Yeni Başlayacaklar İçin Warhammer
Başlangıç Notu
Merhabalar! Uzun süredir çeşitli yerlerdeki yazılarımı okuyup Warhammer Fantasy ve Warhammer 40000’e başlamak için yardımıma başvuran herkese, yazdıklarımın boşa gitmediğini gösterdikleri için teşekkür ediyorum.
Warhammer’a Başlamak
Dergimizdeki Warhammer köşesini okudunuz, bilgisayardaki Warhammer oyunlarını oynadınız ve/veya Warhammer’a ilgi duymanızı sağlayacak başka şeyler yaptınız. Sonuçta Warhammer’a başlamaya karar verdiniz. Şimdi ne yapacaksınız? Amacım bu konuda size yol göstermek.
Warhammer hem bir hobi hem de bir oyundur. Bu işin sadece hobi veya sadece oyun kısmını seven insanlar olsa da büyük bir çoğunluk bu oyunu her iki unsuru ile birlikte sever. Bir Warhammer’cı kısaca:
– Modellerini satın alır ve birleştirir.
– Modellerini boyar.
– Modelleri ile kurallar dahilinde oluşturduğu orduyu masaya sürerek savaşır.
Sadece model boyayan veya sadece başkaları tarafından boyanmış modeller ile oyun oynayan insanlar olsa da büyük bir çoğunluk bahsedilen bu üç işi severek yapar.
Warhammer hakkında çok az şey bilen birinin Warhammer’a başlayabilmek için önce aklındaki bazı soruları cevaplandırması gerekir. Ben bu soruların bir kısmını aşağıda toparlamaya çalıştım.
Sıkça Sorulan Sorular
Warhammer pahalı bir hobidir diye duydum. Ne kadar para harcamam gerekir? Maddi durumum buna yeter mi?
Warhammer, bütün hobiler gibi belli bir miktar para ve zamanın kendisine harcanmasını gerektirir. Genelde FRP ile haşır neşir olan çevrelerde Warhammer’ın çok pahalı bir hobi olduğu ile ilgili sohbetler geçse de bu kişiden kişiye değişen ve kısmi doğruluğu olan bir durumdur. Kısaca:
– Warhammer’ı üreten Games-Workshop (GW) firması, minyatür oyun alanında nerdeyse tekel durumda olduğu için Warhammer minyatürleri kendi ölçeklerindeki başka firmaların minyatürlerinden daha pahalıdır.
– Başlangıç için gereken malzemeler (boya fırça yapıştırıcı vs…) duruma ve kaliteye göre 10-100 TL arası değişir. Modelciler arası malzeme paylaşımı ve toplu siparişler yaygındır ve maddi yükü biraz daha hafifletir. Her ordunun başlangıç seti 150 TL civarıdır ve birçoğu çok ufak eklemelerle direk ilk savaşınızı yapmaya yetecek kadar model içerir.
– Ordular tatmin edici boyutlara ulaşana kadar toplam 500-2000 TL arası bir harcama yapmış olursunuz. Unutulmaması gereken şey ordunuzun bu hale gelmesinin eğer aceleniz yoksa 1-2 yıl civarı sürmesidir. 1000 TL’lik bir harcamayı 2 yıla yayarsanız ayda 40 TL civarı eder ki bu zaten bu kadar süre ayıracağınız başka bir hobinin az çok size harcatabileceği bir miktardır.
– Standart bir birlik kutusu 60TL civarıdır ve ordusuna göre 10-20 arası asker içerir. Bu sizi aceleniz yoksa 1 ay oyalayacaktır.
– 2. el model satın alma, conversion ve scratchbuild gibi ileride bu köşede anlatılacak teknikler sayesinde ordunuzu yarı (hatta benim gibi çeyrek) fiyatına getirebilirsiniz.
Hayatımda düz bir çizgi bile çekemedim. Modelleri boyayabilir miyim? Ne kadar beceri gerekir?
