İncelemeler

En Güçlüyü Ararken – X-Men: Apocalypse İncelemesi

x-men-apocalypse-banner

Bryan Singer’in yönetmen koltuğunda oturduğu X-Men: Apocalypse önümüzdeki bugün vizyona girdi. Filmi en önden izleme fırsatı yakaladık.

Eh madem böyle oldu, sizler için de bir inceleme hazırlayalım istedik.

Şimdi hemen heyecan yapmayalım. Yazıda spoiler bulunmayacağına dair size söz veriyorum. Şöyle filmin ve konunun işlenişine dair irdelemeler yapıp sizi serbest bırakacağım. Hazır mıyız?

En Güçlü Benim

x-men-apocalypse-raven-gorsel

Ne yalan söyleyeyim, X-Men sevdiğim bir seri ve sevdiğim karakterlerden oluşsa da film uyarlamalarından pek keyif alamamıştım. Özellikle X-Men: First Class oldukça iyi bir kadrosu olmasına rağmen beni bir hayli sıkmıştı. Ama her geçen filmde X-Men’in etkisi daha da artar oldu. Bunun en büyük etkisinin Fox ve Disney arasındaki yarış olduğunu düşünüyorum.

Anlaşılan o ki, Fox bu film için bütçenin ağzını açmış. Disney’in MCU filmlerinde gördüğümüz o görsel şölen X-Men’e de gelmiş. Zaten antagonisti Apocalypse olunca, böylesine kudretli bir mutantın gücünü anlatmak için fazlasıyla görselliğe gerekiyor. Bryan Singer ve ekibi bunu çok güzel kullanmışlar. Bugüne kadar anlatılan Apocalypse hikayelerinde göreceğiniz tüm mutant özelliklerini filmde izleyebileceksiniz.

Öte yandan filmin konusunun biraz yavan kaldığını düşünüyorum. İlk başta çekilen çizgi roman filmlerinde konuya da önem veriliyordu. Şimdi ise olayları daha ön plana çıkaran, kurguyu geriye öteleyen filmler görüyoruz. Süper kahramanlar olsun da, gerisi çamurdan olsun fikri devam ederse can sıkıcı durumlarla karşılaşabiliriz. Çünkü filmde tek bir konu vardı ve aynı konuyu olabildiğince uzatıp önümüze sunmuşlar.

Gerçi benim için sıkıntı olmadı. Çünkü her bir oyuncu artık karakterlerle o kadar özdeşleşmiş ki, onların diyaloglarıyla da filmin sonunu getirebildim.

Kadro Çok İyi

x-men-sophie-turner

Şimdi bu konuda eğri oturup doğru konuşalım. Fox yeni film için çok güzel ekip toparlamış. Filmin sonuna kadar Apocalypse’i, Oscar Isaac’in (Nam-ı değer Poe Dameron) oynadığını anlayamadım. E, arkadaş biz zaten X-Men: Apocalypse filmi için bilet çekilişi yaparken bu karakteri kimin oynadığını sormuştuk. Soruyu da ben hazırlamıştım. Kendimi öyle bir kaptırmışım ki karaktere, onun film boyunca Oscar Isaac olduğunu unutmuşum.

Demedi demeyin, Oscar Isaac ismine yakından bakın. Önümüzdeki yıllarda çok daha iyi filmlerde karşımıza çıkacak. Hali hazırda Poe Dameron ile gönüllerimizi fethetti. Apocalypse performansı da dudak uçuklatan cinsten. Tamam, bu belki alt tarafı bir çizgi roman filmi. Öyle metot oyunculuğu falan sökmez diye düşünebilirsiniz. Ama gerçekten benim çok hoşuma gitti.

Özellikle değinmek istediğim bir diğer oyuncu ise sevgili Sansa Starkımız, yani Sophie Turner. Arkadaş bir insan bu kadar mı güzel oturur bir karaktere! İlk üçlemedeki Famke Janssen’in canlandırdığı Jean Grey’e hep biraz uyuz olmuştum. Turner gibi genç bir yetenek hakkıyla altından kalkmış bu zor rolün. Sadece bir dizi oyuncusu olmadığını da cümle aleme duyurmuş oldu.

Daha Fazla Quicksilver Lütfen!

xmen-apocalypse-gallery-02

Kim ne derse desin, Fox’un Quicksilver’ı çok çok daha iyi. Sadece karakteristik olarak değil, mutant özelliklerinin sergilenmesi olarak da bir adım önde. Evan Peters karaktere cuk oturuyor. Filmin de mizahi yanını çok iyi taşıyor.

Önceki filmde gördüğünüz Quicksilver sahnesinin daha uzununu bu filmde de göreceksiniz. Merak etmeyin. Hatta daha fazlasını isteyeceksiniz. O yüzden buradan sevgili Fox yetkililerine sesleniyorum. Şu X-Men işini biraz daha büyütüp Quicksilver’a da tek bir film çekseniz hiç de fena olmaz ya da en azından daha fazla ekran zamanı tanıyın.

İzlerken her bir karakter ile yeteri kadar ilgileniyorsunuz. Öte yandan hikayenin gereksiz uzatılması sizi biraz yorabilir. Gerçi benim için tam bir görsel şölen vardı. İşin aksiyon kısmını olabildiğince kıstıkları için duygusal yönüne ağırlık vermeleri tehlikeli bir tercih olmuş. Tam macera, full aksiyon arıyorsanız X-Men: Apocalypse doyurucu olmayabilir. Ama dediğim gibi görsellik tavan yapmış durumda.

Sonuç?

X-Men-Apocalypse-gorsel

Genel anlam itibariyle 10 üzerinden 8 vereceğim bir süper kahraman filmi var. Onu da önceki filmlere nazaran daha iyi olduğu için veriyorum. Karakterler çok iyi canlandırılmış, hikaye olmasa da kurguya önem verilmiş vs. Filmden çıktıktan sonra ben baya mutluydum. Ama kafamda deli sorular var.

İlk üçlemeyi hatırlarsınız. Days of the Future Past ile birlikte bu üçleme biraz ana senaryonun dışına itildi. Bu filmde de ona yönelik bazı göndermeler bekliyordum. Açıkçası Fox’un resmi bir açıklama yapması ya da konuya ilişkin net bilgilerle izleyici karşısına çıkması lazım. Ne kadarı ana senaryoya bağlı, ne kadarı değil? Yine de eski-yeni karakterleri bir arada görmek hoştu.

Film bugün vizyona girdi. Bu sıcak günlerde biraz serinlemek, kafa dağıtmak istiyorsanız X-Men: Apocalypse kaçırılmayacak kalitede bir sunum yapıyor.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.