İncelemeler

Chronology İncelemesi

chronology-oyun-banner

Zamanda geçmişe ve geleceğe yolculuk yaparak ilginç bulmacaları çözeceğimiz harika bir oyunu anlatacağız sizlere. Chronology; platform ve bulmaca oyunları sevenlerin bayılacağı bir oyun.

Hikayemiz Metropolis adı verilen bir şehirde geçiyor. Şehrin tüm ihtiyaçları buhar enerjisi ile karşılanıyor; ancak bu buhar üreten makineye o kadar fazla yükleniliyor ki makine bu yüke dayanamayıp infilak ediyor.

İşte biz de tam bu olayın ardından hikayeye dahil oluyoruz.

Oynadığımız karakter hem bu makinenin hem de pek çok eşyanın mucidi yaşlı bir amca. Patlamadan sonra çayırlık alanda bilincini kaybetmiş halde uyanıyor. Sonrasında hoplayıp zıplayarak platformları geçip eşyaları toplamaya başlıyor. Eşyaları topladıkça da geçmişini hatırlamaya başlıyor.

Biraz ilerledikten sonra yerde köstekli bir saat buluyoruz ve yine oynadığımız mucit tarafından yaratılmış olan bu saat sayesinde zamanda ileri gidip geri dönebiliyoruz. İşte “Chronology” ismi de buradan geliyor.

Saati kullanarak şehrin patlamadan önceki ve sonraki zamanına gidebiliyoruz. Patlama yüzünden değişime uğrayan yeryüzü şekilleri de böylece patlamadan önceki haline dönüyor.

chronology-resim1

Platform türünde olan oyunda bazı yerleri aşabilmek için zamanı ileri veya geri almamız gerekiyor. Mesela zıplayamadığınız bir yere ulaştığınızda zamanı patlama öncesine alıyorsunuz ve orada, patlamadan önce zıplayabileceğiniz bir çıkıntı olduğunu görüyorsunuz. O çıkıntıya zıplayıp ardından tepeye tırmandığınızda zamanı tekrar patlama sonrasına alıp yolunuza devam edebiliyorsunuz. Bazı durumlarda doğru zamanlama ile geçmişe veya günümüze gelmeniz gerekiyor.

Tabii ki işler bu kadar basit değil. Bazı eşyalar da patlama sonrasında ve öncesinde başka şekillerde oluyor. Eşyaları patlama öncesindeki haliyle alıp bir yere koyduktan sonra patlama sonrasındaki zaman gidip o haliyle kullanabiliyorsunuz. Ayrıca elinize aldığınız eşyalar da sizinle zamanda yolculuk yapıyor. Mesela patlama sonrasında kırılmış olarak görünen bir kutu, patlama öncesinde sağlam olarak görünüyor. Siz bu sağlam kutuyu elinize alıp patlama sonrası zamana gittiğinizde kutu da sağlam olarak duruyor.

chronology-resim3

Oyunda bölümleri geçtikçe bulmacalar da zorlaşıyor. Bununla birlikte kendinizle ve geçmişinizle ilgili daha fazla şey hatırlamaya başlıyorsunuz. Ayrıca oyunun ilerleyen bölümlerinde, bir de arkadaş ediniyorsunuz. Yanınıza gelen dişi bir salyangoz, zamanı durdurabilme özelliğine sahip. Bazı bulmacaları onun yardımı olmadan çözmeniz mümkün değil.

Platform-Bulmaca türünde hazırlanmış oyunun grafikleri ve müzikleri çok güzel. Ayrıca steampunk havası da eğlenceli bir şekilde yansıtılmış. Paslı buhar makinelerinden ziyade renkli bir atmosfer var. Arkaplana ve çizimlere baktığımda ilk aklıma gelen şey Hayao Miyazaki’nin çizimleri ve Studio Ghibli’nin yaptığı animeler oldu. Renkler ve atmosfer ciddi anlamda Miyazaki çizimlerini andırıyor. Sonradan baktığımda da yapımcılar, Hayao Miyazaki’nin Howls Moving Castle ve My Neighbor Totoro animelerinden esinlendiklerini belirtmişler.

chronology-resim2

Bunun dışında oyunda ölmek diye bir şey yok. Yani ölseniz bile son durduğunuz yerden devam ediyorsunuz. Bu nedenle bir bulmacayı çözmeyi onlarca defa deneme şansınız var.

Oyun, Steam Greenlight’ta fazlaca oy topladıktan sonra Steam üzerinde satışa çıktı.

Biz oynadık, beğendik. Siz de hemen buradan satın alabilirsiniz.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.