Sinema Haberleri

Zack Snyder, Justice League Kurgusunda Neden 16:9 Oranı Yerine 4:3 Çerçeve Oranı Kullandı?

Elden geçirilmiş kurgusuyla yeniden yayınlanan Justice League, sadece süresiyle değil çerçeve oranıyla da konuşuldu. Peki Zack Snyder neden klasikleşmiş bir çerçeve oranı yerine, artık pek tercih edilmeyen 4:3 oranını tercih etti?

Sorunun cevabı yönetmenin filme bakış açısında gizli. Onu açıklamadan önce bahsettiğimiz çerçeve oranlarının ne olduğundan bahsetmek isterim. Böylece Snyder’ın açıklaması daha mantıklı bir şekilde okunabilir.

Tüplü televizyon olarak bildiğimiz yayınlar çok uzun yıllar boyunca aramızdaydı. Bu yayınlar 4:3 çerçeve oranında bizlerle buluşuyordu. Hatta öyle ki Full HD ibaresi gelene kadar neredeyse tüm televizyon yapımları bu çerçeve oranına göre hazırlanıyordu. Görüntü kalitesinin kaydı ve aktarımı için gerekli altyapıların oluşmasıyla birlikte televizyonlarda da 16:9 oranını görmeye başladık. İlk defa 1980li yıllarda önerilen 16:9 oranı için kimsenin bütçesi ve altyapısı yoktu. O zamana kadar hep 4:3 çerçeve oranı kullanıldı.

Bu oranı, belki yakın zamanda izlediyseniz Lighthouse filminde görmüş olmalısınız. Sanki tüplü televizyondan kaydedilmiş bir yayını izliyormuş hissi uyandırır. Daha öncesinde Joss Wheadon‘ın kurgusuyla vizyona giren Justice League de, sinemaya en uygun oranlardan 16:9 oranı kullanıyordu. Fakat Snyder’in Justice League için planı başkaydı. Tüm film IMAX kalitesinde yani 1.41:1 çerçeve oranında çekilmişti. Bu da aslında 4:3 formata en yakın, yüksek çözünürlüklü format.

Snyder, neden böyle bir tercih yaptığını geçtiğimiz yıl aslında açıkladı. “Bu filmi yaparken, asıl amacım devasa IMAX ekranında 4:3 çerçeve oranını kullanmaktı. Süper kahramanların görünüşleri itibariyle yatay değiller. Belki Superman uçmaya başladığında öyle gözüküyor olabilir ama ayakta durduğunda, dikey gözükür. Her şey buna göre hazırlanıp çekildi ve büyük kare çerçeve haline getirilmesi için çok fazla restorasyon yapıldı. Tamamen farklı bir estetik var. Farklı bir kalite ve beklenmedik bir görsellik sunuyor. Kimse bunu kullanmıyor.” demişti.

Siz Snyder’ın bu yeni bakış açısı hakkında ne düşünüyorsunuz? Filme farklı bir görsellik ya da kendisinin iddia ettiği gibi farklı bir güzellik katmış mı?

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.