Dizi Haberleri

Andor Dizisinin Açılış Müziklerinde Bir Sır Saklıymış

Andor dizisinin jenerik müziklerini biraz sade bulmuştuk. Meğer o müziklerde bir sır (easter egg) saklıymış. Her bölümün başında çalan melodi, asıl melodinin 12 parçasından biriymiş.

Size de Andor dizisinin açılışındaki müzikleri biraz sade mi gelmişti? Ben bu sadeliği dizinin tonuyla uygun bulmuştum. Bu yüzden arkasında bir sebep aramamıştım. Ama arkasında bir sebep varmış. Aslen dizinin hikayesinin 12 bölüme bölünmesi gibi melodiyi de 12 parçaya bölerek her bir bölümün başına koymuşlar. Bu yüzden her bölümün açılışında biraz daha farklı bir melodi duyuyormuşuz. Ve melodinin izleyeceğimiz bölümün temasına göre değiştiğini varsayıp bu sadelik ve farklılığın üstünde çok durmamışız.

Tüm bölümlerin başında çalan şarkıları sırasıyla buradan dinleyebilirsiniz:

YouTube player

Meğer o melodiler bir bütünün parçasıymış. Ve yapmak gereken onları yukarıdaki gibi arka arkaya dinlemek değilmiş. Hepsini üst üste koymak ve aynı anda dinlemek gerekiyormuş. O zaman dizinin asıl jenerik müziği ortaya çıkıyor.

Bu jenerik müziği de dizinin birinci sezonunu başarıyla yansıtıyor: Andor’un içinde Rebellion’ın yavaş yavaş büyümesi ya da isyan ateşinin galaksiye yavaş yavaş yayılarak ses getirmesi gibi gittikçe dozu artan bir melodi çıkıyor karşımıza. Ayrıca önce birkaç çalgıdan gelen zayıf sesler duyuyoruz ama melodi giderek bir senfonik bir tat kazanıyor. Bu da birkaç asinin başlattığı isyanın tüm galakside destek bularak yankılanmasını temsil ediyor.

Müziklerin üst üste çalındığı versiyonu aşağıdan dinleyebilirsiniz:

YouTube player

Andor’un müziklerini besteleyen Oscar Ödüllü Nicholas Britell bu sır keşfedilmeden önce melodileri hakkında şunları söylemişti:

Bence dizinin müziklerinde bir anlamda bir metafor var. Temel fikir şu: Öğreniyoruz ve karakterler de öğreniyor. Bu biraz farklı bir şey. Yeni bir şey. Ve umuyorum ki müzik de bu öğrenme ve keşfetme halini bir anlamda sağlayacak.

(…)

Tüm jenerik müzikleri farklı. İlk bölümün melodisi sahneyi hazırlıyor. Ama sonra her bir bölüm buna biraz yenilik ekliyor. Ve her seferinde neler yaşadığımızla ve bazen de neler yaşayacağımızla alakalı oluyor.

Nicholas Britell

Açıkçası Andor’un müzikleri diğer Star Wars dizilerine göre biraz arka planda kalmıştı. Zaten senaryoyu, oyunculukları ve atmosferi övmekten müziklere sıra gelmemişti ki! Ama diğer dizilerin bestelerinde de çok güçlü isimler vardı. The Mandalorian’ın melodisi zaten artık bir klasik. Muhteşem! E, Obi-Wan Kenobi dizisinin müziklerini de Star Wars’un efsanevi bestecisi John Williams yapmıştı. Dolayısıyla Nicholas Britell’in pabucunu biraz dama atmıştık. Özür dileriz.

Ama buraya, bu şekilde gizlediği sır ve müziğin temsil ettiği fikir bana gerçekten duygusal, güzel ve keyifli geldi. Siz ne düşünüyorsunuz?

Kaynak: GeekTyrant

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.