Edebiyat

Arthur C. Clarke’tan “Çocukluğun Sonu” Bilimkurgu Klasikleri’nde

cocuklugun-sonu-arthur-c-clarke-banner

İthaki Yayınları, Bilimkurgu Klasikleri serisine hız kesmeden devam ediyor.

Bilimkurgu Klasikleri serisi sayesinde yıllar sonra yeniden bir Arthur C. Clarke kitabı karşımıza çıkıyor. 14 Aralık’ta dizisi de başlayacak olan Çocukluğun Sonu kitabı, uzun süredir çektiğimiz Arthur C. Clarke özlemimizi de dindirecek.

Çocukluğun Sonu kitabı, bilinçaltımızda ve hayatımızdaki korkulara farklı bir bakış açısı sunuyor ve okuyucuyu oldukça derin düşüncelere itiyor.

Stanley Kubrick ilk olarak Çocukluğun Sonu’nun bir sinema uyarlamasını yapmak ister ancak kitabın hakları başka bir yönetmen tarafından opsiyonlandığından bu proje gerçekleşmez. Bunun üzerine iki usta ortak çalışarak 2001’in hem romanını hem de filmini ortaya çıkarır.

cocuklugun-sonu-arthur-c-clarke-kapakÇizgi roman efsanesi Stan Lee bir konuşmasında, en sevdiği romanın Çocukluğun Sonu olduğunu ve eğer bir film çekecek olursa kesinlikle bu kitabı uyarlamak istediğini söyler.

Bunların hiçbiri tesadüf değil tabii. Çünkü Çocukluğun Sonu ütopya/distopya tartışmasına daha önceden hiçbir eserin yaklaşmadığı gibi yaklaşır. Bu iki kavramın birbirinden nerede ayrıldığını ve birbirlerini nasıl yarattığını büyük bir incelikle anlatır. Belki de bu yüzden Clarke, en sevdiği romanının Çocukluğun Sonu olduğunu belirtir. Kitabın hem imgeleri hem de anlatımı çok güçlüdür.

Kitabın tanıtım yazısı şöyle;

Bilinmeyenin korkusu, geçmişten değil de gelecekten kalma bir hatıra olabilir mi?

1953’te yayımlanan Çocukluğun Sonu, Arthur C. Clarke’ın bir bilimkurgu yazarı olarak tanınmasını sağlayan, yirminci yüzyıla damga vuran önemli romanlardan biri. 2015’te televizyona uyarlanarak dizi haline getirilen ve bilimkurgu takipçileri için yeniden gündeme gelen bu eserin gücü, insanlığın geleceğine dair en özgün ve düşündürücü yorumlardan birini sergilemesinde gizli.

Dünya üzerindeki uygarlığımızın kaderini, insan neslinin akıbetini irdeleyen Çocukluğun Sonu, ters köşeye yatıran bir “öteki” anlatısı, farklı bir uzaylı istilası öyküsü, ütopya ve distopya arasındaki ince çizgiye dair, kalın harflerle tarihe geçen bir bilimkurgu klasiği…

“Böyle bir kitap yıllardır yazılmadı.”
– C. S. Lewis

“Ürkütücü derecede mantıklı, inandırıcı ve acımasız bir kehanet girişimi. Clarke gerçek bir usta.”
– Los Angeles Times

Arthur C. Clarke’ın 256 sayfalık kitabının çevirisi Ekin Odabaş’a ait. İyi okumalar.

Kitabı hemen buradan indirimli olarak satın alabilirsiniz.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.