Edebiyat

Brandon Sanderson 7 Yıllık Yayın Takvimini Duyurdu

Yayınladığı kapsamlı 2023 durum makalesinde yeni Fırtınaışığı Arşivi romanı, Elantris, Sissoylu 3. Çağ serisi ve Türkçe çıkacak yeni romanlar gibi sayısız güncellemeye yer veren ünlü yazar 2030‘a kadar olan yayın takvimini de paylaştı.

Kimi yazarlar 10 senede bir kalem oynatmayı beceremiyor, kimi yazarlarsa üretmeye doymuyor, doyamıyor. Döneminin en güçlü kalemlerinden canımız, ciğerimiz Brandon Sanderson tabii ki ikinci grupta. Fırtınaışığı Arşivi, Sissoylu, Lejyon gibi serileriyle ülkemizde de geniş bir okuyucu kitlesine kavuşan Sanderson üretkenliğinin yanı sıra okuyucu etkileşimine de büyük önem veriyor. Kendisi hem YouTube’da hem de kişisel web sitesinde oldukça aktif.

Her yıl sonunda yayınladığı geleneksel State of Sanderson makalesinin 2023 versiyonunu okuyucularıyla paylaşan yazar, hem üzerinde çalıştığı seriler hem de gelecek planları hakkında bol miktarda bilgi verdi. Projeleri şimdilik Öncelikli ve İkincil olarak iki gruba ayırmış. Planlarını şöyle bir incelediğimizde önümüzdeki yıllarda bol bol Cosmere romanı okuyacağımız net bir şekilde anlaşılıyor.

İlgili Makaleler

ÖNCELİKLİ PROJELER

Fırtınaışığı Arşivi Masaüstü Rol Yapma Oyunu Sistemi

Brotherwise Games işbirliğiyle geliştirilen Fırtınaışığı FRP sistemi hızla ilerleme kaydediyormuş. Halihazırda GM’ler ve oyuncular için temel kural kitabı ve dünya rehberi kitapları hazırmış. Ekip, “Kahramanları Roshar’ın dört bir yanına taşıyacak bir macera kitabı” üzerinde çalışmaya devam ediyormuş. Bir aksilik çıkmazsa 2024’ün ikinci yarısında Kickstarter kampanyasının başlaması öngörülüyor.

Yeni Fırtınaışığı Arşivi Romanı

Adı şimdilik “Wind and Truth” olarak duyurulan beşinci romanın kabataslağı hazırmış. Sanderson güncellemesinde geçtiğimiz Ocak ayına son Cytoverse romanı Defiant‘ın düzeltmelerini yaparak başladığını ve kalan 11 ayı tamamen Wind and Truth üzerinde çalışarak geçirdiğini söylüyor. Şu ana kadar tam 450.000 kelime yazmış.

Yazar, önümüzdeki altı ayı romanın düzenlemelerine ayıracak ve ardından Sissoylu 3. Çağ romanlarına odaklanacak. Bir noktada Rock‘a odaklanan Horneater adlı bir kısa roman geleceğini de sözlerine eklemiş.

Sissoylu 3. Çağ

Wax & Wayne serisiyle Sissoylu’nun 2. Çağını noktalayan yazarın Wind and Truth’tan sonra odağı tamamen Sissoylu’nun 3. Çağı olacak. Yazar “Ghostbloods” adıyla duyurduğu, 1980’ler esintili Scardial’ı konu alan yeni serisini yazmaya 2025 Ocak ayı itibariyle başlayacak. Ama hemen sevinmeyin derim çünkü planladığı yayın takvimine göre ilk romanın çıkış tarihi 2028 Aralık ayı…

Cytoverse

Henüz Türkçe’de yayınlanmamış olsa da Skyward serisi Defiant ile bu sene noktalandı. Sanderson güncellemede serinin en çok satan Cosmere dışı eseri olduğunu söyleyerek okuyucularına destekleri için teşekkür etmiş. Ancak her şey burada bitmeyecek: Sanderson’ın yetiştirdiği öğrencilerden yazar Janci Patterson, Skywards Legacy adlı yeni bir seriyle Cytoverse’i genişletmeye devam edecek. Romanlar tabii ki Sanderson’ın gözetiminde yazılacak.

