Edebiyat

Tarihçi Lucy Worsley: Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes’un Başarısından Hoşlanmıyordu

Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes ile edebiyat dünyasında tanınan bir isim. Sherlock Holmes, Arthur Conan Doyle‘ın yarattığı en ikonik karakterlerden biridir, ancak tarihçi Lucy Worsley‘e göre, yazar bu ünlü dedektife gizlice içerlemiş olabilir. Worsley, Doyle’un Holmes’u yaratmasının ardındaki motivasyonları Radio Times‘da yazdığı bir makalede açıkladı.

Başarı ve Nefret Arasında İkilem

Worsley’e göre, Doyle, 1891’de polisiye öykülerle dünya çapında üne kavuştu, ancak görünenin altında hoşnutsuz bir adamdı. Holmes’un başarısı, yazarı bir “ucuz kurgu” yazarı olarak algılamasına neden oldu. Cornhill dergisinden gelen ret cevaplarından sonra, Holmes öykülerini kabul eden dördüncü bir yayıncı buldu ancak bu yayıncı daha az değerli olarak nitelendirildi.

Holmes’un popülerliğiyle birlikte kazanç elde eden Arthur Conan Doyle, karakterini öldürmeye karar verdi, ancak daha sonra Amerikalı bir yayıncının yüksek bir teklif yapmasıyla Holmes’u tekrar hayata döndürdü.

Sherlock Holmes
Sherlock Holmes

Arthur Conan Doyle’un İçsel Çatışması

Lucy Worsley, Doyle’un Holmes’u öldürerek, karakterin yaratıcısının içsel bir çatışma yaşadığını öne sürdü. Yazarın, “Arthur kendinden nefret etmiş olmalı. Ve bugün, ölümünden 93 yıl sonra, tarihi romanları okunmadan dururken, ‘ucuz’ ama sevilen dedektifinin ekranlarımızda sonsuza dek yaşamasından nefret ederdi.”

Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes karakterini pek de sevmiyor doğrusu. Karakteri sevmediği, Doyle’ı araştıranlar tarafından bilinen bir gerçek. Kendisi aslen bir tıp doktoru olan Doyle, kendisinden bir şeyler katabilmek ve yazdıklarına daha da ısınabilmek için Holmes’ün yanında Dr. John H. Watson karakterini yaratmıştır. Böylelikle kendi tıp bilgilerini de romanda kullanabilecekti.

🔸 Sir Arthur Conan Doyle Hakkındaki Bazı Gerçekler (frpnet.net)

Sherlock Holmes’un Mirası

Arthur Conan Doyle
Arthur Conan Doyle

Sherlock Holmes, edebiyat tarihindeki en ünlü dedektiflerden biri olarak kabul edilir. Conan Doyle’un yarattığı bu karakter, gözlem yeteneği ve çıkarım gücüyle suçları çözerek okurları ve izleyicileri büyülemiştir. Holmes’un hikayeleri, birçok uyarlamada yer almış ve farklı oyuncular tarafından canlandırılmıştır.

Sir Arthur Conan Doyle, sadece Holmes’un yaratıcısı değil, aynı zamanda tıp eğitimi almış bir doktor ve başarılı bir yazardı. Spiritüalizme olan ilgisi ve yaşamındaki çeşitli deneyimler, onun sadece edebi başarılarını değil, aynı zamanda kişisel yaşamını da etkilemiştir.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.