Maskeler Bir Bir Düşüyor – Masquerada: Songs and Shadows İncelemesi
Son zamanlarda hikaye ağırlıklı ve sürükleyici bir RPG oyunu arıyordum doğrusu. Aklıma, “Banner Saga serisini yeniden mi oynasam,” düşüncesi geldiği sırada karşıma bir anda Masquerada: Songs and Shadows oyunu çıkıverdi.
Banner Saga oyununa benzer renkli, eski çizgi filmleri andıran grafiklere sahip oyun bunun yanında yine sevdiğim, maskeli balo tarzında bir hikayeyi de beraberinde getiriyordu. Hemen oynamaya başladım!
Kickstarter’da 45.000 sterlin toplama amacıyla kampanya başlatılan Masquerada: Songs and Shadows oyunu, 60.000 sterlin toplayarak istediğini almıştı. Haziran 2016’da oyunun çıkacağı söylenmişti ama birkaç aylık sarkma sonucunda oyun Ekim ayında piyasaya çıktı.
Oyunun Hikayesinden Biraz Bahsedelim
Oyunumuz Ombre isimli bir şehirde geçiyor. İlk başta Cicero Gavar isimli bir karakteri canlandırarak oyuna başlıyoruz. Neden ilk başta diye belirttim, çünkü sonradan partimiz büyüyor.
Cicero Gavar, Ombre’nin alt tabaka halkının arasında büyümüş fakat sonrasında üst düzey bir Inspettore (devlet yetkilisi) olmuş bir karakter. Yıllar sonra bir araştırma için Ombre’ye dönmesiyle oyunumuz başlıyor.
Burada şu bilgiyi eklemek istiyorum; sadece oyuna özgü, Portieri, Mascherine, Inspettore gibi terimler var. Bunları tek tek anlatmayacağım çünkü oyunu oynadığınızda bunları göreceksiniz. Burada tek tek anlatırsam kafanız da karışabilir.
Cicero şehre geldiğinde eski dostlarıyla karşılaşıyor ve etrafta savaş söylentileri olduğunu görüyor. Ombre’de yaşanan sorunların en büyüklerinden birisi de Mascherine ismi verilen güçlü maskelerin tek tek ortadan kayboluyor olması. Mascherine ismi verilen maskeler, onu kullanan kişiye elementsel, büyüye benzer güçler kazandırıyor. Maskeye takan kişinin ölmesi sonucunda da bu maskeler yok oluyor. Hem ölen kişilerle maskelerin kaybolması hem de şehir yönetimine karşı çıkan asilerin bu maskeleri çalması Ombre yetkililerini bir hayli zor durumda bırakıyor. Cicero da bu olayları ve savaş söylentilerini araştırıyor.
İnteraktif Bir Film!
Oyunu oynarken klasik RPG oyunlarındaki gibi fıçıları kırıp altın toplayayım, sağa sola bulaşıp milletle konuşayım gibi şeyler yapamıyorsunuz. Etkileşime geçebileceğiniz yerler ve kişiler belli ama bunu öyle bir düzenlemişler ki, oyun size hiçbir şey yapamıyormuşsunuz havası yaratmıyor.
Bununla birlikte oyunun arya tarzındaki müzikleri HARİKA. Bu müzikle birlikte her karakter için de harika seslendirmeler yapılmış. Oyunu oynarken arkanıza yaslanıyorsunuz ve karakterlerin diyaloğunu izlerken buluyorsunuz kendinizi. Ayrıca her yan karakter de derin bir hikaye ile donatılmış.
Doğrusu RPG oyunlarında belli bir süreden sonra konuşmaları hızlıca okuyup karakterin anlatmasını beklemeden geçen biriyim ama burada yazıyı okusam da karakteri dinlemekten keyif aldığımı fark ettim. Üstelik konuşmalar ortama göre de değişiyor. Mesela boş ve geniş bir salondaysanız seslendirme de biraz yankılı oluyor. Bu küçük fakat iyi düşünülmüş detaylar bile oyundan aldığınız keyfi kat kat arttırmaya yetiyor.
Seslendirmelerde de deneyimli isimler çalışmış. Cicero Gavar karakterini, daha önce Fallout 4’te MacCready, World of Warcraft: Legion oyununda Rexxar ve Overwatch oyununda McCree karakterini seslendiren Matthew Mercer seslendirmiş. Amadea karakterini ise Star Wars: The Clone Wars animasyonunda Padmé Amidala ve Karis karakterini seslendiren Catherine Taber seslendirmiş. Onun dışında Rick Wasserman, Michelle Lukes, Robbie Daymond ve Jennifer Hale gibi yetenekli ve tecrübeli isimler var.
Oyundaki Dövüşler
Oyundaki dövüşler, klasik RPG oyunlarından aşina olduğumuz bir türde. Space (Boşluk) tuşuna basarak istediğiniz anda oyunu durdurup taktiksel seçimlerinizi yapabiliyor veya kullanacağınız yeteneklere karar verebiliyorsunuz. Onun dışında partideki diğer arkadaşlarınızın da ne yapması gerektiğini oyun içindeki Parti Davranışı (Party Behaviour) kısmından ayarlayabiliyorsunuz. Burada yaptığınız seçimlere göre diğer arkadaşlarınız da ona göre hareket ediyor. Dilerseniz her karakterin dövüş stratejisini de siz kendiniz tek tek belirleyebilirsiniz tabii ki.
Grafikler ve Renkler
Oyunun ismi zaten Masquerada, yani Maskeli Balo. Rönesans döneminin maskeli balolarının en önemli özelliklerinden birisi rengarenk bir ortam yaratmasıdır. Bu düşünce oyuna da çok güzel şekilde yansımız. Hem etraftaki desenler ve geometrik şekiller hem de oyunda kullanılan renkler, konsept ile çok iyi uyum sağlamış. Başta da söylediğim gibi Banner Saga oyununun grafik yapısı, 2 boyutlu izometrik RPG ile buluşmuş ve ortaya Masquerada gibi harika bir oyun çıkmış.
Toparlamak Gerekirse…
Sesleri ve müzikleriyle kulaklarınızın pasını silen oyun aynı zamanda renkli ve atmosfere uygun grafikleriyle de görsel bir şölen sunuyor. Her karakteri dinlemek istiyor, oyunu açık bırakıp müziklerin odanızı doldurmasına izin veriyorsunuz. Basit oynanabilirlik, yazıyı okuyunca sıkıcı gibi görünse de muhteşem bir hikaye ile harmanlanınca ortaya çok iyi bir iş çıkmasını sağlıyor.
Eğer hikayesiyle sürükleyen, seslendirmeleri ve müzikleriyle büyüleyen renkli bir macera arıyorsanız Masquerada: Songs and Shadows oyununu mutlaka oynayın. Hemen buradan satın alabilirsiniz.