Uyarlama Yapımlar

Şu haberimizde de bahsettiğimiz yapımlardan birinin Sissoylu filmi olduğu açıklandı ancak maalesef projede birkaç aksaklık yaşanmış. Sanderson güncellemede herhangi gerekçe göstermese de film tahminimce SAG-AFTRA grevi yüzünden tökezlemiş. Ayrıca Universal stüdyoları da bilim kurgu – polisiye kısa romanı Snapshot‘ın uyarlamasıyla ilgileniyormuş. Bu sene olası projeler daha fazla gelişme paylaşmayı umuyormuş yazarımız.

İKİNCİL PROJELER

Elantris

İlk Cosmere romanı olma özelliğini taşıyan Elantris nihayet beklenen devam kitaplarına kavuşacak. Şimdilik öncelik bakımından ikincil konumda olsa da Sanderson seriyi Ghostbloods ile eş zamanlı olarak yazacağını, önümüzdeki yıl itibariyle öncelikli projelerinden birinin Elantris olacağını söylüyor.

Songs of the Dead

Sanderson’ın 2010 yılında yazmaya başladığı ancak süresiz rafa kaldırdığı Songs of the Dead nihayet üzerindeki ölü toprağını atarak yayına hazır hale gelmiş. Modern zamanda geçen bir fantastik roman olan kitap, bir metal vokalistinin nekromansi güçlerini keşfettikten sonra yaşadıklarını konu alacak. Sanderson normalde iki yazarlı olarak başlayan projeyi, yoğun çalışma takvimi nedeniyle tamamen ikinci yazar Peter Orullian‘a bırakmış. 2025 Aralık ayında çıkması planlanıyor.

Beyaz Kum

Cosmere evreninin önemli parçalarından Beyaz Kum grafik romanı bu sefer roman olarak raflarda olacak. Ufak detaylar da halledildikten sonra yayına hazır hale gelecek olan roman, 2025 Bahar aylarında piyasaya çıkacak.

Dark One

Sanderson’ın 2020 yılında piyasaya çıkan aynı adlı grafik roman ile başlayan Dark One serisi romanla genişleyecek. Sanderson’ın arkadaşı, yazar Dan Wells‘in kaleme aldığı roman için net bir çıkış tarihi olmasa da ilerleme kaydediliyormuş.

Super Awesome Danger

Yazarın kendi çocuklarından ilhamla yazdığı ortaokul çağına yönelik grafik roman Super Awesome Danger da ilerleme kaydedenler arasında. İllüstrasyonları Ben McSweeney ve Hayley Lazo tarafından hazırlanan roman, bir video oyununda mahsur kalan iki kardeşin hikayesini konu alacak.

Düşük Öncelikli Projeler

Ayrı bir başlık altında yakın dönemde çalışmayı planlamadığı projeler hakkında da kısa kısa bilgiler paylaşmış Sanderson. Savaşkıran ve Rithmantist şimdilik duraklamış durumda. Tamamlanmış olan Reckoners, Alcatraz ve Lejyon serilerinden de herhangi bir haber yok. Dan Wills ve Isaac Stewart Cosmere evrenini genişletmek için yazdıkları roman ve kısa hikayelerle Sanderson’a destek vermeye devam edecek.

Türkçe Çıkacak Yeni Kitaplar

Yazısının sonunda kitaplarını farklı dillerde yayınlayan yayınevlerinin takvimlerine de yer veren Sanderson bu vesileyle Türk okuyuculara da güzel bir duyuru yapmış oldu: Geçtiğimiz sene Kickstarter kampanyasıyla yazdığı Tress of the Emerald Sea 2024 yılında İthaki tarafından yayınlanacak. İthaki ayrıca Kickstarter’ın bir diğer incisi Yumi and the Nightmare Painter ve Dark One grafik romanını da 2024 İstanbul Kitap Fuarı öncesi piyasaya sürecekmiş.

İşte Sanderson’ın Yayın Takvimi:

  • 2024 Aralık: Wind and Truth
  • 2025 Bahar: Skyward Legacy Bir
  • 2025 Aralık: Beyaz Kum Romanı / Dark One
  • 2026 Bahar: Skyward Legacy İki
  • 2026 Aralık: Skyward Legacy Üç
  • 2026 Aralık: Horneater
  • 2027 Aralık: Duyurulacak
  • 2028 Aralık: Ghostbloods 1
  • 2029 Yaz: Elantris 2
  • 2029 Aralık: Ghostbloods 2
  • 2030 Yaz: Elantris 3
  • 2030 Aralık: Ghostbloods 3

Brandon Sanderson’ın kaleme aldığı State of Sanderson 2023 makalesine bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.