Haberler

Hodor Hodor da Neden Hodor?

hodor-banner

Taht Oyunları’nın günümüzün en popüler dizilerinden olduğuna şüphe yok. Hodor! Belki de kısa yayın dönemi, uzun bölümleri ve yaşattığı spoiler hezeyanıyla birlikte en popüleri.

Dizinin değinmek istediğimiz karakteri ise yazının başlığında görüldüğü üzere beyin hasarlı devimiz Hodor. Bu arada eklemek istiyorum ki karakterin asıl ismi Walder, bildiği tek kelime Hodor olduğu için çevresindekiler tarafından Hodor olarak biliniyor.

Hodor!

Peki ama neden Hodor?

Bunun için öncelikle beyin denen nöron topunun ve konuşma merkezinin nasıl çalıştığının ve çeşitli beyin hasarlarının bu mekanizmayı nasıl etkilediğinin incelenmesi gerekiyor. Bildiğimiz üzere Hodor tek kelime konuşabilmesine rağmen karşısındakinin söylediklerini anlıyor, talimatları yerine getirebiliyor ve yardıma ihtiyacı olanlara yetenekleri nispetinde yardım etmeye çabalıyor. Peki Hodor’un beyninin içinde neler dönüyor?

hodorHodor’un yaşadığı sendroma nörolojide ifade afazisi deniyor. Afazi yani orijinal haliyle aphasia, konuşma dilinin beyin hasarı sebebiyle anlaşılmasında veya kullanılmasında görülen arazlar anlamına geliyor. Hodor’un kısıtlı konuşma bozukluğunun klasik ama oldukça ileri seviye bir ifade afazisi olduğunu söyleyebiliriz. Hodor! Bu tip afaziler genellikle beynin sol ön kısmına gelen sert bir darbe sonucunda gelişiyor. Kimi afazi hastalarında bu hasar fiziksel darbe yerine beyin tümörü gibi içsel sebeplerden de olabiliyor.

Yazar George R.R. Martin, Hodor’un çocukken nasıl bir travma yaşadığı konusunda detaylı bilgi vermiş değil; ama gösterdiği belirtiler 19. yüzyıl Fransız hekimi Paul Broca’nın adını verdiği Broca afazisiyle uyumluluk gösteriyor. Broca’nın, beyninin sol ön kısmında oluşan bir lezyon yüzünden tek kelime konuşabilen hastasına da aynı sebepten “Tan” deniyormuş. Hodor gibi o hastanın da gerçek adının Tan olmadığını belirtmek isterim. Aynı şekilde Tan da bu kelimeyi çok farklı mana ve hissiyatlar belirtecek şekilde kullanabiliyormuş.

Hodor’un bu kelimeyi seslenme, kızgınlık, soru, korku gibi birçok duyguyu yansıtmakta kullandığını zaten biliyoruz. Buradan anladığımız önemli nokta beynimizde dil ve konuşma kısmının birkaç kısım tarafından yönetiliyor olduğu. Bu sayede kelime üretme kısmı zarar görse de hasta çeşitli duygu ve ifadeleri kullanmakta sıkıntı yaşamıyor. Kelimesine istediği tınıyı verebiliyor.

Hodor’un bir bebekken tepe üstü düşmüş olması kuvvetle muhtemel görünürken, anne karnındayken veya doğum sonrası beslenme ve vitamin eksikliği de, bu kadar ileri derecede olmasa da, benzer afazilere yol açabiliyor. Tabi Hodor’un cüssesine baktığımızda birinci seçenek sanki daha olası görünmüyor değil.

Hodor!

Kaynak: MotherJones

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.