Edebiyat

Osmanlı’nın İlk Bilimkurgu ve Uzay Romanı Raflarda – Başka Dünyalarda Canlı Mahlukât Var Mıdır?

Türkiye’nin ilk bilimkurgu eseri, bir asır sonra ilk defa Latin harfleriyle okuyucuyla buluşuyor. Osmanlı Dönemi’nin ilk bilimkurgu ve uzay romanı Başka Dünyalarda Canlı Mahlukât Var Mıdır? şimdi modern alfabe ile raflarda.

“Bu dünyalarda canlı yaratık var mıdır? Şüphesiz böyle bir sorunun cevabı lazımdır, dediğimiz sürece hayat neden sadece dünyamızda oluşmuş olsun? Bu âlemlerin ortasında, bu dünyaların hepsi birdir. Toz kadar olan Dünya’mızda hayat, canlı yaratık olsun da, onlarda olmasın? Onlar bu dünyadan küçük müdür? Onlar bu dünyadan ilerleme bazında farklı mıdır? Hayır, bu bahsedilen dünyamız gibi hep birbirinden doğmuştur. Hepsi birbirinin anası, babası, hepsi birbirinin kardeşidir. İşte bu soruya karşı bugün kesin cevap verilmiş: Her âlemin kendine özgü, kendi doğal şartlarına göre oluşmuş canlısı, canlı yaratığı vardır.”

Bakteriyoloji ve kimya alanlarında uzmanlaşan Osman Nuri Eralp’in bilimsel çalışmaları, kendi döneminde en kapsamlı ve öncü çalışmalar arasında yer alıyordu.

Türkiye’de bilimkurgu adıyla kategorize edilebilecek belki de en eski örnek olan bu eser, Bilge Kösebalaban tarafından keşfedildi ve Osmanlıca harflerle ilk yayımlanışından bir asır sonra, ilk kez Merve Köken tarafından Latin harfleriyle çevrildi.

Kitap, Karakarga Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı. Başka Dünyalarda Canlı Mahlukat Var Mıdır? kitabının yazarı Osman Nuri Eralp 1877 Arapir doğumlu. 1902 yılında Bakteriyolojik Kimsayal Ve Patolojik Anatomi Muayene memuru olarak çalıştı. Kitabı 1918’de yayımlandı. Aynı zamanda asker olan yazar 1929’da emekli olup çalışmalarna evinde devam etti.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.