Haberler

Türkiye’nin İlk Anime Müzesi Açıldı

Türkiye’nin ilk anime müzesi, psikoterapist Ahsen Özakkaş‘ın 16 yıl boyunca biriktirdiği 1257 adet değerli anime figürleri ile kapılarını açtı. Toplam değeri 6 milyon TL olan bu özel koleksiyon, Türkiye’de bir ilki temsil ediyor.

Bir Otakunun Müzesi: Anime Tutkunlarına Özel

Ahsen Özakkaş, çocukluk yıllarında başlayan çizgi film merakını bir adım ileri taşıyarak, Türkiye’de ilk defa bir anime müzesi kurma kararı aldı. Otaku terimi, hayatında animeler dışında bir şey almayan kişileri tanımlayan bir terim olarak biliniyor.

Anime Müzesi – Ahsen Özakkaş

Ahsen Özakkaş şöyle açıklıyor,

Otaku kelime anlamı olarak bakarsak, aslında anime bağımlıları için kullanıyor. Japonya’da ise şu an biraz hakaret olarak kullanılıyor. Anime dışında hayatına başka bir şey almayan kişi olarak tanımlanıyor. Aslında bu ifadeyi özellikle seçtim çünkü bir insan hem anime sevip hem de hayatında başka bir şey ile ilgilenebilir. Ben koleksiyonuma başlarken müze yapacağım diye başlamadım. Daha sonra Çin’de bunlara ait müzeler olduğunu gördüm. Sonra bir gün böyle bir müze oluşturabilir miyim? Diye düşündüm. Nadir parçaları elde ettikçe artık onlar sizin hazineniz oluyor. Artık koleksiyonum odama sığmamaya başlayınca artık müze yapmanın zamanı geldi dedim. Şu anda bin 257 adet figürüm var. Tabi her ay yeni figürler geldiği için sayı artıyor. Yaklaşık 16 yılda bu koleksiyonu tamamladım. Koleksiyonumun değeri şu an satsam 200 bin dolar civarındadır.

Koleksiyonun Değeri ve Nadir Parçalar

Özakkaş, 16 yıl boyunca dünyada sınırlı sayıda üretilen nadir figürleri tek tek biriktirdi. Toplam 6 milyon TL değerindeki koleksiyonun bazı parçalarının dünya genelinde nadir bulunan eserler olduğu belirtiliyor. 1257 adet figürden bazıları ise dünyada sayılı üretilen özel parçalar arasında yer alıyor.

Müze Ziyaret Saatleri ve Konumu

Anime severlere hitap eden müze, haftanın 6 günü ziyaretçilere kapılarını açıyor. Müze, Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi üzerinde konumlanmış durumda ve ziyaret saatleri 12.00 ile 19.00 arasında gerçekleşiyor.

Koleksiyonun Oluşum Süreci ve Değerlendirilmesi

Ahsen Özakkaş, koleksiyonunu oluştururken sadece biriktirmeyi değil, aynı zamanda nadir parçaları elde etme sürecinin heyecanını yaşadığını ifade ediyor. Koleksiyonunun şu anki değerinin 200 bin dolar civarında olduğunu belirten Özakkaş, her ay yeni figürler ekleyerek koleksiyonunu zenginleştirmeye devam ediyor.

Otaku Topluluğu ve Ailelerin Önyargıları

YouTube player
Videoyu Youtube üzerinden de izleyebilirsiniz

Özakkaş, “Otaku” terimini seçerken, sadece animeye hayatında yer veren biri olarak tanımlandığını söylüyor. Ailelerin genellikle çocuklarının bu tutkusuna önyargılı yaklaştığını ifade eden Özakkaş, koleksiyonculuğunun terapiye olan katkısını vurguluyor. Koleksiyonunun aynı zamanda bir terapist olarak tuhaf bulunabileceğini söylese de, verilen emeği ve elde edilen mutluluğu desteklemenin önemini vurguluyor.

Türkiye’ye parça parça kargo olarak aldığını dile getiren Özakkaş şu sözleri kullandı

Lufi isimli anime karakterinin 178 santim boyundaki olan figürü toplaması en zor olan eser oldu. 2 yılda parça parça şeklinde alabildim. Figürü 5 koli şeklinde gönderiyorlar. Haftanın 6 günü müzeyi açık tutmaya çalışıyorum. Başka bir mesleğim de var devam ettiğim. Müze 12 ile 7 arasında ziyaretçilere açık. Terapide koleksiyonculuğu çok tavsiye ettiğim söylenemez. Çünkü çocukların aileleri genelde çok ön yargılı oluyorlar. Ben burada bir şeye verdiğiniz emeği desteklemek olur amacım. Sadece para verip bir şey biriktirmek değil. Verdiğiniz çaba sonucu bir şeyler elde ettiğinizde aldığınız mutluluğu terapist olarak desteklerim. Bir terapist olarak böyle bir koleksiyonumun olması biraz tuhaflarına gidiyor.

İstiklal Caddesi’ne yolunuz düşerse anime müzesini uğramadan dönmeyin!

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.