Makaleler

Spider-Man Konusunda Kim Suçlu, Kim Haklı?

Disney ve Sony arasında birkaç sene önce imzalanan anlaşma geçtiğimiz gün itibariyle bozuldu. Spider-Man artık bir Avengers değil. Fakat bu konuda kim haklı, kim suçlu öğrenmek gerekiyor.

İşin aslı bu konuda asla doğru dürüst bir bilgiye ulaşamayacağız. Dün yapılan duyurunun ardından Sony tarafı da Disney tarafı da kendilerince bir açıklama yapmaya çalıştı. Önce Sony tarafına bakalım.

Spider-Man, Marvel Evreninde Yer Alamayacak

Sony, Spider-Man isminin haklarını elinde bulunduran firma. Bildiğiniz üzere 2015 yılında, Disney ile anlaşarak bu hakkını dışarıya lisansladı. Disney, yeni Spider-Man filmlerinin yapımcılığını üstlenecek ve hasılattan %5’lik bir pay alacaktı. Sony ise isterse kendi Spider-Man filmleri çekmeye devam edebilecekti. Zaten bu alanda Into the Spider-Verse çizgi filmini çektiler.

Kevin Feige

Sony’nin açıklamasına göre sorun payda değil. Disney’in Spider-Man’i gereğinden fazla sahiplenmesi ve Kevin Feige’nin karakteri bozmaya çalışmasıymış. Kevin Feige, bildiğiniz üzere Marvel Stüdyosu’nun başı ve neredeyse tüm kararlar onun ağzından çıkacak iki kelimeye bakıyor.

Sony’e göre görüşmeler sonlanmış değil. Disney, hayranlardan gelecek tepkilerden sonra yakın tarihte tekrar masaya oturmak isteyecektir diye düşünüyorlar. Disney tarafındaysa durum daha farklı.

Disney, tüm filmlerin yapımcılığını üstlenmiş durumda. Sony, filmlerin çekimleri için cebinden tek bir kuruş bile harcamıyor. Fakat sinemadaki hasılatın büyük kısmını kendi hanesine geçiriyor. Disney, tüm sürecin yarı yarıya paylaşılması yönünde bir öneriyle gidiyor. Yani tüm harcamalar eş olarak bölünecek, kazanımlar da yine eşit payda olarak dağıtılacak.

Tony Vinciquerra ve Tom Rothman

Görüşmeler sonucunda Sony’nin bu öneriyi kabul etmediği söyleniyor. Hatta Sony’nin üst düzey yöneticileri Tom Rothman ve Tony Vinciquerra’nın konuda uzlaşmaya yanaşmadıkları, tüm görüşmeyi bitirip kapıları kapattıklarını söylüyorlar.

İki tarafın görüşleri de bana pek yeterli gelmedi. Açıkçası bunların hiçbirini yutmadım. Elbette işin arkasında daha büyük paraların dönmesi için yapılmak istenen anlaşmalar olabilir. Yine de hayranların kalbini de kırmamak gerekiyor diye düşünüyorum.

Tom Holland ile yeniden şahlanan Spider-Man, MCU filmlerine de renk katmıştı. Şimdi bu anlaşmazlık sonrasında MCU’dan çıkıp ne yapacak? Sony, bunu eline yüzüne bulaştırabilir. Önceki filmlerde işlenen Tony Stark, Avengers, Thanos mücadelesi gibi konulardan bahsedilmemesi gerekecek. Çünkü hepsi Disney’in elinde olan haklar. Yani yeniden bir Spider-Man hikayesi anlatılmak zorunda kalacak.

Disney tarafında da işler karışmış olacak. Captain America: Civil War’dan beri, Spider-Man’i beş kere MCU filmlerinde gördük. Hem bir Avengers oldu, hem de diğer kahramanlarla birlikte dostluk geliştirmeye başladı. Sıradaki filmlerde Spider-Man yokmuş gibi davranıp bizi aptal yerine mi koymayı planlıyorlar?

Bu makaleyi yazarken filmin yönetmeni Jon Watts’ın sözleşmesinin devam ettiğini düşünüyordum. Fakat Deadline’da çıkan habere göre Watts, sonraki filmler için resmi olarak bir imza atmış değil. Yani olası Spider-Man filmlerini çekecek bir yönetmen de şu an için yok. Tom Holland’ın durumu da karışık. Sözleşmesi devam ediyor fakat seriye duygusal anlamda da bağlanmış bir oyuncu izlenimi veriyor. Bu da büyük bir sorun.

Hayranlar şimdiden sosyal medyayı karıştırmaya başlamış. Twitter üzerinden #BoycottSony etiketiyle, Sony ürünlerinin kullanılmaması adına çağrıda bulunuluyor. Ayrıca “Storm Sony And Bring Spider-Man Home To The MCU” yani “Sony’yi basalım ve Spider-Man’i Evine Getirelim” adında bir Facebook etkinliği de başlatılmış.

Comic-Con’da, Disney’in açıkladığı yayın takvimine baktığımda Spider-Man’in esamesinin okunmaması beni düşündürmüştü. Bakalım ilerleyen günlerde Spider-Man konusunda ne gibi yeni açıklamalar ortaya çıkacak. Bana kalırsa iki tarafın iki tarafı da suçlu ve aynı zamanda haklı.

Bir taraf kendi lisansını korumaya çalışırken, diğer taraf maddi yükünü biraz olsun azaltmak istiyor. Ortak yolu bulmaya çalışmıyor gibi gözüktüklerinden dolayı, iki taraf da suçlu.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.