Haberler

Su Altında Yaşam Gerçek Olacak

underwater

Bioshock oyunundaki Rapture kenti, Star Wars evrenindeki Gungan şehri ve Ansalon’un doğusunda deniz elflerinin yaşadığı Dargonesti… Su altı şehirleri hem fantastik hem de bilimkurgunun değişmez öğelerinden.

Şimdi bu düşünce kitaplardan ve hayalgücünden kurtulup gerçeğe dönüşüyor. Japonya, Su altı şehirlerini gerçeğe dönüştürmeye hazırlanıyor.

İlgili Makaleler

Japon inşaat şirketi Şimizu, 5 bin kişinin yaşayabileceği ve deniz kaynaklarından enerji üretecek bir su altı şehri kuracaklarını açıkladı. Yapımı 5 yıl sürecek olan 25 milyar dolarlık projeyi hayata geçirebilecek teknoloji ise 2030’da hazır olacak. Şimizu şirketi sözcüsü Hideo Imamura, “Bu bir rüya değil, gerçek bir hedeftir,” diyor.

japonya-su-alti-sehri-1

Bu ilginç ve spiral şeklindeki yapı 3 ana bölümden oluşuyor. “Okyanus Spirali” ismi verilen su altı şehrinde, çok az kısmı deniz yüzeyinin üzerinde görünecek 500 metrelik küre şeklinde birinci bölüm bulunuyor. Orta kısımda 15 kilometre uzunluğunda spiral şeklinde iş ve yaşam alanları ile birlikte otel odalarının olacağı ikinci bölüm yer alıyor. Bu bölüm 5 bin kişinin yaşayabileceği kapasitede olacak.

japonya-su-alti-sehri

 

Su altında 3 ile 4 bin metre derinlikte ise spiralin bağlanacağı en alt kısım olan “dünya-fabrikası” bulunacak. Bu fabrikada “metanojen” ismi verilen mikro organizmalar kullanılarak karbondioksitten metan gazı üretilecek. Ayrıca deniz suyundaki sıcaklık farkından da “okyanus termal enerji dönüşümü” yöntemi ile elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor. Tuzdan arıtılmış su da üretecek Okyanus Spirali’nin çevresinde ise balık çiftlikleri kurulacak.

Derin deniz yapıları deprem ve tsunaminden daha az etkilenme olasılığına sahipken, uzmanlar böyle bir yapının insanları deniz seviyesinin yükselmesi probleminden de kurtarabileceğini düşünüyor.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.