Makaleler

Film Olmaması Gereken Fantastik ve Bilimkurgu Kitapları

film-olmamasi-gereken-kitap-banner

Son dönemlerde sinema sektöründe inanılmaz bir büyüme yaşanıyor. Sinemada fantastik kurgu ve bilimkurgu filmlerine inanılmaz bir ilgi var. Bunun başlıca sebebi belki de Hollywood’dan özgün hikaye çıkartılamamasıdır. Ancak gene de kitap ve çizgi romanlar filmleştiriliyor. Şimdilerde ise sömürülen kitaplar yerine eski filmlerin yeni varyasyonları çok tutuluyor.

İngiliz yazar David Mitchell’in Cloud Atlas – Bulut Atlası adlı kitabı, sinema filmi olarak geldi. Filmin yönetmen koltuğunda ise Matrix serisinden hatırlayacağınız Wachowski Kardeşler oturuyor. Bulut Atlası, ülkemizde Doğan Kitap tarafından 2011 yılında basılmıştı. Filmin yeniden gündeme gelmesiyle kapağında değişikliğe gidildi ve yeniden basıldı. Cloud Atlas, Nebula Award ve Arthur C. Clarke Award gibi prestijli bilimkurgu ödüllerinin de sahibi olmuştu.

book-movieBaşarılı ve ünlü oyuncuların bulunmasına hatta Toronto Film Festivali’nde yapılan Dünya Prömiyeri’nde ayakta alkışlanmasına karşın kitapseverler tarafından fiyasko olarak yorumlandı. Bu durum akıllara bir sorunu yeniden getirdi: Çok beğenilen kitapların filme çekilmemesi gerekiyor.

Buna neden olan 3 önemli sebep gösteriliyor:

  1. Karmaşıklık ve Uzunluk
  2. Görüntü (Efekt)
  3. Zorlayıcı fikirler.

Görüntü, son 10-20 yıllık dönem içerisinde giderilen bir problem. Bilgisayar yazılımları sayesinde bir çok görsel efekt başarıyla beyaz perdeye aktarılabiliyor. Ancak diğer iki sebebin oluşturduğu sorunlar romanların filmlerinin neden kötü olduklarını açıklıyor.

Uzun bir kitabın içerisinde ki tüm duygu ve derinlik yükünü bir filme taşımak elbette çok zor. Sonuçta bu kitaplar senaryolaştırılmak için yazılmıyor. Ayrıca kendi çağına ve şimdiki çağa göre bile oldukça sıradışı fikirlere sahip yazarlar var. Onların oluşturdukları yeni dünyaların konusunu da sinemaya yansıtmak hayli zorlu bir görev.

Hal böyle olunca filmlerin ya maliyeti artıyor ve alakasız bir duruma yükseliyor ya da maliyetinde kesilmeye giden film başarısızlıkla sonuçlanıyor. Sonuçta bir çok kitaptan alınan film, okurların beğenisine göre değil yönetmen ve yapımcının isteği doğrultusunda çekiliyor.

Şimdi bu sebepler dahilinde ortaya çıkan ve sinemada başarısız olarak nitelendirilen 10 önemli filme bir bakış yapalım:

Bu İçeriğe Oy Verin

1 2 3Sonraki sayfa

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.