Edebiyat

Bakış Açılarının Kırılganlığına Dair Sert Bir Kanıt – Houston, Houston Duyuyor Musun?

James Tiptree Jr.‘ın Hugo ve Nebula En İyi Novella Ödüllü Houston, Houston Duyuyor musun? adlı eseri İthaki Yayınları‘ndan çıktı.

Alice B. Sheldon, 1967 yılında James Tiptree, Jr. adıyla bilimkurgu yazmaya başladığında kimse onun bir kadın olduğunu bilmiyordu. Gerçek ortaya çıktığında ise insanlar ne şaşkınlıklarını gizleyebilmiş ne de yazarı takdir etmekten kendilerini alabilmişti. Tiptree; ötekilikten cinsiyete, gerçeğin yanıltıcılığından insanın evrendeki yerine kadar pek çok konudaki eseri arasında muhtemelen en önemlisi olan Houston, Houston Duyuyor Musun?’da feminist ütopyanın temel metinlerinden birine imza atıyor.

İnsanlık tarihinde Güneş’e gerçekleşen ilk sefer. Bu seferden başarıyla dönen Güneşkuşu ve üç kişilik mürettebatı. Beklenmedik şekilde uzayan bir rota. Telsizin diğer ucunda tüm iletişim girişimlerini yanıtsız bırakan Houston. Sinyallerini yakalayıp iletişime geçen başka bir uzay aracı.

Erkeklerden oluşan ve araçları hasar aldığı için tahmini bir rotayla Dünya’ya dönmeye çalışan astronotlar, mürettebatı kadınlardan oluşan bir uzay gemisiyle derin uzayda karşılaştığında dehşet ve umut karışımı bir hisse kapılır.

Bu yabancı gemidekiler, Güneşkuşu’nun yüzyıllar önce kaybolduğunu söyler. Belli ki karşılarında onları kandırmak isteyen başka astronotlar ya da uzaylılar vardır. Ama ya söyledikleri doğruysa ve geride bıraktıkları hayat artık tarih olduysa?

Birkaç yüzyılda Dünya ne kadar değişebilir? Değişime uyum sağlanabilir mi?

“İnsanlığın hayatta kalabilmesi için farklı bir dünya tahayyül eden, eşsiz bir feminist masal.” – Michael Swanwick

Robert Silverberg’ün önsözüyle basılan 88 sayfalık eseri Begüm Kovulmaz, Türkçeye çevirdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu