AYBABTUSinema Haberleri

James Earl Jones, Darth Vader Sesinden Emekliliğini İmzaladı

Darth Vader’ın ikonik sesi James Earl Jones, 45 yıl sonra karakterin ses haklarını imzalayarak rolden emekli oldu.

45 yılın ardından, James Earl Jones resmen Star Wars’tan emekli olarak çok uzaklardaki galaksiye veda ediyor.

James Earl Jones Darth Vader

Jones, Darth Vader karakterinin ses haklarını Lucasfilm ve Respeecher‘a devretti. Respeecher, arşiv kayıtları ve bir yapay zeka kullanan Ukraynalı bir şirket. Şirket, rolleri için yaşlanan ya da vefat etmiş sanatçıların sesleriyle yeni diyaloglar yaratma programı Respeecher’ı geliştiriyor. Bu yöntem kısa süre önce The Book of Boba Fett için genç Luke Skywalker‘ın (Mark Hamill) sesini yeniden yaratmak ve Obi-Wan Kenobi’deki sahneleri için Jones’un artık yaşlandırdığı Vader’ın sesini taklit etmek için kullanıldı.

Lucasfilm’de ses editörü olan Matthew Wood, şirketteki 32 yıllık kariyeri boyunca Jones’un sesini defalarca kaydetti, en sonuncusu The Rise of Skywalker içindi. Matthew Wood, Jones’a Respeecher’ın yeteneklerini gösterdiğinde oyuncu Vader’ı hayatta tutmak için sesinin haklarını imzalamayı kabul etti.

James Earl Jones’un Darth Vader Mirası

George Lucas, James Earl Jones’u ilk olarak, 1977’deki A New Hope‘un post prodüksiyonu sırasında sette Vader’ı oynayan aktör David Prowse‘a sesini vermesi için tuttu. İş, Jones’a o sırada sadece 7.000 dolar kazandırsa da oyuncuyu dev bir isme dönüştürdü. Jones o zamandan beri bir düzineden fazla Star Wars ile ilgili projede ikonik kötü adamı seslendirdi.

David Prowse Darth Vader
David Prowse ve Darth Vader

Son yıllarda, CGI ve diğer dijital tekniklerle karakterlerin genç hallerini yeniden oluşturmak veya ölümünden sonra yeniden oyuncu olarak sunmakla ilgili tartışmalar oldu. Bu teknik, seyircilerin karışık tepkilerle karşıladığı Rogue One: A Star Wars Story filminde Grand Moff Tarkin ve genç Prenses Leia‘yı yeniden yaratmak için kullanıldı. Ana tartışma kaynağı, Tarkin’i canlandıran Peter Cushing gibi vefat eden aktörlerin, stüdyoların projelerinde benzerliklerini kullanmalarına izin verememeleridir. Jones’un Lucasfilm’e, kendi vefatından sonra üretilenler de dahil olmak üzere gelecekteki Star Wars içeriklerinde kendine özgü bariton sesini kullanması için onay vermesi, hayranlar için bu endişeleri hafifletebilir.

Jones, 60 yılı aşkın bir kariyere sahiptir ve gıpta edilen EGOT’u (Emmy, Grammy, Oscar ve Tony) kazanan birkaç sanatçı arasındadır. Darth Vader’a ek olarak, kısa süre önce Jon Favreau’nun The Lion King’i için Mufasa ve Coming 2 America’da King Jaffe Joffer rollerini yeniden canlandırdı.

Kaynak: Vanity Fair

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.