Makaleler

Kıyamet Sonrası Rol Yapma Oyunları

kiyamet-sonrasi-rpg

“3. Dünya Savaşı’nı bilemem, fakat 4. Dünya Savaşı taş ve sopalarla yapılacaktır.”
– Albert Einstein

Tüm dünya mahvolmuş durumda; Tanrı gazabını göstermiş, üçüncü dünya savaşı gerçekleşmiş, insanoğlu aradığı ölümsüzlük yolunda yeni bir biyolojik silah geliştirerek kendini mahvetmiş veya elindeki bütün kaynakları tüketerek, en sonunda birbirine saldırmaya başlamış olabilir.

Tüm bu olasılıklardan herhangi biri sizin senaryonuz olacaktır. Fakat, senaryoların farklılığı sonucu değiştirmiyor. Elinizde kalanlar; Mahvolmuş bir Dünya ve Kaos…

Başlangıcın Sonu ve Sonun Başlangıcı

Artık elinizde bir şekilde mahvettiğiniz dünya ve tüm bu dünyayı saran kaos var. Peki, bundan sonrası? Oyununuz; Kıyamet sonrası insanların hayatta kalacağı gerçekçi bir dünya mı olacak? Yoksa, mahvolan dünya yeni ve korkunç ırkları mı doğuracak?

Dünyanızı yaratırken işe başlayan Kıyametin Nedenini belirleyerek başlayın. Dünya nasıl kıyameti yaşadı? Üçüncü Dünya Savaşı mıydı? Tüm kaynaklar tüketilmiş miydi? Yoksa biyolojik-kimyasal bir silah mı bütün bunlara neden oldu?

Yaptığınız bu seçim, sizin senaryonuzu ileride etkileyecektir. Örneğin, Biyolojik-Kimyasal silahların kullanılması ile birlikte, Dünyanın çeşitli bölgelerinde patlayan füzelerin insanların büyük bir çoğunluğunu öldürüp, kalanları ise birer zombiye dönüştürmüş olması, sizin fantastik dünyanıza kolaylık sağlayacaktır.

Bununla birlikte, Dünyadaki tüm kaynakların tükenmesi ile birlikte ülkelerin kaynak elde etmek için birbirine girerek, dünyayı mahvetmesini konu alan bir “Son” bir başka deyişle; “Başlangıç” düşünüyorsanız. Kaynaklar tükendiği için, oyuncularınızın rahat bir şekilde petrol bulup, araç kullanması saçma olurdu.

post-apocalyptic-lost-road

Kurgusal Seçenekler

Zaman

Zaman sizin için belirleyici olacaktır. Dünya ne zaman bu hale geldi? Yakın tarihte mi, yoksa günümüzden daha ilerleyen dönemlerde mi ? Zamanın belirleyici olduğu nokta, sizin bu yitik dünyada oyuncularınıza sunacağınız imkanları tamamen değiştirmektedir. Kurguya göre 20. yy ortasında ve sonlarına doğru kıyameti gören dünyada, bugün kullandığımız teknolojiyi bulmak ve oyuncularınıza sunmak, gerçekçi olmadığı gibi saçma olacaktır.

Ayrıca, Var olan kaynakların bitimi ile çıkan savaş ve bu savaşın ardından kıyamet sonrasını yaşayan dünya için, günümüz ve günümüzden sonrasında, kaynakların ortalama olarak ne zaman tükeneceğine dair bilgiler bulunmaktır. Yani, Kaynaklar yüzünden birbirine savaş açan ülkelerin dünyanın sonunu getirmesi, günümüzden yıllar sonrasına tekabül edecektir.

Neden

post-apocalyptic_illustrationYukarıda sıklıkla bahsetmiş olduğum dünyanın yıkılış nedeni, sizin oyunlarınızı etkileyecek olan önemli faktörlerden bir diğeridir. Dünyanın yıkılış nedeni, oyunun ilerleyen safhalarında sizin oyuncularınıza sunacağınız imkanlar, kullanacağınız yetenek ve marifetlere kadar farklılık gösterecektir.

• Kaynak yüzünden çıkan savaşların ardından, kaynak bulmak zor olacaktır.
• Nükleer faciaların ardından, mutasyon geçirmiş insan yada insanımsılar yeryüzünde dolaşmaya başlayabilirler. Veya, Dünyanın belirli bölgeleri yaşanamayacak derecede zehirlidir.
• Normal bir savaş ardından, düzenin yok olması ile birlikte insanların çıkardığı isyanlarla dünyanın kaosa sürüklenmesi, her türlü kaynağın ve teknolojiyi kullanılabilir kılsa da, bunları kısıtlı olarak gerçekleştirebilecekleri anlamına gelir.
• Modern Sistemlerin hata vererek, insanlığın sonuna neden olması. Örnek olarak gelişmiş, yapay zekalı robotların insanlara karşı ayaklanmaları ve yapılan büyük savaş sonrasında tüm dünyanın mahvolması. Böylece, oyunlarınıza avare gezinen, yapay zekaya sahip robotları dahil edebilmenizi sağlar.
• Dünya dışı Tehditler. Uzaylıların insanlığa son vermeye gelmeleriyle birlikte, dünyanın dış tehditlerle yıkılmasının ardından, çeşitli uzaylı ırkları oyunlara dahil edebilirsiniz.

Bunlar sadece, en belirgin örneklerdir ve daha da genişletilip, değiştirilebilirler. Ya da var olan tüm bu genel kurgular bir arada olabilir.

