AYBABTUEdebiyat

Tolkien’in Kendi Çizdiği Resimler, Yüzüklerin Efendisi Yeni Baskısında Yer Alacak

J.R.R. Tolkien‘in Yüzüklerin Efendisi‘ni yazarken çizdiği pek çok resim ve eskiz, 1954’te yayınlanmasından bu yana ilk kez Yüzüklerin Efendisi baskısında yer alacak.

J.R.R. Tolkien, modern fantazyanın kurucu babası olarak gerçekten fantastik edebiyatta çığır açmış bir yazar olarak bilinir. Kendisi, yazdığı eserleri yaratırken kafasındaki imgeleri zaman zaman kağıtlara da aktarmış. Hobbit’te bir avuç illüstrasyonu yer alsa da yazar, bir eleştirmenden çizimleri konusunda gelen, “edebi yeteneğini ve hayal gücünü hiçbir şekilde yansıtmadığı” yorumu sonrasında kendisini “oldukça ezilmiş” hissettiğini belirtiyor. Yüzüklerin Efendisi‘nin yazımı sırasında da illüstrasyona zaman ve enerji ayırmaktansa bu zamanı ve enerjiyi yazmaya harcamayı tercih etmiş.

Çizimler, Yüzüklerin Efendisi Yeni Baskısında Olacak

Buna rağmen Tolkien, Frodo ve Sam’in görevini anlatırken bir dizi çizim, illüstrasyon, harita ve eskiz oluşturmaya devam etmiş. Tolkien’in çizimleri daha önce bazı kitaplarda derlenmiş ve sergilerde gösterilmişti. Tolkien Ailesi, şimdi HarperCollins yayınevine yeni bir Yüzüklerin Efendisi baskısında bu çizimleri yayınlama izni verdi. Yeni basılacak eserde Tolkien’in 30 tane çizimi de yer alacak.

Tolkien’in Kendi Çizimleriyle Orta Dünya

HarperCollins’in Yayın Müdürü Chris Smith, bu çizimler konusunda şu sözleri söyledi;

Pek çok genç okuyucu gibi Hobbit’e eşlik eden büyüleyici ve anımsatıcı illüstrasyonları beni büyüledi. Yine de yazarın kendisi karakteristik olarak alçakgönüllüydü, resim eğitimi almamış olmasına rağmen sahip olduğu bariz ve ender sanatsal yeteneği önemsemiyordu. Bu alçakgönüllülük, yaşamı boyunca ortaya koyduğu eserlerde ve özellikle bilimsel çalışmalarında da kendisini gösteriyordu.

Yüzüklerin Efendisi’nin orijinal baskısında Tolkien’in illüstrasyonlarından sadece ikisi vardı: Durin’in Kapıları ve Balin’in Mezarı’ndaki yazı. Yazarın kendi çizimleriyle süslenecek yeni baskı 19 Ekim’de raflarda yerini alacak. Dilerseniz şimdiden buradan sipariş verebilirsiniz.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.