South Park’ı Süper Kahramanlar Bastı – South Park: The Fractured But Whole İncelemesi
South Park‘ı bundan 15 yıl önce çok izlerdim, özellikle de bazı bölümleri efsaneydi (The Return of the Fellowship of the Ring to the Two Towers ve Bebe’s Boobs Destroy Society bölümlerinin yeri ayrıdır bende). Bununla birlikte South Park: Bigger, Longer and Uncut filmini de neredeyse her repliğini ezbere bilen biriyim. Bu bağlamda South Park oyunlarını da oynamazsam olmazdı… diyorum ama tam öyle olmadı.
South Park: The Stick of Truth oyunu raflarda yerini aldığında işlerimin yoğunluğu nedeniyle oyunu hemen oynayamamıştım. Doğrusu ilk başta çok da heyecanlanmamıştım ama senaryonun arkaplanında Fallout 2, Baldur’s Gate, Planescape: Torment gibi efsane oyunların yazarı Chris Avellone gibi bir ismin ve yapımında da RPG oyunlarının efsane firması Obsidian Entertainment‘ı görünce bir titreme tüm vücudumu sarmıştı. Sonrasında arkadaşlarımın da oyunu övmesi sonucu South Park: The Stick of Truth‘u geç de olsa oynamış ve çok sevmiştim.
Hemen ardından gelecek olan devam oyunu South Park: The Fractured But Whole‘u heyecanla beklemeye başladım.
Oyunun ismi ile başlayalım. The Fractured But Whole, aslında Fractured Butthole (Parçalanmış G*t Deliği) ile aynı okunuşa sahip ama Fractured But Whole şeklinde yazılınca Parçalanmış Ama Bütün anlamına geliyor. Daha ilk baştan South Park’ın +18 kelime oyunuyla karşı karşıya kalıyoruz.
Yapım Aşamasındaki Önemli Değişiklik
South Park: The Stick of Truth oyunundaki eğlenceli göndermeler ve klasik RPG oyunlarını aratmayacak senaryo kurgusu oldukça hoşuma gitmişti. Tabii oyunda sevdiğimiz karakterler Kyle, Stan, Eric Cartman ve Kenny gibi karakterleri de fantastik ırklar olarak görünce oyunu komik bir FRP macerası tadında oynamıştım. Daha sonra gördüm ki South Park: The Fractured But Whole oyununda ne Chris Avellone ne de Obsidian Entertainment ile çalışılmıştı.
Bu sefer senaryoya South Park’ın yaratıcıları olan Matt Stone ve Trey Parker el atmıştı. Ubisoft ise bu sefer kendi stüdyosu olan Ubisoft San Francisco‘yu yapım konusunda görevlendirmişti. Yine oyun RPG havasını yansıtmayı başarıyor.
Bu oyunda fantastik ırklar değil karşımızda süper kahramanlar vardı!
Oyunun Hikayesi
South Park: The Fractured But Whole oyununun hikayesi tam olarak South Park: The Stick of Truth finalinden başlıyor. Kupa Keep’i almışız ancak Eric Cartman bu sefer farklı bir işle meşgul. Başına 100$ ödül konan kayıp bir kediyi bulmak için Coon (yarı insan – yarı rakun) isimli bir karaktere bürünen Eric Cartman, kendisine süper kahramanlardan oluşan bir ekip kuruyor. İlk başta dostlarımız Cartman’ı yanında istemiyor ve onlar da Freedom Pals isimli bir başka süper kahraman grubu kuruyorlar.
Oyunda tabii kötü süper kahramanlar da var. Hikayede ilerledikçe onları da tanıyoruz. Professor Chaos baş düşmanımız ama tabii ki tek düşmanlarımız kötü süper kahramanlar değil. 6. sınıf öğrencileri, Raisins restorantının kızları gibi ilginç düşmanlar da oyunda karşımıza çıkıyor. Spoiler vermemek adına bunları çok anlatmayacağız.
Bununla birlikte kasabadan pek çok eski dostumuzla da karşılaşıyoruz. Hatta neredeyse kasabadaki herkes oyunda var.
Biz, yine Yeni Çocuk olarak Coon ve Arkadaşları ekibine katılıp süper kahraman karakterimizi yaratarak maceraya başlıyoruz.