Eklentiler ve Değişiklikler

post-apocalyptic-paradiseOyununuzu kullanırken, belirgin bir Post Apocalyptic Rpg sistemi değil de, serbest bir sistem tercih ediyorsanız. Ve yahut, bu belirgin sistemlerde oynama yapmak istiyorsanız. Size bir takım eklentiler ve değişikliklerden bahsedeceğim.

Oyununuz, yukarıda bahsetmiş olduğum Kurgusal Seçeneklere göre şekilleniyorsa, sizin seçimlerinize göre çeşitli değişiklikler yapılabilir veya değişikliklere gidilebilir.

Örneğin, Bilgisayar sistemlerinin ‘artık’ kullanılmadığı bir dünyada, “Bilgisayar Kullanımı” marifetinin bulunması gereksizdir. Sistemde böyle bir marifet ya da yetenek mevcutsa, bunun kullanılması gereksiz olacaktır.

Bunun dışında, oynadığınız sistemde çeşitli ulaşım araçları kullanılmıyorsa ve siz bunları oyunlarınıza dahil etmek istiyorsanız. Kullanmadığınız herhangi bir yeteneğin yerine; “Sürücülük” yeteneği ekleyerek, oyuncularınıza çeşitli ulaşım araçlarını kullanma imkanı tanıyabilirsiniz.

Sürücülüğe paralel olarak, İlkel yada Gelişmiş Mekanik Sistemlerin kullanımını belirleyerek, oyuncularınıza “Tamir” yeteneği vererek, bu mekanik ya da ilkel sistemleri kullanmalarını sağlayabilirsiniz.

Bu Değişiklikler ve Eklentilerin dışında, oyununuz yukarıda anlattığım şekilde belirleyeceğiz kurguya göre, çeşitli Silahlar ve Savunma araçlarının kullanımı da gerektirecektir. Bunu modern silahlar, ilkel silahlar olarak düşünebilirsiniz. Elbette bu sizin hazırladığınız kurguya göre değişecektir. Bununla birlikte, silah ve en basit teknolojiden yoksun bir dünyada, kişinin içsel gücünü kavrayarak kullanması daha olasıdır. Bu yüzden, mahvolmuş bu dünyada psişik güç kullanan yaratıklar yada kişilerin bulunması da bir başka olasılıktır.

Oyununuzun kurgusu ne olursa olsun, bağımsız yada farklı sistemler oynarsanız oynayın. Oyuncularınızın, ilk ve tek amaçlarının “Hayatta kalmak” olduğunu unutmamalarını sağlayın. Bu Kıyamet Sonrası Rol Yapma Oyunlarının tek ve değişmez kuralıdır. “Hayatta kalamayan oyuncu, planladığı hiç bir şeyi gerçekleştiremez.”

mad-maxSenaryolarınıza İlham Katacak Kaynaklar

Mad Max Serisi – Dünyanın Kara Yakıtla Döndüğü Dönemler.
Resident Evil Serisi – Biyolojik-Kimyasal Silahla Zombilerin arasında hayatta kalmaya çalışan insanların öyküsü.
Ben Efsaneyim – Resident Evil ile aynı konuya sahip, fakat daha yakın dönemleri konu alan bir film.
Terminatör Serisi – Gelecekten gelen Robotlarla, insanlar arasında geçen savaş.
Dünyanın Durduğu Gün – Çok yakın bir gelecekte, dünyanın yıkımına başlayan Uzaylıları anlatan bir yapıt.
Dünyalar Savaşı (War of the Worlds)
12 Maymun Çetesi (Twelve Monkeys)
Su Dünyası (Waterworld)
Six-String Samurai
Matrix Serisi
Armageddon

Gibi filmler, sizin hazırlayacağınız senaryolarda, sizlere yardımcı olacak çeşitli fikirler verebileceği gibi, senaryolarınıza ilham kaynağı olacaklardır. Oyun için senaryolarınızı hazırlarken, bu gibi filmlerden yararlanmanızı tavsiye ederim.

Çeşitli Sistemler

post-apocalyptic-fallout-gameSon olarak; Post Apocalyptic RPG’leri tanıtacağım.

Belki de, ülkemizde en çok tanınan Post Apocalyptic RPG; Fallout’tur. Gerek bilgisayar oyunu, gerekse masaüstü sistemi ile Fallout ülkemizdeki Rol Yapma Oyuncularının, Post Apocalyptic RPG’ler arasında en çok tercih ettiği Fallout ile ilgili bilgi almak Fallout bölümüne bakabilirsiniz.

FRPNET Fallout Bölümü: https://frpnet.net/fallout/fallout-nedir

Fallout Official Site: http://fallout.bethsoft.com

Fallout Türkçe Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Fallout

Diğer Sistemler

Exodus
Glutton Creeper Games’in piyasaya sürmüş olduğu Exodus adındaki Post Apocalyptic RPG 2006 yılında çıktı. D20 Modern kuralları ile oynanan bu masaüstü rol yapma oyunu, 2012 yılı ile birlikte Nostradamus’un kehaneti ve Maya Takvimi ile Dünyanın son buluşunu konu alarak hazırlanmıştır.

Bilgi için; http://en.wikipedia.org/wiki/Exodus_(role-playing_game)

Twilight 2000
Üçüncü Dünya Savaşını, diğer adı ile Twilight War, konu alan ve ABD/NATO ile Soviet’lerin karşılıklı olarak başlattıkları Nükleer Savaş sonrasında yaşananları konu alan bu masa üstü oyunun Game Desingner’s Workshop tarafından yayınlanmıştır. Oyun ilk olarak 1984 yılında piyasaya sürülmüş, en son versiyonu olan Twilight: 2013 ise 2008’de çıkmıştır.

Bilgi için: http://www.thebigbookofwar.50megs.com/


Yazan: Melih “Calengil” Demir


Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.