Bir modeli bir turnuvaya katılabilecek kadar boyamak nerdeyse hiç beceri gerektirmez. Ama boyama yarışmalarında başarılı olmak gerçekten beceri ve teknik işidir. Kısaca beceriksizseniz oynayacak kadar, becerikliyseniz insanlara “vay be!” dedirtecek kadar boyarsınız. Burada önemli olan bu hobiye ilgi duymanızdır.
Türkiye’de bu hobi ne durumda?
Yurtdışındaki popülaritesinin aksine, Türkiye’de bu hobi çok ufak bir çevrede biliniyor ve bilen kesimin çok ufak bir kısmı Warhammer oynuyor. Bu yüzden hobinin içindeki insanlar birbirlerine oldukça sıkı bir biçimde bağlılar ve yardımlaşma-iletişim oldukça fazla. Eğer bu yazıyı okuduktan sonra Warhammer’a başlamaya karar verirseniz göreceksiniz ki herkes size elinden geldiğince yardım etmeye çalışacak.
Bu yazının yazıldığı tarih itibariyle mekanlar ve oyuncu grupları az çok şöyle:
Ankara: Oversoul
İstanbul: Oyun Mühendisi – Imperium (Kadıköy), Pegasus (Beşiktaş), Karargah (Göztepe)
İzmir: Warhammer İzmir
Bursa: Warhammer 40K Bursa
Bu mekan ve kulüplere ufak bir google ve facebook araması sonucu ulaşabilirsiniz.
Bahsettiğin şehirlerin dışında bir yerdeysek ne olacak?
Eğer bulunduğunuz şehirde bu hobi ile ilgilenen başka birileri yok ise işiniz oldukça zor ama eğer arkadaşlarınızı da ikna ederseniz, bir hobici grubu oluşturmanız ve kendi aranızda oynamanız için yardımcı olmaya çalışırız. Kişisel deneyimlerim bu işe gönül verecek 3-4 kişinin Türkiye’nin herhangi bir yerinde kendi kendini idare edecek ve kişi sayısını zamanla arttırabilecek bir hobici grubu kurabileceğini gösteriyor.
Warhammer Fantasy veya 40000 dışında seçeneğim yok mu?
Ne yazık ki hayır. Aynı firmanın (GW) Yüzüklerin Efendisi temalı savaş oyunu ilk başlarda Türkiye’de biraz tutsa da bu aralar popülerliğini epeyce yitirdi. Bunun dışında piyasada pek çok minyatür savaş oyunu olsa da bunların oyuncusunu Türkiye sınırları içinde bulmak epeyce zor.
Kulüplerde ne gibi aktiviteler yapılıyor?
Kulüplerde genellikle;
Campaign: Belirli bir hikayeye dayanan oyun dizileri. Genelde hikayeyi yazan bir oyun yöneticisinin kontrolünde hikayeye özel amaçlar içeren savaş senaryoları oynanır ve bu savaşların sonuçları hikayenin gidişatını belirler. Bazı durumlarda oyuncuların hikayedeki belli karakterleri canlandırması ve hikayenin bir kısmının rol yapma oyunu şeklinde devam etmesi vakit vakit görülen durumlardır.
Turnuva: Belli giriş kuralları olan ve oyuncuların birbirlerini çeşitli savaş senaryolarında yenerek birinci olmaya çalışmasına dayanan etkinliklerdir. Genelde katılım ücretinin bir kısmı dereceye girenlere hediye almak için kalanları kulübün masrafları için kullanılır. Birincilik sadece ne kadar iyi bir komutan olduğunuza göre değil, aldığınız centilmenlik ve boyama puanlarına göre de belirlenir.
Lig: Uzun soluklu bir turnuva diyebileceğimiz lig süresince oyuncular sabit bir ordu listesi kullanarak haftalar boyunca ligdeki diğer bütün oyuncularla karşılaşıp puan toplarlar.
