Makaleler

Mouse Guard: Destanı Yazılmamış Kuyruklu Kahramanların Hikayesi

mouse-guard-banner

David Petersen, Mouse Guard çizgi romanlarını yazıp çizmeye başlamadan önce eserinin rol yapma oyunları sistemine dönüştürülebileceğini öngörmüş müydü bilmiyorum ama bunu gerçekleştirdiği için Luke Crane’e Mouse Guard severler olarak epeyce teşekkür borçluyuz. Crane, Petersen’ın yarattığı atmosferden esinlenerek “Fare mi? Fare canlandırıp da ne yapacağım abi, peynir mi yiyeyim yani nedir?” diyeceklerin yüzüne şamar gibi çarpacak basit ama oldukça etkileyici bir sistem hazırlamış.

Klasik masa yapma oyunlarında insandır, elfdir, orkdur çeşitli ırklar olur ve hemen her birinin tehlike anlarında paçayı sıyırmalarına yarayacak bazı güçlü yanları vardır. Kullanılan sistem ve zarlar da öğrenene kadar bayağı karmaşık gelir. Hatta öğrendikten sonra bile. Özellikle bela aramadıkları veya oyun yöneticisini kızdırmadıkları sürece kahramanlarımızın fazla belaya bulaşmama şansı olur.

mouse-guard-fantezi-alt-tur

Mouse Guard evreninde “Kafamı eğik tutarsam bir halt olmaz.” anlayışı sizi ancak hızlı bir ölüme götürür. Fare canlandırmak, her ne kadar çizimlerdeki karakterler sevimli olsa da, ölüm kalım savaşı demektir. Küçüksünüz, pek güçlü değilsiniz ve hemen her şey tarafından avlanıyorsunuz. Sistem fablımsı bir şirinlikte değil; aksine hayatın acı gerçekleriyle dolu.

Mouse Guard’ın Türkçe karşılığı Fare Muhafız. Bilinç sahibi, akıllı fareler olarak ormanlık bir alanda yaşıyorlar. Evrende insan veya kedi yok. Zamanlama olarak İngiltere’nin orta çağ zamanlarını düşünün; farelerin giyiniş tarzı ve hayat şekilleri o zamanınkine denk geliyor. İsimleri de Bran, Gordon, Sloan gibi eski moda İngiliz adlarından oluyor.

mouse-guard

Hemen her şey tarafından avlanıldıkları için bir gün bir grup kahraman farenin canına tak ediyor ve fare halkının refahını ve güvenliğini sağlamak için bir kardeşlik kuruyorlar: Fare Muhafızlar. Lockhaven adı verilen kaya içine oyulmuş askeri bir üsleri var. Üssün yönetimi geleneksel olarak matronlar yapıyor. Hikayelerin geçtiği zaman dilimindeki matronun adı Gwendolyn.

Çizgi romanın ana serisine ait iki kitap var şimdilik: Mouse Guard Winter (Kış) ve Mouse Guard Fall (Sonbahar). Yaz ve ilkbahar henüz çıkmadı. Ama bazı yan kitapları var. Mouse Guard: Legends of the Guard çok güzel bir kitap. Kitapta handa toplanmış farelerden birikmiş borçlarını ödemelerini isteyen hancı June bir hikaye yarışması tertip ediyor ve kazananın borçlarının hepsini sileceğini söylüyor. Her bir hikayeyi farklı bir fare anlatıyor ve her bir hikayeyi anlatan yazar ve çizer farklı. Bunun sonucunda anlatılan hikayelere göre farklı tarzlar var. Mesele hikayelerin birindeki anlatıcı olan fare o kadar sarhoş ki pek bir diyalog yok, çizimler de bulanık. Diğer bir yan kitap olan Black Axe ise Kara Balta efsanesinin çıkışını ve hikayelerini anlatıyor.

mouse-guard-black-axe

Yazılar ilerledikçe evren ve sistem hakkında ayrıntılara gireceğim. Açılan tanıtım oyunlarından haberdar olmak veya oyun açılmasını istemek için Facebook’tan Mouse Guard Türkiye grubunu takip edebilirsiniz.

Yazan: Aylin Ayvazoğlu
* Bu yazı daha önce Mahzen Dergi‘de yayınlanmıştır.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.