Haberler

Plüton’un Uydusu Charon’u Bilimkurgunun Efendileri Koruyacak

charon-banner

Astronominin uğraştığı kadar geek kültürünün de bir hayli malzeme çıkarttığı Plüton hakkında artık birçok bilgiye sahibiz. Şimdi sıra geldi Plüton’un en merak edilen uydusu Charon‘a.

Geçtiğimiz haftalarda New Horizons sondasının uzun yolculuğu ilk meyvelerini vermişti. Plüton’a ilk defa bu kadar yakından bakabilme fırsatı yakaladık. O da bize kalpli fotoğraflarını yollamıştı. Bilimsel dünyayı heyecanlandıran araştırmalar devam ediyor. Charon üzerinden geçen New Horizons, çektiği fotoğraflar sayesinde yeni bulgular sunmuş oldu.

Şimdi sıra geldi Charon üzerinde yeni keşfedilen bölgelere isim vermeye. NASA, uzun yıllardır gezegenler ve uydular üzerinde keşfedilen yerlere bilim insanlarının adlarını koymakta. Son yıllarda bu politikaları sosyal medya ve popüler kültürün etkisiyle değişmeye başladı. NASA’nın yaptığı açıklamaya göre Charon’un tepelerine, ovalarına ve kraterlerine geek dünyasından isimler koyulacak.

Normal şartlar altında Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) tarafından koyulan kurallarca, Plüton’un bölgelerine denizaltının mitolojik isimleri konulmalı. Öte yandan NASA, Charon’un bölgelerine yeni isimler bulma konusunda tamamen özgür. Bu yüzden Star Wars, Star Trek, Firefly ve Dr. Who gibi bilimkurguya yön vermiş dizi-filmlerden seçmece yapacak.

charon-bolge

NASA hali hazırda, Charon’un kuzeyindeki karanlık bölgeye Mordor adını verdi. Çekilen yeni fotoğraflarla birlikte Leia Krateri, Vader Krateri, Serenity Kanyonu, Gallifrey Noktası, Vulcan Düzlüğü gibi isimler ortaya çıkmış oldu.

Şimdilik bu yer isimlerine uzaktan bakmak insana pek bir şey ifade etmiyor olabilir ama gezegenler arası yolculuk yapmaya başladığımızda ve Charon’a koloni kurduğumuzda Gallifrey Noktası’nda bir Türk Kahvesi içmek isterim.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.