AYBABTUÇizgi Roman Haberleri

DC Comics, Vertigo’yu Resmen Kapattı!

DC Comics, bugüne kadar en popüler serilerine ev sahipliği yapan ve okurların büyük beğenisini kazanmış çizgi romanları doğumuna imkan sağlayan alt kolu Vertigo Comics’i resmi olarak kapattığını duyurdu.

Sandman, The Preacher, Y: The Last Man, Fables, Lucifer ve daha birçok alışılmışın dışında çizgi roman kültünü okuyucularla buluşturan Vertigo Comics’in 25 yıllık yayın ömrü bugün itibariyle resmen son buldu.

2020 yılının başlangıcıyla Vertigo resmen kapanmış olacak. Ayrıca Vertigo ile birlikte, DC Comics’in iki alt kolunun daha, DC Zoom ve DC Ink, yayın süreci sonlandırılacak. DC Comics, 2020’den itibaren kendi içinde üç kola ayrılan bir yayın organizasyonu ile yoluna devam edecek.

DC Kids, öncesinde DC Zoom yayınlarının hitap ettiği ve 8-12 yaş grubunu kapsayan serilerin yayımını sürdürecek. Bizzat DC Comics, alışkın olduğumuz DC serilerini okuyucularla buluşturmaya devam edecek. Yetişkinlere yönelik içerikler ise DC Black Label adı altında basılmaya başlanacak. Şuanda yayımı süren pek çok Vertigo serisi de DC Black Label çatısı altına geçecek. 

1993’teki kuruluşundan beri Vertigo, pek çok çizgi roman yazarına ve çizerine sınırların dışında çıkma, kendilerini deneme ve alışkın olunan normlardan farklı, sıradışı hikayeler anlatma şansı sunan ve hassas konuların ele alınmasına olanak veren bir yayınevinin ötesinde bir sığınaktı. Ayrıca Vertigo, Neil Gaiman ve Bill Willingham gibi bugün usta saydığımız pek çok isme, kendilerini okurlara tanıtma olanağı sunmuş olan kapıydı. Vertigo’nun kurucu editörü Karen Berger’ın yeni yetenekleri keşfetmek konusundaki becerisi de tüm çizgi roman sektöründe efsaneleşmiş bir konuydu.

Ne var ki geçtiğimiz yıldan beri Vertigo ve dolayısıyla DC, pek çok sorunla yüzleşmekteydi. Geçtiğimiz Aralık ayında ortaya çıkan, yazar Eric Esquiviel’ı hedef alan cinsel taciz suçlamaları da bu sorunlardan en büyüğü ve akıllarda en çok kalanı olmuştu. Ayrıca Vertigo, son yıllar içerisinde çeşitli görüşleri savunan taraflardan, normal şartlarda yayımladıkları hikayeleri yayımlamamaları için pek çok baskı altındaydı. Sürüsüyle imza kampanyasının ve protestonun hedefi olan ve planladığı birçok seriyi basamamak durumunda kalan Vertigo’nun basımını son anda iptal ettiği en büyük serilerden biri de şuanda Image Comics etiketi ile çıkan Safe Sex serisi. 

Vertigo’ya veda, pek çoğumuz için bir devrin kapanışı anlamına geliyor. Umuyoruz ki çizgi roman dünyasına atılmak isteyen genç yeteneklerin hikayelerini, pazarlama ve reklam çekinceleri olmadan özgürce anlatabilecekleri yeni ortamlar vakit kaybetmeden kendini gösterir.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.