Edebiyat

George Orwell’ın 1984 Romanı Rusya’da En Çok Okunan Roman Oldu

Daha önce Rusya’da yasaklanan George Orwell’in yazdığı 1984, Rusya’nın çevrimiçi kitap satış platformunda 2022’nin en çok indirilen kurgu kitabı oldu.

George Orwell‘in sürekli anlamsız bir savaşla meşgul olan baskıcı bir rejim altında yaşayan yurttaşları anlatan 1984 (Bin Dokuz Yüz Seksen Dört) romanı, Rusya’da en çok okunan kitap haline geldi.

george orwell 1984 book kitap

Devlete bağlı haber ajansı Tass’a göre, klasikleşmiş roman, Rusya’nın çevrimiçi kitap satıcısı LitRest’te 2022’de kurgu kategorisinde en çok indirilen, tüm kategorilerdeyse ikinci en çok indirilen kitap oldu.

George Orwell’ın 1984 Romanının Haritası Çıkarıldı

Daha çok George Orwell takma adıyla tanınan İngiliz yazar Eric Arthur Blair, romanı 1949’da, II. Dünya Savaşı’ndan kısa süre sonra ve Batı’yla Sovyetler Birliği arasındaki Soğuk Savaş başlamadan önce yayımlamıştı. Roman, Sovyetler Birliği’nde 1988’e kadar yasaklı kaldı.

Romanın konusu, “Büyük Birader” adlı gizemli bir totaliter lider tarafından kontrol edilen, “Parti” adıyla bilinen, rejimin iktidar partisinin gözetiminde kalan bir adamın yolculuğunu izliyor.

george orwell 1984 movie scene big brother

Yazar, Batı’nın eski müttefiki Joseph Stalin’in diktatörlüğünü, Büyük Birader’in kişi kültüne model olarak aldığını söylemişti. Romanda Büyük Birader’in Düşünce Polisi olarak anılan birimi, gözü korkmuş yurttaşları kendilerine söylenenlere inanmaları için “çift düşünmeye” zorluyor.

Romanda Parti’nin sloganı şöyle:⁠

Savaş barıştır, özgürlük köleliktir, cahillik güçtür.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu yıl şubatta Ukrayna’daki savaşını başlatırken, yönetimi de “askeri operasyon” olarak adlandırdıkları şeyi gazetecilerin “savaş” veya “istila” olarak tanımlamasını yasaklayan yeni yasalar çıkardı. Putin yönetimi, birkaç askeri personel devlet başkanı aleyhinde konuşmasına rağmen, savaşa karşı yapılan protestoları da önemsiz gibi gösterdi.

1984 ile Cesur Yeni Dünya Eserlerinin Farkları ve Günümüzdeki Yansımaları

Moskova’daki yetkililer, Kremlin’in Ukrayna’ya karşı kötü niyet taşımadığını, Rusya’nın komşusuna saldırmadığını ve Rus askerlerinin Rusya’nın ele geçirdiği ve ilhak ettiği Ukrayna topraklarını işgal etmediğini savunmayı sürdürüyor.

George Orwell 1984

Rus yönetimi geçen hafta savaşı eleştiren kişilere yönelik baskı uygulama girişiminde, muhalif siyasetçi İlya Yaşin’i ordu hakkında “yanlış bilgi” yaymaktan yargılayıp yaklaşık 9 ay hapis cezasına çarptırdı. Bu, Yaşin’in Batılı gazetecilerin Kiev yakınlarındaki Buça’da Rus zulmüne dair ortaya çıkardığı kanıtlara değinmesinden sonra oldu.

Bin Dokuz Yüz Seksen Dört’ün en yeni baskısının Rusça çevirmeni Darya Tselovalnikova, Orwell’in romanıyla olan benzerlikleri başka bir yerden kurdu.

Teslovalnikova mayısta, “Orwell, en kötü kabuslarında bile ‘liberal totaliterlik’ veya ‘totaliter liberalizm’ döneminin Batı’da geleceğini ve insanların (ayrı, epey izole bireylerin) öfkeli bir sürü gibi davranacağını hayal edemezdi” demişti.

Kaynak: Independent

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.