Warhammer Fantasy

Minyatür Savaş Oyunları Nedir? Nasıl Başlanır?

Minyatür savaş oyunları tarihte günümüzdeki şekliyle ilk defa Almanlar tarafından 1700’lerde subay eğitimi için kullanılan ve şu anda büyük oranda siviller tarafından oynanan oyunlardır. Kökleri Satranç ve Go gibi strateji oyunlarına dayansa da şans faktörünün olması ve kuralların tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi kusursuz bir denge sağlamaması ile bu oyunlardan ayrılırlar.

Ayrıca bugün oynadığımız rol yapma oyunlarının (RPG) ataları da ilk defa 1950’lerde piyasaya çıkmış olan ve içinde kural kitabı ve zar gibi aksesuarlar bulunduran minyatür savaş oyunu kutularıdır. Bazı cin fikirli insanlar bu oyunları modifiye ederek bu günkü oynadığımız rol yapma oyunlarından bazılarını çıkarmışlardır.

Minyatür savaş oyunlarında oyuncular tarafından hazırlanan ve boyanan minyatürler, belli kurallara bağlı kalınarak zar ve cetveller yardımı ile hareket ettirilip savaştırılır. Savaşın yapıldığı alan bir mutfak masası olabileceği gibi, bu iş için özel olarak hazırlanmış minyatür yer şekilleri, ağaçlar ve binalarla dolu bir masa da olabilir. Minyatür savaş oyunları her ne kadar sadece bir oyun olarak gözükse de aslında büyük oranda bir hobidir ve zannedildiğinden çok daha az yetenek ister.

Minyatür savaş oyunlarında her ordunun ve her ünitenin hikayesi onu satın alıp kutusundan çıkarmakla başlar. Aşağıda çeşitli kafa, kol, silah ve aksesuar çeşitleriyle 4 orc savaşçısının kutudan yeni çıkmış halini görmekteyiz:

warhammer-maket

Bu hobinin en zevkli kısımlarından biri askerlerimizi oluşturma işlemidir. Askerlerimizi onları savaş alanında nasıl kullanmak istiyorsak ona göre birleştirmek ve yapıştırmak (mesela orc savaşçılarda 2 balta, balta + kalkan, mızrak + kalkan gibi seçenekler vardır) sonradan turnuvalarda pişmanlık duymamak açısından önemlidir.

Örnek: Elinde mızrak tutan bir elf savaşçısını oyunda okçu olarak kullanmak genelde rakibinizin hoş karşılayabileceği bir şey olsa da daha birleştirme aşamasında elf modelinin eline yay vermek hem normal oyunlarda rakibinize saygı duyduğunuzu göstermek açısından hem de turnuvalarda legal bir ordu ile oynayabilmek açısından önemlidir.

 

orc-warhammer

4 adet orc savaşçımızı birleştirdik

Birleştirme ve yapıştırma aşamasında yapılabilecek şeylerden biri de modifikasyondur (conversion). Modifikasyonlar normalde üretici firmanın önerdiği şeylerden farklı malzemeler kullanılarak bir modelin farklı hale sokulmasıdır.

Örnek: Cüce ordusu olan bir arkadaşınızdan alacağınız bir cüce kafasını orc komutanının mızrağının tepesine güzelce oturtup yapıştırırsanız, üretici firmanın normalde düşünmediği bir kombinasyonu yapmış ve komutanınıza etkileyici bir görüntü vermiş olursunuz. (Boyaması biraz zorlaşır o kadar.)

Sıra geldi boyamaya:

Genelde insanları minyatür savaş oyunlarından soğutan şeylerden biri kendilerinde minyatür boyamak için gerekli yeteneğin olmadığını düşünmeleridir. Minyatürler, adı üstünde, gerçekten oldukça küçük figürler olmalarına rağmen temel boyamaları için nerdeyse hiç yeteneğe ihtiyaç duymazlar. Her ne kadar detay boyamak ve gölgeler ile uğraşmak büyük bir yetenek işi de olsa sonuçta bir ünitenin sadece 3 renkle boyanmış olması bile birçok turnuva ve dostça oyun için yeterlidir.

 

orc-boyali-warhammer

Modellerimizi spreyledikten sonra boyayıp tabanına kum yapıştırıyoruz

Sıradan bir ünitenin boyaması 3 temel aşamadan oluşur:

1-) Sprey: Boyanın rahatça uygulanabilmesi için model önce sprey boya ile ince bir tabaka halinde kaplanır. Siyah, mavi ve yeşil tercih edilen renklerdir.

2-) Boya: Model su bazlı boyalar ile boyanır. Birçok boyama tekniği olsa da en çok kullanılanı ana hatları önce, detayları sonra boyamaktır.

3-) Taban kaplama: Opsiyonel olan bu aşamada modelimizin tabanını yer şekline uygun bir renkte boyayabilir ve tutkal sürerek yapma çim veya model kumu dolu bir kaba daldırıp hafifçe silkeleyebiliriz. Bu sayede askerlerimizin tabanı gerçek bir toprak parçasının üstündeymiş izlenimi verir.

Bütün ordumuz için zamanla bu çalışmayı yaparak savaşa estetik ve ölümcül ordumuzla çıkabiliriz artık. Bu noktada unutulmaması gereken şey orduların genelde bir anda kurulmadığı, zamanla küçük öncü birlikleri ile başlayıp dev bir sefer ordusuna dönüştükleridir. Yani birçok oyunda ilk asker kutunuzu alıp birleştirdiğiniz andan itibaren onları boyamamış olsanız bile savaşmaya başlayabilir ve yeni model satın aldıkça ordunuzu büyütüp daha zevkli ve kafa yorucu savaşlar yaşayabilirsiniz.

 

warhammer-battle

Ordu kitabımızdaki kurallara göre ordumuzu oluşturup savaşa başlayabiliriz artık…

Yazan: Çağlar “kilerik” Kalaycıoğlu

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.