Karakter Yaratma
Oyuna başlarken karakterimizin dış görünüşünü yaratıyoruz. Saç stili, sakal, kıyafet rengi derken detaylı bir karakter yaratma ekranı bizi karşılıyor. Oyunu biraz oynayıp mekanikleri öğrendikten sonra ise sıra süper kahraman sınıfını seçmeye geliyor.
3 çeşit süper kahraman sınıfı var;
Speedster: Bu sınıf hızıyla önplana çıkıyor. Ses hızından hızlı yetenekleri ile Flash ve Quiksilver karakterlerini anımsatıyor.
Brutalist: İnsanüstü güçlere sahip, yakın dövüş mekaniklerine sahip bir sınıf. Superman ve The Thing karışımı bir sınıf olmuş.
Blaster: Uzaktan saldırılar yapabilen, ateş ve enerjiyi saldırı için kullanan bir sınıf.
Ben yoluma Blaster seçerek ilerlemeyi tercih ettim. Özellikle ateş saldırıları en sevdiğim şey. :)
Dövüşler
South Park: The Fractured But Whole’da önceki oyuna göre dövüş mekaniklerini değiştirmişler. Önceden saldırı yapmak istediğimiz alanı veya karakteri seçerek saldırı yapıyorduk ancak bu sefer dövüş ve hareket kareleri dövüş alanına eklenmiş. Bazı saldırılarınız doğrusal olarak bulunduğunuz karenin önündeki karelerin hepsine hasar verirken bazı saldırılar yatay olarak karelere etki ediyor. Karakterimizi dövüş alanında da hareket ettirebiliyoruz. Bu anlamda dövüşlere biraz daha stratejik hamleler katmışlar.
Bununla birlikte dövüşler bir yerden sonra sıkıcı gelebiliyor. Sürekli benzer şeyleri yapmak, biraz da uzun süren dövüşlerle birleşince bir yerden sonra “Offf yine mi dövüş” dedirtebiliyor. Bunun yanında XP almak için tabii ki dövüşlere giriyorsunuz.
Oyun Mekanikleri
Oyunun mekanikleri oldukça basit ve anlaşılır olmuş. Mesela eşya yaratma (crafting) sistemi çok anlaşılır ve basit. Bazı oyunlardaki eşya yaratma sistemi, CERN’de atom parçalamaktan daha zor fakat burada oldukça basitleştirmişler. Bu da rahat rahat eşya yaratabilmemize olanak sağlıyor.
Gece ve gündüz döngüsü de güzel olmuş. Bazı görevleri sadece gece vakti yapabiliyorsunuz.
Oyunda osurmak oldukça stratejik bir öneme sahip. Doğru zamanda osurursanız düşmanınızın saldırısını engelleyebilir veya onları çok büyük bir alevle yakabilirsiniz.
Oyunu Herkes Anlamayabilir
Oyun tam geek kültürüne hitap eden bir oyun olmuş. Öncelikle South Park sevmiyorsanız veya çizgi roman karakterleriyle hiç aranız yoksa bu oyun kesinlikle size hitap etmeyecektir. South Park: The Fractured But Whole tamamen çizgi roman kültürüne yönelik bir oyun olmuş.
Ayrıca pek çok Amerikan esprisi de mevcut. Hatta kostüm mağazasına girdiğinizde Ninja Kaplumbağalar çizgi filminden April O’Neill’ın ceketinden tutun da Pokemon eğitmeni Ash’in şapkasına kadar pek çok şey göreceksiniz.
Oyunun +18 olduğunu da unutmamak lazım.
Sonuç
Eğer çizgi romanları seviyorsanız, hiç değilse Marvel ve DC filmlerini severek izliyorsanız bile bu oyundan büyük keyif alacaksınız. Tabii South Park çizgi filmlerine hakim olmak, yapılan +18 esprileri anlamanız konusunda da destek olacaktır ama South Park’ı çok iyi bilmeseniz bile oldukça eğleneceğinize şüphem yok.
Oyunun biraz yavaş ilerlemesi dışında diyaloglar ve akış çok başarılı olmuş. Oyuna özellikle dijitallik katıp cep telefonumuzun menüsünden işleri halletmek ve hatta Instagram olayları bile oyuna değişik bir tat katmış.
South Park kasabasında süper kahramanlarla ve süper güçlerle dolu bir maceraya girmek istiyorsanız KAÇIRMAYIN!