Haberler

Harry Potter’a Hayatı Zehir Eden Kadın – Dolores Umbridge

harry-potter-dolores-umbridge

Dolores Umbridge’i tanıyıp da nefret etmeyen bir insan evladı var mıdır?

Hogwarts’da yaptığı zalimlikleri gördükçe kolları deli gömleğine sarılmış akıllılar gibi tepinmedik mi ‘faşist, sadist yaratık’ diye? Hayatında ne zorluklar yaşadı da bu hale geldi diye düşünen iyimserler varsa da kendilerine tokat gibi bir cevabım var: HİÇBİR ŞEY YAŞAMAMIŞ!

Bayağının da bayağısı, aşağının da aşağısı bir insan olması tamamen kendi psikopat karakteriyle alakalıymış. Hayatı hakkında çıkan son bilgiler bize bunu gösteriyor. Sırf eğlencesine –çünkü böyle bir kadına yapılabilecek en büyük kötülük kendisini dalgaya almak, tıpkı Fred ve George’un yaptığı gibi- kendisini ayrıntılı tanıyalım.

Umbridge, Muggle bir anayla ezik bir devlet memuru büyücü babanın melez iki evladından biri. Diğer kardeşi ise koftiymiş ve anne babasının evliliği hiç iyi gitmiyormuş. En sonunda da annesi, kofti kardeşini de alıp kayıplara karışmış ve böylece küçük psikopat kendisinin safkan olduğunu rahatça iddia edebilmiş. Karakterine bakarak aslında akıl hastanesine yatmasının daha uygun olduğunu söyleyebilsek de Hogwarts’da Slytherin kendisine kucak açmış –hiç şaşırmadık. Mezuniyetinin ertesinde devlete (Büyü Bakanlığı’na yani) kapağı atarak altlarına eziyetlerini, üstlerine meziyetlerini göstermiş ve hızla insanların üstüne basa basa ilerlemiş.

Dolores-Umbridge

Üstlerine yaptığı şirinlikler yeterli olmamış ki, en azılı anti-Muggle savunucuları bile iki kadehten sonra Dolores’in ağzından çıkanları duyduktan sonra ‘wowowow haram’ demiş. Büyü dünyasındaki Bakan ve Müdür çekişmelerini (Fudge ve Dumbledore) iyice harlayarak Hogwarts’a önce denetçi müsteşar, sonra Karanlık Sanatlara Karşı Savunma öğretmeni ve en sonunda da müdüre oldu hatırlarsanız. Hagrid, Harry, pek çok öğretmen ve öğrenciye yaptıklarının cezasını at-adamlar verdi diye bir an sevinsek de devlete sırtını dayayan pek çok memur gibi işinin başına daha sonra geri dönmüştü. Yeni Sihir Bakanı’nın Dolores’e tanıdığı anlamsız müsamaha, sonraları Voldemort’un işine yaramış ve bakanlık Ölüm Yiyicilerle doldukça Umbridge iyice havasını bulmuştu; bütün melezleri Azkaban’a yollayan “Muggle doğumlular Kayıt Komisyonu”nun başındaydı.

Büyü dünyasındaki pek çok masumun ahını alan Dolores, en sonunda Harry’nin başını çektiği isyanın başarılı olmasıyla pek çok kişiye uygulanan işkence, cinayet ve hapsi sebebiyle Azkaban’a gönderilmiş. Beter olsun.

Dolores-Umbridge

Bütün bu bilgileri kimden mi alıyoruz? Tabii ki yeni film çıkacak diye yerinde duramayan J.K. Rowling’in Cadılar Bayramı için özel olarak yazdığı biyografiden. Umbridge’in eskiden tanıdığı ve hoşlanmadığı bir öğretmeninin oldukça abartılı bir versiyonu olduğunu da söyleyen Rowling, Bellatrix’le Dolores karşı karşıya gelse kazanan kim olursa olsun kaybedenin insanlık olacağının imasını yapmış.

 

Yazının orijinal halini Pottermore’a üye olarak havalı bir sayfadan ulaşabilir veya çabucak şuradan okuyabilirsiniz.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.