Boyama Günleri: Maketçilik ve boyama konusunda bilgi alışverişinin yapıldığı, yeni gelenlerin eğitildiği ve hobicilerin yeteneklerini arkadaşlarına gösterdiği etkinliklerdir. Bazen boyama yarışmaları ile beraber yapılır.
Taktik eğitim: Bazı deneyimli oyuncuların yeni oyunculara masa başında oyun kurallarını ve taktikleri anlattığı etkinliklerdir. Genelde talebe göre düzenlenir.
Warhammer 40000 mi? Warhammer Fantasy mi? Ayrıca hangi ordu(lar) bana uygundur?
Bu iki soruyu aşağıdaki bölümde cevaplandırmaya çalışacağım…
Oyun Sistemi ve Ordu Seçimi
Warhammer’a yeni başlayacak olan arkadaşlarımızın yapacakları en önemli tercih hangi oyun sistemi ve hangi ordu ile başlayacaklarını belirlemektir. Bu konuda yardımcı olmak için bu iki oyun sistemini ve orduları artıları ve eksileri ile tanıtmaya çalışacağım. Eğer ileride ordu sayınızı arttırmak istiyorsanız iki sistemde de en az bir ordu kurarak ikisini de görme şansı edinmenizi öneririm.
Warhammer Fantasy Battles
WFB fantastik temalar içeren bir meydan savaşı oyunudur. Savaş alanı boyunca dizilen üniteler kare formasyonlar halinde hareket ederek (az sayıdaki skirmisher üniteleri hariç) okçu/tüfekçiler, kahramanlar, savaş makineleri ve büyücüler desteğinde savaşırlar. WFB’da ünite içindeki askerler ünite ile birlikte kare formasyonu bozmadan hareket ettikleri için aynı sayıda model içeren bir WFB oyunu bir 40K oyunundan genelde daha kısa sürer.
Kısaca oyunu özetlemek için şunları diyebiliriz:
– Daha kısa oyun süresi.
– Epik meydan savaşı atmosferi.
– FRPciler için çok tanıdık olan fantastik temalar.
Warhammer 40K
Warhammer 40K, “gothic/cyberpunk” bir atmosferde geçen ve meydan savaşından çok yaklaşık “bölük” büyüklüğündeki birliklerin çeşitli arazilerde çatışmasını konu alan bir savaş oyunudur. 40K’da sıralı formasyon mantığı olmadığından birlikler 10-20 kişilik “manga”lar halinde dağınık bir biçimde hareket ederler ve her model savaşın içinde aktif rol üstlenir.
Oyun gelecekte geçtiği için WFB’ın aksine yaklaşık her ünitenin menzilli bir silahı vardır ama bu durum çatışmaların bir kısmının yakın dövüşte sonlanmasının önüne geçmez.
Özet:
– Çatışma seviyesinde görev bazlı savaş.
– Daha küçük ama bütün modellerin aktif olarak kullanıldığı ordular.
– Kitaplar, bilgisayar oyunları ve çizgi romanlar ile detaylandırılmış bilimkurgu arka plan.
Ordu Seçimi
Oyuna başlayacağınız sistemi seçtikten sonra sıra geldi ordu seçimine. Seçiminizi yaparken dikkat eteniz gereken üç şey var.
– Modellerini ve hikayesini sevdiğiniz bir orduyu seçin.
– Ordunuzun rengini kendiniz belirleyin.
– Ordunuzun taktik anlayışı sizin oyun oynama tarzınıza uygun olsun.
Dikkat: Eğer siz X ordusu ile başlamak istiyor ama etrafınızdaki insanlar X ordusunun güçsüz-kötü-dengesiz-çirkin vs… olduğunu söylüyorlarsa sırf onlar dedi diye içinize sinmeyen başka bir Y ordusuna başlamayın!
Bundan önceki yazılarda ordu hikayeleri anlatıldığı için ben orduların diğer özelliklerinden bahsedeceğim. Ordular hakkında verdiğim bilgilerin bir kısmı sübjektiftir ve detaylı bilgi için konuyu bilen başka insanlara da başvurabilirsiniz. Orduların modellerini görmek için aşağıdaki linkler bölümünde GW’ın sitesinin linkine bakabilirsiniz.
