Edebiyat

Kısa Öykü Makineleri Faaliyete Geçti

kitap-okuma-banner

Teknoloji hayatımızın içine o kadar girdi ki yeni nesil, kitaplardan çok uzak şekilde büyüyor. Küçük çocuklar bile ellerinde telefonla, tabletle geziyorlar.

Bazı gelişmiş ülkeler bu probleme ufak ufak çözümler getirmeye başladı. Devlet politikaları bu yönde ilerliyor artık. Bir de yerel olarak alınan küçük önlemler var.

Mesela Fransa’nın Grenoble şehrinde oldukça ilginç bir uygulama başlatıldı. Köşe başlarına bir otomat konuldu. İlk bakışta bilet makinesi gibi görünen bu otomat size kısa öyküler veriyor.

Fransız Short Edition şirketi tarafından başta uzun kuyrukların beklendiği kamusal alan ve devlet daireleri olmak üzere şehrin belirli bölgelerine yerleştirilen makineler sayesinde, vatandaşlar ücretsiz şekilde kısa hikayeler okuyabiliyor.  Hikaye dağıtma makineleri, tercihe göre 1, 3 ve 5 dakikalık kısa hikayeleri kasa fişine benzer bir formatta ücretsiz şekilde basıyor.

kisa-oyku-makines-short-edition-1

Belediye ve özel bir şirketin ortak çalışmasıyla gerçekleştirilen bu proje, insanları teknolojiden biraz daha uzaklaştırmak istiyor. Şehre toplamda 8 makine koyulmuş. Okuyucu boş zamanına göre uzunlukları farklı olan öyküler alabiliyor. Üstelik alacağınız öyküler tamamen ücretsiz. Makine, basılan hikayeler için şirketin internet sitesinde öykü veritabanını kullanıyor. Kayıtlı yaklaşık 9 bin yazar, 6 bin ila 20 bin karakter arasında değişen kısa hikayeleri sisteme gönderiyor ve hikayelerin bir kısmı makinelere yerleştiriliyor.

kisa-oyku-makines-short-edition-2

Dileriz bu tarz uygulamalar artar ve insanlar 5 dakika da olsa teknolojiden uzaklaşır. Hatta keşke ülkemizde de benzer bir uygulama başlasa, böylece ülkemizdeki amatör ve profesyonel öykücüler de daha çok okura ulaşabilse…

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.