Haberler

Gandalf’ın Westeros’ta Ne İşi Var?

gandalf-glamdring

Gandalf’ın Game of Thrones dizisinde ne işi olabilir ki? Acaba Orta Dünya’daki Yüzük Savaşı’ndan sonra Valinor’a gitmek yerine Westeros’a mı geçti?

Westeros’a geçen Gandalf acaba bir kahraman olarak hayatını mı kaybetti? Bunların hepsi kafa karıştıran sorular; peki bu sorulara sebep olan ne?

Reddit kullanıcısı NoMoreHodoring, keskin gözleriyle çok önemli bir detay yakalamış. Yedi Krallığın Demir Tahtı’na konmuş olan bir Glamdring farketmiş. Yüzüklerin Efendisi serisini iyi bilenler Glamdring’in ne olduğunu biliyorlardır ancak biz yine de açıklayalım istedik.

Glamdring Nedir?

Sindarin dilinde “düşman tokmağı” anlamına gelir. Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde Gandalf tarafından kullanılan kılıçtır.

Birinci Çağ’da elf kralı Turgon için dövülmüş bir kılıç birkaç bin yıl boyunca sır olduktan sonra bir gün Gri Gandalf ve kafilesi, yolları üzerinde karşılarına çıkan ve taşlaşan trollerin mağarasında Sting ve Orcrist ile birlikte bu kılıcı buldular ve Gandalf kılıcı kendisi için aldı. Sting ve Orcrist gibi bu kılıç da orklar yaklaştığında mavi mavi parlar.

Hobbit’te Glamdring ve eşi Orcrist’in çok güzel kınları olduğundan bahsedilir ve üzerinde Gandalf’ın dahi okuyamadığı runler yazılıdır. Bununla birlikte Gandalf runleri gördüğü zaman derhal farkeder ki bu kılıçlar ne bir troll tarafından yapılmıştır ne de bu dönemde yaşayan bir demirci tarafından yapılmıştır. Daha sonra Ayrıkvadili Elrond runleri çözer ve kılıcın yapılış amacının ve nerede yapıldığını anlatır. Kılıç, Gondolin elfleri tarafından Goblin savaşları için yapılmıştır. Elrond, kılıca “bir zamanlar Gondolin Kralı’nın kullandığı düşman tokmağı” anlamında Glamdring adını takar.

Gandalf, Yüzüklerin Efendisi’nde anlatılan olaylarda Glamdring’i kullanmaya devam ediyor. Kesin bir şey bilinmese de, kılıcı kendisiyle birlikte Üçüncü Çağ’ın sonunda Ölümsüz Diyar’a götürdüğü söylenebilir.

Kayıp Öyküler Kitabı’nda, “Tuor ve Gondolin’e Gelişi” bölümünde, Turgon’un kılıcından “fildişi bir kının içinde beyaz ve altın renkli” olarak bahsediliyor. Glamdring, burada isim olarak zikredilmese de büyük ihtimalle aynı kılıç olduğu düşünülebilir. Zira, Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi’nde anlatılan Birinci Çağ hikayelerini Tolkien ayrı bir çalışmada birleştirmeye karar verdikten sonra sözkonusu metni kaleme almıştı.

İşte bu kadar söylentiye sebep olan o fotoğraf! Demek ki Gandalf, kılıcı Ölümsüz Diyar’a götürmemiş!

Gerçekten de Glamdring olabilir mi? Sizce de bu bir fan işi veya bir gönderme mi; yoksa bir tesadüf mü?

game-of-thrones-gandalf-glamdring

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.