Oyun Haberleri

Steam’in Türk Lirası Düzenlemesi İçin Change.org’da Kampanya

steam-turk-lirasi

Türk oyuncular Steam üzerinde Türk Lirası oyun fiyatlarının düzgün bir şekilde ayarlanması için yeni bir imza kampanyası başlattı.

Ubisoft ve 2K firmasının dağıtımını yaptığı oyunların etiket fiyatları 49.99 dolar olmasına rağmen Türk Lirası fiyatı 170 TL olarak görünüyor. Üstelik Steam’deki pek çok oyun 1 doları 1.5 TL olarak sabitlemişti ve fiyatlar ucuzlamıştı.

Geçtiğimiz günlerde Steam’de Türk Lirası Devri Başladı ve Steam’de Türk Lirası Sevinci Kısa Sürdü başlıklı iki ayrı haber yayınladık. Oyun fiyatlarının dolardan önce düşük kur ile TL’ye geçmesi, daha sonra bazı firmaların oyunlarının direkt Euro’ya endekslenmesi ve pahalı hale gelmesi oyuncuların tepkisini çekti. Özellikle korsanla savaş ve orijinal oyunların desteklenmesi konusunda hassas oyuncular bu konuda tepkilerini dile getirdi. Şimdi Change.org üzerinde başlayan kampanya kısa süre içerisinde 1000 imza topladı ve hızla büyümeyi sürdürüyor. Kampanyanın muhattabı Gabe Newell ve doğal olarak Steam.

Nurettin Tan tarafından hazırlanan kampanya metnini Türkçe olarak aşağıda okuyabilir, destekliyorsanız bu bağlantıdan imzanız ile destek verebilirsiniz…

İlgililerin dikkatine,

Biz oyuncularız. Dünyanın geri kalanı gibi “oyun oynamak” bizim için sadece bir eğlence aracı değil. Sadece bir hobi de değil, oynadığımız oyunlar bizlerin bir parçası çünkü eğlendiğimiz sürece aramızda bir bağ oluşuyor. Bazımız FPS’yi tercih ediyor, yıldırım gibi refleksleri ile nişan almayı ve etrafı havaya uçurmayı seviyorlar. Bazılarımız macera oyunlarına aşık, aklı başından alan öykülerde gizemli bulmacaları çözüyorlar. Bazısı ise liglerde rekabeti sevebiliyor ve sıralamada yükselerek League of Legends, DOTA 2 ya da Starcraft 2 gibi oyunlarda “en iyi” olmaya çabalıyor. Hepimiz farklı türleri seviyoruz ama hepimiz tek bir şeye aşığız: “oyun oynamak”. Oyun müzikleri dinlemeyi seviyoruz, dünyaların tarihçelerini okuyoruz, sanat tasarımcılarını takip ediyor ve çalışmalarından ilham alıyoruz, kodlamayı öğreniyoruz belki gelecekte bir gün kendi oyunumuzu yazarız.

Hepimiz oyun oynamayı farklı şekillerde seviyoruz ve Steam bu endüstrinin önemli bir parçası. Geçenlerde Steam Türk Lirasını desteklemeye başladı. İlk başta hiçbirimiz büyük bir değişiklik umut etmiyorduk fakat değişikliğin yapıldığı gün Steam Market’i kontrol ettiğimizde “sonunda” biri Türkiye’deki absürt yüksek oyun fiyatlarını fark etti diye hissettik ve Steam bu konuda bir şeyleri değiştirmek istiyormuş gibi göründü. Ülkenin dört bir yanından oyuncular durumu mutlulukla karşıladı çünkü fiyatlar kabul edilebilir düzeydeydi. Fakat bu tek günlük bir mutluluk oldu, ertesi gün fiyatlar tekrar değişti, bazı ürünlerde para birimi değişmeden önceki fiyatlardan bile daha kötü hale geldi. Bu noktada; Türkiye’deki asgari ve ortalama ücret hakkında konuşalım.

