İncelemeler

Might & Magic X Legacy İncelemesi

Might-Magic-X-Legacy-banner

Çoğumuz için “ilk oynadığım RPG oyunuydu bu!” diyebileceğimiz bir seri olan Might & Magic serisi en son 2002 yılında çıkarttığı Might & Magic IX ile çoğu oyuncuyu üzmüştü… Bu olayların hemen ardından Ubisoft seriyi devraldı. Bu sırada Heroes of Might and Magic adlı sıra tabanlı strateji oyununa yapılan devam serileri ile ilgilendi. 12 yıl aradan sonra Ubisoft bu seriyi tekrar canlandırmak istedi ve sonuç olarak Might & Magic X Legacy’yi hazırlayıp bizlere sundu.

Oyun başlangıç sahnesi bir “VAY CANINA” etkisi yarattı. Başlangıç hikayesini anlatan video gerçekten güzel hazırlanmış. Gel gelelim ilk şok bana Ana Menü’de el salladı.might-and-magic-x-gorsel-1

İlgili Makaleler

Neyse diyerek oyuna hızlı bir geçiş yaptık, klasik bir şekilde 4 kişilik bir partiyi yönetebildiğimiz oyunda son zamanların en iyi stratejisi olan “geçmişe dönüş” taktiği kullanılmış. Takımları başlangıçta isteğinize özel karışık ve serbest seçim olarak yapabiliyoruz. Birinci kişi bakış açısından oynayabildiğimiz oyunda kare kare ilerleriyoruz. Bu özellik aklıma masaüstü RPG oyunlarını getirdi. Klasik olarak sıra tabanlı oyunlarda olduğu gibi her adım ve her bir eylem bir tur harcıyor ve her karakterin sırası geldiğinde bir tek şey yapma hakkı bulunuyor.

Oyuncu milletini ikiye ayıran bir sorunla karşı karşıyayız yeni oyunumuzda. Grafikler… Heveslenen grafik meraklısı arkadaşlarımız için söylüyorum oyunun grafikleri günümüz grafiklerine göre vasat. Grafikler 2000’li yılların düzeyinde, gereksiz ışık ve gölge sorunları, kaplamaların geç oturması gibi bir çok sorunda takibinde geliyor. Aynı zamanda bazı bölgelerde oyunda gereksiz bir yavaşlama söz konusu. Anlaşılan Ubisoft optimizasyon işinin de üstünde durmamış.

Bir acı gerçek daha… RPG oyunu dediğimizde, akla gelen şeylerden bazıları detaylı bir karakter yaratma menüsüdür. Size bir haberim var. Might & Magic X’de o da yok. Karakterinize yetenek seçerken de önünüzde engeller var ve bunların nedenini anlamıyorsunuz. Bütün yetenekler ya saldırı ya da savunma üzerine kurulu yetenekler. Sınıflar ve ırklar da gereğinden fazla kısıtlı. 4 ırk var oyunda, bunlar Cüce, Elf, İnsan ve Orc. Sınıflar ise Savaşçı, Büyücü ve Korucu/Kolcu sınıfları. Sınıflarda bile kısıtlamalar söz konusu. Farkındayım bazılarınız için oyun yavaşça gözden düştü, ama hemen pes etmeyin.might-and-magic-x-gorsel-3

Oynanış fazla sert, taktiksel ve zevk verici. Bir süre sonra, sıkıcı olmadan aynı güzelliğini koruyarak devam ediyor. Oyun başında partiyi oluştururken belli bir taktik belirlemeniz gerekiyor ki oyun esnasında fazla sıkıntı çekmeyin. Yoksa, her kaybettiğiniz zaman en başa gelip partinizi baştan ve doğru şekilde hazırlayıp tekrar tekrar o zindan’da uğraşacaksınız. Tabii taktik ve gerekli planları hazırladıysanız bu sizin için sorun olmayacaktır.

Bulmacalar… Ah o bulmacalar. Gerçekten sıkıcı olmayacak şekilde ama bir o kadar da zor bulmacalar bizi bekliyor. Zindanlarda gizli geçitler bulunmakta ve bu gizli geçitler “Magic, Might ve Perception” adlı yeteneklerle açılıyor. Bunun yanı sıra zindanlarda size güzel ödüller verecek bulmacalar da mevcut. Bir de bizim güzel mi güzel Relic’lerimiz var. Bu eşyalar oyunun en güçlü ve etkili eşyalarıdır. Sizinle aldığınız tecrübe puanları üzerinden seviye atlarlar ve maksimum 4. seviyeye gelen Relic’ler, her seviyede bir farklı büyü yeteneğini yükleyebilme özelliğine sahiptir.

Define avı görevlerimiz de var. Klasik ve eğlenceli bu görevlerde size “Şurdan sağa git onu görünce sola dön”  gibi eğlenceli ipuçları vererek büyük hazineyi bulmanıza yardımcı olacaktır. Tabi birde Sınıf atlama görevlerimiz var. Karakterinizi normal bir savaşçı’dan güçlü bir Paladin yapmak için bu terfi görevlerini alıyorsunuz. Görevleri yapmanız sonucunda Grandmaster seviyesine çıkıp ekstra yeteneklere sahip olabiliyorsunuz.might-and-magic-x-gorsel-4

Bunların yanı sıra karakterlerimiz yorulup, zehirlenip, sakatlanıp, ölebiliyor. Biz de onları tapınağa taşıyarak iyileştirip, hayata döndürebiliyoruz. Oyun esnasında yanımıza 2 yoldaş alabiliyoruz ve bunların yeteneklerini de kullanabiliyoruz.

Sonuç olarak şöylesiyle böylesiyle “eski RPG” tadını güzel yakalamış. Oynarken zevk aldığınız ama grafiklerden mahrum bırakılıp, sınıfsal kısıtlamalarla az da olsa kalbimizi burkmuş bir oyun olmuş Might & Magic X Legacy.

Might & Magic X Legacy oyununa Playstore üzerinden uygun bir fiyata sahip olabilirsiniz.

YouTube player

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. abi betadayken falanmı oynadın bilmiyorum ama oyunda geç kaplama sorunuyla karşılaşmadım grafiklerde gayet iyi düzeydeydi alacak arkadaşlar steamden göz atabilir grafiklere

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.