Haberler

Bilim İnsanları Kuantum İnternetiyle Bilgi Işınlamayı Başardı

quantum-data-veri-bilgisayar-banner

Işınlanma denilince, aklımıza direk bilimkurgu filmlerindeki sahneler geliyor. Bu kadar çok yapımın içinde bu şekilde işlendiği için gayet normal. Bizim filmlerdeki gibi ışınlanmamız için daha çok zaman geçmesi gerekiyor.

Bilim insanları şu an için canlıları ışınlayamasa da bilgiyi ışınlamayı başardılar.

Kanadalı ve Çinli bilim insanları, fiber optik ağda bilgiyi, fiziksel hiçbir şeyin üzerine yüklemeden bir noktadan diğerine göndermeyi başardı.

Nature Photonics dergisinde yayınlanan sonuçlara göre iki farklı ekip, iki farklı şehirde fiber optik ağda bilgiyi kilometrelerce uzağa ışınladı.

Data Transfer Concept - Black and White Binary Code Tunnel Abstract Background

Kanadalı bilim adamı Wolfgang Tittel ve ekibi araştırmalarında Calgary kentinde, bir fotonun kuantum halini 8,2 kilometre uzağa ışınlamayı başardılar.

Çin Teknoloji ve Bilim Üniversitesinden Çiang Cang ve Cian-Vey Pan’ın yaptığı başka bir deneyde, Hıfey kentinde 30 kilometrelik fiber optik ağda bilgi ışınlamak için farklı bir düzenek kullanıldı.

Araştırmada kullanılan düzeneklerin, gelecekte kullanılacak kuantum internetinin yapı taşlarından biri olabileceği belirtildi. Uzak mesafeler arası bilgi ışınlamanın, kuantum kriptografinin vadettiği son derece güvenli iletişime yönelik önemli bir adım olduğu belirtiliyor.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.