Türkiye’de asgari ücret 890 Liradır, bugünün dolar kuru ile 397$ yapar. Civilization: Beyond Earth’ü ele alalım. Türk Lirasına geçiş öncesi ürünün fiyatı 49.99$ yani 112 Türk Lirası idi. Para biriminin değiştiği gün oyunun fiyatı 70 liraya indi, asgari ücreti düşündüğünüz zaman bu gayet mantıklı bir rakamdı. Fakat ikinci gün fiyat komik bir şekilde 170 Türk Lirasına çıktı! %100’den daha fazla bir fiyat artışı, 75$! Dijital kopya için normal satış fiyatı olan 49.99$’dan çok daha pahalı bir ücret. Avrupa ve Amerika satış fiyatlarından daha yüksek bir rakam! Aynı fiyat değişikliğini Borderlands Pre-Sequel için de görüyoruz ve eminiz bunun arkası gelecek. Para birimi değişikliği ile Indie fiyatları gayet iyi ama AAA ürünler aniden tavan yaptı… Bunun mantıklı açıklaması nedir?

Türkiye’deki ortalama gelir düzeyi 2000 Türk Lirası (890$) diyelim. Maaşları bu rakam üzerinden hesapladığınızda bile ayda bir oyundan fazlasını almak lüks oluyor. Bilgisayarınızı güncel tutmak isterseniz yapmanız gereken bilgisayar donanımı harcamalarını saymıyorum… Kira, yemek, faturalar ya da normal bir insan için gereken diğer mecburi harcamalara değinmiyorum. Bir baba çocuğuna bir oyun satın almak isteyebilir ya da bir öğrenci parasını biriktirerek uzun süredir beklediği AAA etiketli bir oyuna sahip olmayı dileyebilir. Fakat bu fiyatlarla bu imkansız, üzgünüm Türkiye ekonomisi buna imkan verecek kadar iyi değil. Belki de Türkiye’deki oyun dağıtıcıları panik yaptılar ve Steam’e yeni fiyat değişikliğini şikayet ettiler? Oyuncular olarak bu komik fiyat artışına getirebileceğimiz tek mantıklı açıklama bu.

Rusya (G2A’dan Civ: Beyond Earth Rusya’ya özel Steam CD Key’ini 22$’a alabiliyorsunuz) , Arjantin, Meksika –ve eminim bunlar gibi daha çok ülke vardır- Steam’de düşürülmüş özel fiyatlara sahipler. Türkiye’yi bu kadar özel yapan nedir? Bizim ülkemizin ekonomisi Rusya’dan iyi değil bu bir gerçek. Neden bir Türk oyuncu bir oyunun Steam dijital kopyasına normal Avrupa fiyatından daha fazla ödemek zorunda? Arabamızın benzin deposunu doldurmuyoruz, oyun piyayası hakkında konuşuyoruz (Ayrıca dünyanın en pahalı benzini de Türkiye’de, litresi 2$).

Başka bir örnek ise Riot Games. Bu arkadaşlar İstanbul’da Türkiye ofislerini açtılar, fiyatları Türk standartlarına çektiler ve Riot İstanbul şu anda Riot Games’in deniz aşırı şubelerinde en çok kar getiren ofis oldu.

Oyun firmalarını desteklemek istiyoruz (özellikle Indie firmalarını çünkü kazanacakları her kuruşa ihtiyaçları var), kimse korsan oyun oynamayı istemez ve hiçbir şey orijinal oyun kadar tatlı değildir. Fakat gerçekçi olalım ve Türk ekonomisini göz önünde tutalım. Steam’de Türk Lirası değişimi büyük bir değişiklik ve bizim tek istediğimiz makul, mantıklı fiyatlar. Türk oyuncular olarak Lord Gaben’e güvenimiz tam, eğer bu dilekçeden haberi olursa Valve’nin Türk oyun piyasasında uzun süreden beri beklenen fiyat değişikliğini Steam ile başlatarak fiyatları makul bir seviyeye düşüreceğinden eminiz. Çok sıradışı ya da sadece bize özel bir şey istemiyoruz, biz benzer ülkeler neye sahipse onu istiyoruz o kadar.

Biz Oyuncularız ve oyun firmalarını oyunlarını alarak desteklemek istiyoruz. Ve bunun için Türkiye’de büyük bir değişikliğe ihtiyaç var. Soru şu: Valve bu noktada Türk oyunculara yeşil ışık yakacak mı?”

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.