Sinema Haberleri

Kült Film Yapımcısı Albert Pyun Yaşamını Yitirdi

Cyborg, The Sword and the Sorcerer, Nemesis ve 1989 çıkışlı Captain America ​​gibi kült filmlerin yönetmeni Albert Pyun, 69 yaşında hayatını kaybetti.

Albert Pyun

Yönetmen Albert Pyun‘a birkaç yıl önce multipl skleroz ve demans teşhisi konmuştu. Geçtiğimiz aylarda eşi ve yapımcısı Cynthia Curnan, Pyun‘un sağlık durumuyla ilgili düzenli güncellemeler paylaşıyordu. Curnan, yakın zamanda yönetmenin sağlığı bozulmaya başladıktan sonra hayranlarından Pyun‘la kişisel mesajlar paylaşmalarını istemişti. Curnan, Pyun‘un ölümünü Facebook aracılığıyla doğruladı ve “Son nefesinde yanında oturdum, dünyanın ağırlığını bırakıyormuş gibi geldi.” mesajını yazdı.

80’lerin ve 90’ların düşük bütçeli bilimkurgu/aksiyon başyapıtlarına imza atan Albert Pyun, tür filmi izleyicileri arasında coşkulu bir takipçi bulan; kıyamet sonrası, gerçeküstü, aksiyonun sürükleyici bir biçimini geliştirdi. Kırk yıla yayılan film yapım kariyeri boyunca Pyun; Jean-Claude Van Damme, Christopher Lambert ve Burt Reynolds gibi aksiyon ikonlarının yanı sıra Snoop Dogg, Charlie Sheen, Ice-T, Lance Henriksen, Ronny Cox, Kris Kristofferson, James Coburn, Rutger Hauer ve Dennis Hopper ile de çalıştı.

19 Mayıs 1953’te Hawaii‘de doğan Albert Pyun, ailesi Rainbow Eyaletine geri dönmeden önce dünyanın dört bir yanındaki üslerde yaşayan bir asker çocuğu olarak büyüdü. Kısa filmlerinden birini izledikten sonra Japon aktör Toshiro Mifune, Pyun‘u Akira Kurosawa‘nın 1975 yapımı uzun metrajlı filmi Derzu Uzula‘nın yapımında stajyer olarak görev yapması için davet etti. Mifune projeden ayrıldıktan sonra, Pyun oyuncunun TV dizilerinden birinin yapımında çalıştı ve Kurosawa‘nın düzenli görüntü yönetmeni Takao Saito‘dan çok şey öğrendi.

Reklam filmi çekmek için Hawaii‘ye dönen Pyun, Los Angeles‘a geldi ve sinema kariyerine 1982 yılında fantezi destanı The Sword and the Sorcerer ile başladı. 4 milyon dolarlık bir bütçeyle tamamlanan film, beklenmedik bir ticari başarıydı ve gişede 40 milyon dolar hasılat elde etti.

Cannon Pictures ile yakın bir ilişki geliştiren Albert Pyun, 90’lar boyunca, dört bölümlük Nemesis dizisi ve Marvel Comics süper kahramanının ilk uzun metrajlı canlı aksiyon uyarlaması olan 1990 yapımı Captain America ​​da dahil olmak üzere 20’den fazla uzun metrajlı film yönetti.

2000″lerde Pyun; Road to Hell, Bulletface ve Invasion gibi filmlerin yapımcılığını üstlenerek projelerini kendi kendine finanse etmeye başladı. Ünlü yönetmen, yaşamının sonlarında tıbbi tedaviyi sürdürürken, yaratıcılığını da devam ettirdi. Eşi ve yapımcısı Cynthia Curnan, ölmeden önce bitmemiş iki film üzerinde çalışan Pyun’un projelerini altı bölümlük bir TV dizisine dönüştürmeyi planladığını da söyledi.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.