Edebiyat

41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı: Yalvaç Ural Onur Yazarı Olarak Seçildi

41. İstanbul Kitap Fuarı onur konuğu Yalvaç Ural oldu. Kitap dünyasının heyecanla beklediği 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 2-10 Kasım 2024 tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Bu yılki fuarın onur yazarı, çocuk ve gençlik edebiyatının önde gelen isimlerinden Yalvaç Ural olarak belirlendi.

Fuarın teması ise “Çocukluk Şenliktir!” olarak duyuruldu. Tüyap Fuarcılık Grubu ve Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliği ile düzenlenen bu etkinlik, her yıl olduğu gibi yine kitapseverleri bir araya getirmeyi hedefliyor.

Yalvaç Ural: Çocuk ve Gençlik Edebiyatının Usta İsmi

Tüyap Kültür Fuarları Danışma Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Yalvaç Ural’ın çocuk ve gençlik edebiyatına yaptığı katkılar ve masalsı dünyası nedeniyle onur yazarı olarak seçildiği belirtildi. 1945 yılında Konya’da doğan Yalvaç Ural, 50 yılı aşkın süredir yazdığı eserlerle birçok nesli büyüttü. Masal, öykü, deneme ve şiir türlerinde 100’ü aşkın eseri bulunan Ural, ulusal ve uluslararası alanda pek çok ödülün de sahibi.

41. İstanbul Kitap Fuarı Yalvaç Ural
Yalvaç Ural

Ural’ın eserleri Almanca, İngilizce, Sırpça, Hırvatça, Lehçe, Arnavutça, Makedonca, Çingenece (Üsküp), Macarca, Rusça, Farsça, Arapça, Hollandaca ve Korece gibi dillere çevrildi. Japonya’da lise ders kitabında yer alan bir hikâyesi de bulunuyor. Edebiyatımızın usta isimlerinden Yaşar Kemal, Ural hakkında “bizim ülkemizde kendini çocuklara adamış soylu bir sanatçıdır” derken, Aziz Nesin de “Yalvaç Ural, benim büyümeyen çocukluğumun şairidir” sözleriyle ona övgüler yağdırmıştır.

“Çocukluk Şenliktir!” Temasıyla Masalsı Bir Yolculuk

41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın bu yılki teması “Çocukluk Şenliktir!”. Bu tema, Yalvaç Ural’ın eserlerinden ilham alınarak seçildi ve çocukluğun hayal gücü, keşif ve neşe dolu dünyasına vurgu yapıyor. Fuar süresince düzenlenecek etkinlikler, çocukların zihinsel ve duygusal gelişimlerine katkıda bulunacak ve onları okumaya teşvik edecek aktivitelerden oluşacak.

Fuarın Öne Çıkan Etkinlikleri ve Katılımcıları

Fuar, yurt içi ve yurt dışından birçok yayınevi, yazar ve okuru bir araya getirecek. Etkinlik takviminde yüzlerce kültür etkinliği, panel ve imza günü bulunacak. 41. İstanbul Kitap Fuarı özellikle Yalvaç Ural gibi değerli bir yazarın katılımıyla gerçekleşecek kültür etkinlikleri, onun masalsı dünyasını ve çocuk edebiyatına yaptığı katkıları daha yakından tanıma fırsatı sunacak.

İstanbul Kitap Fuarı Yalvaç Ural

Tüyap tarafından, Yalvaç Ural’ın yaşamına ve eserlerine odaklanan özel bir anı kitabı da hazırlanıyor. Bu kitap, fuar boyunca kitapseverlerle buluşacak ve onlara Yalvaç Ural’ın edebiyat dünyasına yaptığı katkıları detaylı bir şekilde sunacak.

Fuar Ziyaret Saatleri ve Giriş Bilgileri

Fuar, hafta içi 10.00-19.00, hafta sonu ise 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. 10 Kasım 2024 Pazar günü ise fuar, saat 19.00’da sona erecek. Öğrenci, öğretmen, çocuk, emekli ve engellilere giriş ücretsiz olacak. Fuarla ilgili detaylı bilgi ve etkinlik programı için istanbulkitapfuari.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yalvaç Ural’ın Aldığı Ödüller

Yalvaç Ural, çocuk ve gençlik edebiyatına yaptığı katkılardan dolayı birçok ödüle layık görüldü. İşte bunlardan bazıları:

  • 2. Uluslararası Çocuk Kitapları Fuarı Şiir Birincilik Ödülü, 1979
  • Milliyet Sanat Dergisi Oyun Yarışması Ödülü, 1980
  • Türk Yunan Dostluğu Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Ödülü Yarışması, Şiir Başarı Ödülü, 1983
  • Türk ve dünya çocuk edebiyatına yaptığı katkılardan dolayı çocuklardan oluşan seçici kurul tarafından “L’Ordre Du Sourire – Polonya Uluslararası Gülümseme Nişanı ve Turecki Kawaler- Şövalyelik Ödülü, 1986”
  • TRT Yılın En İyi Çocuk Yazarı Ödülü, 1986
  • Çocuk Vakfı Ödülü, 1992
  • Ankara Üniversitesi Onur Plaketi, 1996
  • TÖMER Yılın En İyi On Yazarı Ödülü, 1996
  • Kosova – Yılın Yazarı Ödülü, 2003
  • Ülkemiz kültürüne katkılarından dolayı, Doğuş Üniversitesi Onur Ödülü, 2012
  • Dil Derneği, Beşir Göğüş Türk Dilini ve Çocuk Edebiyatını Geliştirme Ödülü, 2017
  • Oğuz Tansel Çocuk Yazını Araştırma Ödülü, 2017
  • Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Hizmet Ödülü, 2020
  • EÇEV Muzaffer İzgü – Çocuk ve Gençlik Edebiyatına Emek Verenler Ödülleri, 2021

41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, Yalvaç Ural katılımı yanı sıra hem yerli hem de yabancı yayınevleri, yazarlar ve okurları bir araya getiren büyük bir edebiyat şöleni olacak. Yalvaç Ural’ın onur yazarı seçilmesi ve “Çocukluk Şenliktir!” temasıyla fuar, bu yıl da kitapseverler için unutulmaz anılarla dolu bir etkinlik olacak. 2-10 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek bu büyük buluşmayı kaçırmayın!

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.