Warhammer Fantasy
– Beasts of Chaos: Atış gücü ve zırhı zayıf, büyüsü ve dövüş gücü yüksek hayvan adamlar ordusu.
– Brettonia: Şövalye ağırlıklı vurduğu yeri dağıtan bir ordu. Güzel boyama ile çok güzel gözükecek modellere sahipler. Menzilli silahlara ve büyüye karşı biraz zayıflar.
– Daemons of Chaos: Büyüsü ve yakın dövüşü çok kuvvetli bir ordu. Hakkını vererek boyaması çok meşakkatli.
– Dark Elves: Büyü, atış gücü ve manevra bazlı bir ordu. Dayanıksızlık problemleri var.
– Dwarfs: Atış gücü, dayanıklılığı ve zırhı tepe noktada olan fakat manevra kabiliyeti ve büyünün yerlerde süründüğü bir ordu. Statik defans ordusu.
– The Empire: Her işi yapabilen ünitesi olan ama hiçbir işi en iyi yapamayan standart insan ordusu.
– High Elves: Az sayıda ama güçlü üniteleri var. Büyü ve atış gücü yüksek. Tek problemi düşük asker sayısı ve dayanıksızlık.
– Lizardmen: Yüksek moralli ve sayıca çok sürüngenlerin yanı sıra kuvvetli büyücüler ve dev yaratıklar. Sürüngen deri ve kabuğu boyamak bünyeyi biraz zorlayabilir.
– Ogre Kingdoms: Az sayıda güçlü ve dayanıklı Ogrelerden oluşan bir ordu. Büyü gücü zayıftır ve zırhları yoktur. Model sayısının azlığından dolayı boyamak kolaydır.
– Orc & Goblins: Oyunun modelleri ve kuralları ile açık ara en eğlenceli ordusu. Savaş sırasında iyi ve kötü yönde saçmalayabilen, sayıca çok, zırh ve moral olarak az olan bir ordu. Oyunu kazanmaktan çok eğlenmek için oynayacaksanız en iyi seçim.
– Skaven: Sayıca kalabalık fare adamların yanında büyük yaratıklardan oluşan bir ordu. Atış gücü yüksek ve sayı üstünlüğü avantajı var. Bir sürü fare boyamak severek yapmıyorsanız biraz can sıkabilir.
– Tomb Kings: Mısır temalı iskelet, mumya, savaş arabası ve büyücü ordusu. Dayanıksızlık problemlerini moral problemi olmaması ile aşıyorlar. Büyü güçleri oldukça iyi.
– Vampire Counts: Zombi, iskelet, büyücü ve vampir ordusu. Undeadlerin standart avantaj ve dezavantajlarına sahipler.
– Warriors of Chaos: Dayanıklılık, zırh ve yakın dövüş odaklı bir ordu. Büyü gücü iyi fakat atış gücü sıfıra yakın.
– Wood Elves: Atış gücü ve manevra kabiliyeti ağırlıklı bir ordu. Dayanıksız ve büyü gücü o kadar iyi değil.
Warhammer 40K
– Chaos Daemons: Fantasy daemonları ile aynı ünitelere sahip olan bir ordu. 40K dünyasında öteki tarafta olduğu kadar iyi iş yapamıyorlar. Masanın istedikleri yerinden bir anda belirme opsiyonları var fakat zırhları oldukça kötü.
– Chaos Space Marines: Space Marinelerin kaotik güçlerle daha semirmiş halleri. Herşeyleri ortalamadan daha iyi ama puanları yüksek ve model sayıları daha az.
– Grey Knights: Az sayıda kuvvetli modelle iş yapan elit bir ordu. Boyamaları nisbeten kolay ve bol bol psişik özellikleri var.
