Makaleler

Film Olmaması Gereken Fantastik ve Bilimkurgu Kitapları

Dragonlance (Ejderha Mızrağı)

dragonlance-animasyon-filmi

Neden Filme Çekilmemeliydi: Margaret Weis ve Tracy Hickman tarafından yaratılan Krynn Dünyası’nda geçen Dragonlance – Ejderha Mızrağı, 1984 yılında Dragons of Autumn Twilight – Güz Alacakaranlığı kitabıyla okuyucu karşısına çıktı. Neyse ki sadece bu kitap filme alındı.

Kitap yapı itibariyle Krynn’e ilk kez bakmamıza olanak sağlıyordu. Mızrak Kahramanları ile ilk kez karşılaşan okuyucu bir yandan yeni bir dünya ile karşılaşıyordu. Karakterler arasında gözüken ve geçmişe dayanan bağ, paragraf aralarında okuyucua sunuluyordu. Ayrıca bir sürü hikayesi olan Krynn kıtası, okuyucuya sürekli yeni olaylarla karşılıyordu.

Nasıl Filme Çektiler: 2008 yılında Paramount Pictures tarafından çekilen animasyon film, Dragonlance severler tarafından fiyasko olarak yorumlanmıştı. Filmin ana hatları çizgi film olarak tasarlanmış ancak Ejderha ve Ejderan gibi yaratıklar ucuz 3D görüntülüler ile yapılmıştı. Sahne geçişlerinde gözüken bekleme anları ise ayrı bir fiyaskoydu.

The Lathe of Heaven (Rüyanın Öte Yakası)

lathe-of-heaven

Neden Filme Çekilmemeliydi: Karmaşıklık ve zorlayıcı fikirler. Ursula K. Le Guin’in romanı The Lathe of Heaven – Rüyanın Öte Yakası, rüyaların gerçek olması ile alakalıydı. Dick romanlarında gözüken gerçeklik ve kimlik konusunu işleyen The Lathe of Heaven, rüyaları gerçekleşmeye başlayan bir adamın hikayesini anlatıyor. Karmaşık bir felsefi yolculuğa çıkan karakterin yolu, sürekli olarak garip “şeylerle” karşılaşmasına sebep olur.

Nasıl Filme Çektiler: PBS kanalı 1980 yılında kitaba inanılmaz derecede bağlı olan bir film çekmişti. Film o kadar beğenilmişti ki Le Guin bile imzasının filmde bulunmasından oldukça memnundu. Özel efektlerin oldukça ucuz olmasına rağmen, izleyici ve okuyucu tarafından oldukça beğenilmişti. Ancak 2002 yılında A&E kanalı tarafından çekilen versiyonu ise, Le Guin’in eserini resmen camdan aşağıya fırlattı.

Lord of the Rings (Yüzüklerin Efendisi)

yuzuk-kardesligi-film

Neden Filme Çekilmemeliydi: Karmaşıklık, uzunluk, zorlayıcı fikirler ve akıl dışı görseller. J.R.R. Tolkien’in başyapıtı Yüzüklerin Efendisi, tüm zamanların en “epik” fantastik macerayı anlatıyor. Yığınla karakter, akla hayale giremeyecek yerler, derin karakterler, arka planda ki Orta-Dünya tarihi, yüzüğün gücü, müzikler(okurken melodisi olmasa bile) Tolkien’in başyaptını oluşturan ögelerden sadece bir kaçı.

Nasıl Filme Çektiler: Aslında Peter Jackson, 3 filmi çekerek oldukça başarılı bir işe imza attı. Tüm zamanların en çok okunan fantastik macerasını filme çekmek, serinin severlerini elbette memnun etti. Ancak uzatılmış üçlemenin toplam 11 Saat 41 Dakika sürmesine rağmen gene de film, eksiklerle doluydu. Kitaplarda akıllarda kalan hemen hemen tüm sahneler birebir canlandırılmıştı. Bilgisayar teknolojisi sağolsun hayallere sığmayan, Minas Tirith, Barad-dûr gibi yerler; Balrog, Nazgûl gibi yaratıklar gerçekçi çekilde yansıtılmıştı.

Binlerce kişiyle çekilen film yer yer Jackson’un özgün dokunuşlarına maruz kalmıştı. Tolkien’in orijinal hikayesini değiştirmeyen ama özünü değiştiren dokunuşlar sıkı okuyucuları tarafından hiç beğenilmemişti.

Johnny Mnemonic

johnnymnenomicb

Neden Filme Çekilmemeliydi: Karmaşıklık ve zorlayıcı fikirler. William Gibson tarafından yazılan bu kısa öykünün film olabilmesi bile bir başarı. Hikayesini oluşturan parçalar beyaz perdeye yansıyamayacak kadar soyut fikirlerdi. Tek bir an içerisinde bir çok hareket yaşanıyordu. Böylesine fikirlerin somutlaştırılarak film haline getirilmesi oldukça zor.

Nasıl Filme Çektiler: 1995 yılında çekilen sinema filminde William Gibson’ın parmağı bulunsa da istenilen sonuç elde edilememişti. Tamamen bir karmaşaya dönen film, Gibson’ın hikayesinin yanında 3. sınıf bir bilim-kurgu hikayesi gibi kalıyordu. İzleyici tarafından oldukça itici bulunan film, Rotten Tomatoes sitesinde %14lük kritik puanı almıştır.

Ender’s Game (Ender’ın Oyunu)

EndersGame

Neden Filme Çekilmemeliydi: Orson Scott Card’ın yazdığı Ender’s Game – Ender’in Oyunu aslında daha sinemaya çıkmadı. Ancak çekilmemesini gerektiren sebepler yok değil. Vahşi ancak bir o kadar alaycı bir havaya sahip olan bir çocuğun distopik bir gelecekte askeri karargaha girmesiyle başlıyor. 11 yaşında ki bir çocuğun iç hesaplaşması, okuyucu ile arasında sıkı bir bağ oluşturuyor. Ender’s Game yıldızların ötesinde ki uzaylıların düşünce yapısının, insanın hayatta kalma iç güdüsüyle çekişmesini anlatan başyapıt kitaplar arasındadır.

Nasıl Filme Çektiler: Kasım 2013 tarihine kadar bunu öğrenemeyeceğiz. X-Men Origins: Wolverine filmini çeken Gavin Hood, Ender’s Game’in yönetmen koltuğunda bulunuyor. Harrison Ford ve Ben Kingsley gibi yaşlı kurtların bulunduğu filmde, Abigail Breslin ve Asa Butterfield gibi genç yıldızlar bulunuyor. İnsanların asla filme çekilmemesi gereken kitaplar arasında en üst sıralarda bulunan Ender’s Game’in nasıl olacağını önümüzde ki sene göreceğiz.

Çeviren ve uyarlayan: Özay Şen
Alıntıdır: io9

Bu İçeriğe Oy Verin

Önceki sayfa 1 2 3

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.