Wizards firmasının bol ödüllü ve tüm dünya tarafından bilinen FRP sistemi Dungeons and Dragons’ın ırkları, toplulukları ve sosyolojisi üzerine birçok değişiklik yapılacağı açıklandı.
Hemen baştan açıklamamızı yapalım. Bu haber, yeni ırk geliyor ya da cücelere alt ırklar ekleniyor gibi bir içeriğe sahip değil. Neredeyse 50. yılına merdiven dayayan Dungeons and Dragons içerisinde basmakalıp hale gelen ve sıradanlaştırılan ırklara yönelik bir yenileme çalışması. Bunda da elbette günümüz dünyasındaki çeşitliliğin ve farklılığın farkında olmanın etkisi büyük.
Dungeons and Dragons’ın resmi blog sayfasında “Diversity and Dungeons & Dragons” başlığıyla duyurulan haberde, yıllar içerisinde basmakalıplaştırılmış birçok alanda yenilik yapılacak. LGBT+ oluşumlarının bilinçlendirme ve farkındalık yaratma açıklamaları ve ABD’de, George Floyd’un polis tarafından vurulması üzerine artan ırkçılık karşıtı söylemlerin de bu değişikliklerde büyük etkisi olduğu düşünülüyor.
Yayınlanan haberde, “İnsan-Human” kelimesinin Dungeons and Dragons evreninde tek bir ırkı değil, tüm ırkları kapsayan bir anlama geldiği belirtiliyor. Yıllar içerisinde ırkçı söylemlere yol açmış olabilecek ya da ayrımcı yapıya sahip olduğu düşünülen etnik kollar, cinsel kimlikler, cinsel yönelimler ve inançlar üzerinde birçok yenilik yapılacak.
Bunların örneklendirilmesi yapılırken özellikle iki ırk ön plana çıkıyor: Orklar ve Drowlar. Özellikle Unutulmuş Diyarlar olmak üzere DnD evrenleri içerisinde kötülüğün vücut bulmuş hali olarak karşımıza çıkan bu iki ırkın, tamamıyla kötücül olmadıkları vurgusu yapılıyor. Önümüzdeki yan kitap ve kural kitaplarında yapılacak değişikliklerden bazılarıysa şöyle:
Orklar ve Drowlar
Eberron: Rising from the Last War ve Explorer’s Guide to Wildemount kitaplarıyla birlikte ork ve drowlara yeni bir bakış açısı sunulacak. Diğer halklarda ve ırklarda olduğu gibi daha kompleks yapıda kültürel ve ahlaki yapılanmalar sunulacak.
Yeniden Basımlarda Değişiklikler
Wizards ekibi, her yeni baskıyla birlikte kitaplardaki bilgi yanlışlarını da gidereceklerini söylüyor. Sistemsel olduğu kadar hassas konularda yazılan yanlışlar da giderilecek.
Sistemsel Değişiklik
Henüz adı açıklanmayan ve duyurulmayan yeni bir kitap ile birlikte, oyunculara karakterlerinin kökenlerini daha doğru ve düzgün bir biçimde sunulması için fırsat tanınacak. Elf ya da cüce oynarken sistemsel olarak sunulan ırksal bonuslar değiştirilebilecek. Böylece daha özgün ve oyuncuya özel karakterler tasarlanabilecek.
Vistaniler
Strahd’ın, Barovia topraklarındaki etnik bir halk olan Vistaniler, bizim dünyamızın Romenleri’ne oldukça benzeyen bir yapıya sahipler. Yenilenecek Curse of Strahd kitabıyla birlikte Vistaniler üzerinde de ırkçı düşüncelere yol açabilecek noktalarda değişiklik yapılacak. Wizards ekibi bu düzenlemelerin yapılması için bir danışmanı bile işe almış.
Ekibe Yeni Kanlar Alınacak
Wizards ekibinin önümüzdeki yıllarda çıkaracağı birçok kitabı var. Dungeons and Dragons 5th Edition, 6 yıllık bir sistem olmasına karşın azar azar çıkarılan kitaplarıyla daha da zengin bir hale getirildi. 2021 yılı itibariyle daha fazla kitabın bizlerle buluşması bekleniyor. Wizards ekibi daha fazla çeşitlilik katmak adına, her kesimden yazarı ve çizeri freelance olarak işe alacağından bahsetti.
Son olarak Wizards ekibi, DnD topluluklarının bu tarz konulardaki hassasiyetine önem verdiklerini ve daha fazlasını yapabilmek adına çalışacaklarını belirtti.
Neden?
Wizards’ın bu değişiklikleri yapmasının arkasında, yukarıda yazdığım geçerli iki büyük neden olduğunu söylemiştim. Ancak değişen ve küreselleşen dünyamızda, farklılığın ötekileştirildiği ve haberimizin bile olmayacağı kesimler var. Değişen dünyaya ayak uydurabilmek adına Wizards’ın yaptığı bu hamleyi tebrik ediyoruz ancak bir yandan da sorgulamadan edemiyoruz.
Zamanı şimdi miydi, yoksa PR çalışmaları için yapılmış bir hamle miydi diye şüphe etmeden edemiyoruz. Ancak değişiklik her yerde olduğu için tüm firmaların, hangi alanda olursa olsun, böyle adımlar attığını görmek güzel. Wizards ve DnD Ekibi’nin de bu çalışmalarda yer alıyor olması önemli.
Öte yandan FRP oyunlarını gerçek dünyadaki, yani ayaklarımızın bastığı dünyadaki sorunlardan biraz olsun kaçmak, arkadaşlarımızla hoş vakit geçirmek için oynamıyor muyuz? Bu sorunların var olduğunu biraz olsun unutmak, günün stresini atmak, maddi-manevi kaygı hissetmemek adına hayal gücümüzün sınırlarında dolaşmıyor muyuz? Modern dünyanın sorunlarını, hassas kısımlarını, çözülemeyen sarmallarını fantastik diyarlarımıza taşımanın bir anlamı var mı? Karar sizin…