– Dark Eldar:Yüksek manevra ve hasar verme kabiliyetine karşılık çok dayanıksız üniteleri olan bir ordu. Modelleri ağız sulandıracak kadar estetik.
– Eldar: Taş, makas, kağıt’ın vücuda gelmiş hali. Her ünitesi kendisine biçilmiş görevi en iyi şekilde yapar fakat kalan işlerde çok kötüdür. Puan açısından çok pahalı bir ordu olduğundan model sayısı azdır. Her maçta ya karşı tarafın oyuncusunu ya da kendi oyuncusunu ağlatması ile ünlü bir ordudur. Modelleri iyi boyandığında tam bir sanat eseri olurlar.
– Imperial Guard: Sayıca çok ve güçsüz askerler ile birlikte zırhlı araç ve ağır silah ordusu. Statik defans ağırlıklı bir ordudur fakat az sayıda manevra kabiliyeti yüksek ünitesi vardır. Model çeşitliliği çoktur. Asker boyamaktan kişiyi halsiz düşürebilir.
– Necrons: Çok dayanıklı ve öldükten sonra tekrar ayağa kalkabilen askerlerden oluşan, antik Mısır temalı orta menzil atış ordusu. Psişik güçleri olmasa da bu açığı kapatabilecek bol miktarda oyuncakları vardır.
– Orks: Tıpkı Fantasyde olduğu gibi oyunun en eğlenceli ordusu. Çok güçlü fakat her an ters tepmeye hazır silah ve teknolojilerin yanı sıra yüksek yakın dövüş gücü ve sayı üstünlüğü.
– Space Marines: Oyunun standart başlama ordusu. Her şeyleri ortalamanın üstü olan korkusuz savaşçılar. 5 farklı kural kitapları vardır:
- Space Wolves: Yakın dövüş ağırlıklı ve kurt temalı eğlenceli bir ordu.
- Black Templars: Yakın dövüşün kralı olan fakat kalan bütün opsiyonları diğer ordulara göre daha kısıtlı olan bir ordu.
- Blood Angels: Yakın dövüş ve orta menzil ateş ordusu.
- Dark Angels: Uzun ve orta menzil ateş ağırlıklı bir ordu.
- Space Marines: Kalan bütün Space Marine orduları için kullanılabilen standart kural kitabı. Bu kitap kurulabilen ordu çeşitliliğinin çok olması sebebi ile en çok tercih edilen kitaplardan.
– Tau: Yüksek teknolojili, anime tarzı mecha robotlara sahip uzun menzil ve vurkaç ordusu. Yakın dövüşleri çok kötü fakat atış güçleri oldukça yüksek.
– Tyranids: Bir sürü ufak yaratık ve onların yanındaki dev yaratıklar ordusu. Korkusuz modellerden oluşan, yakın dövüş ağırlıklı bir ordu.
– Sisters of Battle: İnançları sayesinde ekstra özellikler kazanan savaşçı kadınlar ordusu. Modelleri oldukça pahalı fakat gayet güzeller.
Bu seferlik bu kadar. Bir dahaki sefere anlattığım şeyleri yaşanmış örnekler üzerinden incelemeyi düşünüyorum.
Linkler:
http://www.makephpbb.com/karargah/
http://www.sale-warhammer.com/
Warhammer, Warhammer 40K, Warhammer Fantasy ve alakalı terimler Games Workshop, Ltd. tarafından lisanslıdır.
Yazan: Çağlar “kilerik” Kalaycıoğlu
Öncelikle açıklayıcı ve etkin bilgilendirmeniz için teşekkürler. Tesadüfen aralık ayında seyahat esnasında öylesine girdiğimiz Games Workshop mağazasında 6 saat geçirip ertesi gün iki valiz dolusu malzeme ile eve dönüş yaptık. Henüz oynunu öğrenemedik. Ancak yapıştırma ve boyamaya başladık. Aldığımız kitapları okuyoruz ve hikayeye hakim olmaya çalışyoruz.