General Zod önderliğindeki kötü Kyptonluları , 30 yıl önce dünyaya tanıtmıştı. Ancak Richard Donner’ın Geoff Johns ile yazdığı hikayeye kadar bu karakterler DC’nin çizgi roman serisine dahil olmamıştı. Bu serinin bir diğer özelliği ise 3D kapak ile yayınlanması.

Superman, “City of Tomorrow” Şehrine Karşı (1. ya da 904. sayı, Kasım 2011)

2011 yılında DC bir başka Superman serisine başladı ve yayıncının çizgi roman sayısı yenilenerek 1. sayıya döndü. Bu sayıda yazar Grant Morrison, sanatçı Rags Morales ile Superman’i yeniden ele aldı. Ve ne oldu biliyor musunuz? Superman, kırmızı pantolonu bıraktı ve kısa kollu kostüm giydi. Neyseki 1000. sayıda eski kostümüne geri döndü.

Superman hakkında ilginç bilgiler için sizi buraya alalım:

Superman Hakkında Az Bilinen Garip Gerçekler!

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.