İncelemeler

Düşmanı En Taktiksel Biçimde Kesmek – Gears Tactics İncelemesi

Gears serisini farklı bir türe taşıyan Gears Tactics ile bir süredir oyalanıyorduk. Şimdi sıra geldi incelemesine…

Yine tur tabanlı bir strateji oyunu ve yine ben! XCOM hayralığımla başlayan bu sevdam kolayca dinecek gibi değil. Bir de aksi gibi sürekli karşıma çıkıp duruyorlar, oynamadan da edemiyorum. Neyse efendim, bir süredir haşır neşir olduğum Gears Tactics incelemesiyle karşınızdayız!

Gears dünyasına açıkçası pek aşina değilim. Ancak Xbox Game Pass üzerinde oyunun çıktığı görünce bastım Yükle butonuna. Belki pişman olacaktım ama hiç değilse birkaç saat tur tabanlı strateji yaparak düşman avlayabilirdim. Resmen oyuna tutuldum desem yeridir.

Tur-tabanlı Taktiksel Stratjiler Tutkumuzdur

Daha öncesinde sitemizde de incelemesinde bulunduğum Battletech son birkaç yıldır oynadığım en iyi tur tabanlı stratejilerden biriydi. Aynı dinamikleri Gears Tactics’te de buldum. Aslına bakarsanız Gears Tactics, bu türe çok fazla yeni bir şey getirmiyor ya da diğerlerinden pek bir farkı yok. Doğru adım atıp, iyi konumlandırma yaparak, adamlarınızı kaybetmeden düşmanları haritadan temizlemeniz gerekiyor. Ancak bu işin doğru yanlarını o kadar güzel harmanlayıp oyuncuya sunuyor ki beğenmemek elde değil.

Oyunun hikayesi, ki dediğim gibi Gears serisine hiç hakim değilim, Locust War adı verilen dünyanın çehresini değiştiren olayla başlıyor. Hikaye Gears’ın dördüncü ve beşinci oyunlarından hatırlayacağınız Kait Diaz’ın babası Gabriel Diaz’ı odak noktasına alıyor. Normal şartlar altında sıcak çatışmaya girmeyen, yer altında mekanik işlerle uğraşan Diaz, Sid isimli başka bir Gears askerinin ve üst mertebelerin ısrarı sonucunda sıcak sahaya iniş yapıyor. Geriye döndüğündeyse ekibinden geriye kimseye kalmıyor. Haliyle iş kişiselleşiyor.

Burada niye karakter isimlerinden bahsettim diye düşünebilirsiniz. Çünkü oyundaki birimleri iki genel kategoriye ayırmamız gerekiyor. İlki Heroes yani Kahramanlar, diğerleri de sıradan sağdan-soldan toplayabileceğimiz normal askerler. Kahramanlarımızın ekipmanlarını ve kıyafetlerini özelleştirebiliyoruz ancak isimlerine cisimlerine karışamıyoruz. Ayrıca ana hikayenin devamlılığı için görevlerde ölmemeleri gerekiyor. Diğer sıradan askerleri ise istediğimiz gibi mıncıklayabiliyoruz. Her asker de tahmin edebileceğiniz gibi çeşit çeşit. Vanguard, Support, Sniper gibi sınıflara ayrılmış toplamda 5 sınıf var. Hepsinin de farklı yetenek ağaçları bulunuyor.

Birimlerimiz pasif ve aktif olmak üzere iki farklı yeteneğe sahipler. Mesela Diaz ile bir düşmanı öldürdüğünüzde, takım arkadaşlarınız can kazanabiliyor. Bu işin pasif kısmı. Aktif kısımdaysa Diaz ile diğer askerlerin canlarını doldurabilecek bir yetenek kullanabiliyorsunuz. Bunun için de AP yani Action Points harcamanız lazım.

Tüm birimlerin tur başına 3 puanı var. Yürümek, ateş etmek, şarjör değiştirmek ya da yetenek kullanmak için sırtınızı bu puanlara dayamanız gerekiyor. Oyunun mekaniklerini değiştiren önemli bir dinamik ise Execution adı verilen özellik. Gears serisi ile iç içe geçmiş bir durum olan Execution sayesinde düşmanlarınıza tek atabiliyorsunuz. Bu sayede diğer birimleriniz de birer AP kazanıyor. Bunu düzgün ve stratejik bir şekilde yapabilirseniz çatışma sahasının da kralı oluyorsunuz. Yalnız yakınına gidince sizi tokatlayan ufak canavarlara dikkat etmekte fayda var. Yoksa sizin başınız belaya giriyor.

