Oyun Haberleri

Obsidian Entertainment’ın Yeni Oyunu Pentiment Çıktı

Fallout: New Vegas, Tyranny ve Pillars of Eternity gibi oyunları geliştiren Obisidian Entertainment bu kez Pentiment oyunuyla karşımızda. Erken incelemeler oyunun hikaye anlatımını hayli övüyor.

Pentiment bizi 16. yüzyılın Bavyera’sında gizemlerle dolu bir maceraya çıkaracak.

Oyunun tasarımını sanki bağımsız bir oyun firmasının elinden çıkmış gibi, basit grafiklerle yapmışlar. Ancak fragmanı izledikçe bunun hikayeyle uyumlu bir tercih olduğunu görüyoruz. Bu yüzden görselleri incelemekten ziyade fragmanı izlemenizi tavsiye ederim. Zaten oyunu geliştiren ekip aslında Obsidian’ın 13 kişilik bir alt grubu ve deneysel projeler üzerinde çalışıyorlar. Ayrıca grubun başında Fallout: New Vegas ve Pillars of Eternity oyunlarının direktörü Josh Sawyer var. Yani bağımsız oyun gibi görünen bir oyun deneyi yapmışlar diyebiliriz.

Oyunun temasını hissettiren fragmanını aşağıdan izleyebilirsiniz:

YouTube player

Pentiment, gezgin bir ressam ve hattat olan Anderas Maler‘in hikayesini anlatıyor. 25 yıla yayılmış karanlık olaylar ve cinayetler silsilesini onun gözünden takip ediyoruz. Bu sayede gezdiğimiz bölgelerde birçok skandal niteliğinde olaya da tanık oluyoruz. Ayrıca karakterimizin yolculuğu esnasında aldığı notlar ve gördüklerini çizmiş olması da karşılaştığı gizemleri çözmek için ona avantaj sağlıyor.

1518’de başlayan oyun Avrupa’nın kanlı yüzünü gösteriyor. Yani aslen tarihsel bir oyun olduğunu söyleyebiliriz. Martin Luther yüzyıllardır süregelen Hristiyanlığın hakimiyetini sarsmaya çalışıyor. Halk ise yüksek vergiler altında ezilmiş ve aç. Bu yüzden zenginlerden hakları olan payı istiyorlar. Zenginler ise bu durumdan pek rahatsız değil. Çünkü bölgede güçlü, eğitimli ve biraz paraya hayır demeyecek birçok asker var.

Pentiment: İlk Yorumlar ve Detaylar

Erken incelemeler özellikle oyunun hikaye anlatımını övüyorlar. Bu övgülerinde de oyunun fontlarına büyük bir pay ayırıyorlar. Zira hattat olan ana karakterimiz, dünyayı ve diğer karakterleri de sahip oldukları fontlar üzerinden değerlendiriyor. Yani birinin sesininin korkmuş mu yoksa sarhoş mu çıktığını konuşmasının fontuna bakarak anlayabiliyormuşuz. Yine erken incelemeler oyunun RPG olmadığı konusunda da bizleri uyarıyor. Çünkü her ne kadar hikaye, yaptığımız seçimlere göre dallanacak olsa da karakterimizin “rolünü” yapma imkanımız olmuyormuş.

Pentiment 129 TL fiyatıyla satışa çıktı. Ama zaten çıktığı gibi XBox PC Game Pass kütüphanesine de dahil oldu. Yine de dilerseniz Steam sayfasını buradan inceleyebilirsiniz. Bu arada oyunun Türkçe dil desteği olmadığını söylemeden geçmeyelim. Tek oyunculu oynanışı destekleyen Pentiment oyun kumandası (controller) desteğiyle birlikte geliyor. Bazı oyuncular klavye ve mouse kontrollerinin akıcı olmadığından şikayet etmiş. Yani belki kumanda ile oynayarak daha rahat edebilirsiniz.

Son olarak oyunun din konusunda hassas bazı Hristiyanları rahatsız ettiğine dair yorumlar da var. Şu an bu yorumlar yoğun ve baskın değil. Fakat önümüzdeki günlerde oyunun puanlarına etki edebileceğini öngörerek uyarıyorum. Çünkü Life is Strange 2, Meksika sınırını geçmeye çalışan iki kardeşin hikayesini anlattığı için politik sebeplerle negatif puanlar ve yorumlar almıştı. Pentiment’ın da böyle bir tepki çekme olasılığı olabilir. Öyle olursa puanları asıl kalitesinin altında kalabilir.

Oynayalım da görelim bakalım nasılmış!

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.