Hikaye Oyunu Sırtlıyor

Hikaye ilerledikçe ekibe yeni karakterler katılıyor. Hepsiyle en verimli takımları kurarak görevlerde ilerlememiz gerekiyor. Bir kısmı asker kurtarma, bölge tutma göreviyken çoğu sahayı temizleyip geriye dönmekle alakalı. Hikayede ilerledikçe bu işin arkasında Ukkon isimli bir manyağın olduğunu öğreniyoruz. Kendisi bu canavarları yaratan asıl canavar. Kellesini almak için ant içiyoruz haliyle.

Oyunun taktiksel kısmı acayip eğlenceli olmuş. Her tur tabanlı oyunda olduğu gibi dinamikleri size kaşıkla verip sonra üzerinize değil kepçe, kürekle düşman atıyorlar. Yine tahmin edeceğiniz üzere ilerleyen safhalarda oyun gittikçe zorlaşmaya başlıyor.

Burada size tavsiyem, çatışma alanları içerisindeki sandıkları gördüğünüz yerde toplamanız. Çıkacak yeni ekipman parçalarıyla askerlerinizi güçlendiriyorsunuz. Ayrıca işinize yaramadığını düşündüğünüz askerleri ıskartaya çıkartıp yenilerini çağırarak, onlardaki ekipmanları asıl takımınıza geçirebilirsiniz. Biraz mahalleye yeni gelen çocuğun topunu çalmak gibi oluyor ama olsun. Böylesi daha makul.

Çatışmalarda dikkat etmeniz gereken iki önemli unsur var. İlki düşmanın sizi sıkıştırmaması. Bazen çok canlar yakabiliyorlar. İkincisi ise durduk yere peydah olan Emergence Hole adındaki delikler. Bu deliklere açıldığı gibi el bombası sallamazsanız, sürekli olarak düşman üretiyorlar. Kendinizi zor durumda bulabilirsiniz. İki önemli unsurun yanında bir de bonus bilgi olarak Execution özelliğini bol bol kullanmaya çalışın.

Bu tarz oyunlarda vurma ihtimali %95 bile olsa vuramama durumunda saç baş yolarız ya. Tactics pek öyle değil. Düşmana vuramasanız bile “Partial Hit” adı verilen bir durum söz konusu. Azıcık mermi sekti canı azaldı diye düşünebilirsiniz. Böyle böyle çok adam indirmişliğim var oyunda. Sonra peşine Execution çakıp adamlarınıza ekstradan hareket sağlayabiliyorsunuz.

Sonuç

Bunların hepsinin üzerine ara sinematiklerin güçlü olması, hikayenin öyle alelade yazılmamış olması, ses işçiliği konusundaki tertemiz iş yapılması oyunun en iyi yanları. Elbette kötü yanları da yok değil. Oyundaki dövüş dinamiklerini çözdükten sonra belli bir noktaya kadar size kolay geliyor. Ancak dediğim gibi bir anda tepetaklak edip zorlaşması oyun keyfinizi kaçırabilir. Karakterlerin ve düşmanların modellemeleri, animasyonları da çok iyi. Yine de mekan kaplamaları ya da ufak detaylarda pek işçilik yok. Zaten izometrik bakış açısıyla oynadığınız bir oyunda iddialı grafik aramak olmaz ama bu kadarı yapılmışken, çevre detaylarına da biraz kastırsalarmış diyorsunuz.

Eğer taktik maktik yok bam bam bam girişeceğim diyeceğim bir oyun arıyorsanız Gears Tactics size göre değil. Bu espriyi de bir yere sıkıştırmam lazımdı, son kısma münasipmiş. Öte yandan oynayabilmek için Gears serisine hakim olmanız da gerekmiyor. Bakın bana, hiç fikrim olmadan anlattım bile oyunu size.

Steam üzerinde 92 TL olan oyuna Xbox Game for PC üyeliğinizle ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. 20 saate yakın oynama süresiyle de oldukça doygun bir oyun. Hem hikayesi de güzel. Daha ne olsun?

FRPNET Puanı: 8/10

Kötü Yanlarıİyi Yanları
Çevre grafiklerinde detay yokSinematikler çok özenli
Türe pek bir katkısı bulunmuyorHikaye çok başarılı
Oynaması keyifli

Gears Tactics video incelemesini de aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.

YouTube player

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.