Monochroma’nın Yaratıcısından Anytown: Garage Sale Monsters
Monochroma’nın yaratıcısı, yeni oyunu ile bağımsız severlere yepyeni bir dünya sunuyor! Türkiye’de son yılların çok konuşulan bağımsız oyunlarından biri olan Monochroma’nın yaratıcısı Orçun Nişli, animatör eşi Zeynep Akçay ile yeni oyunları Anytown: Garage Sale Monsters’ı geliştirmeye devam ediyor.
Çift, yeni oyunlarının tasarım dokümanlarını herkese açıp oyunun üretim sürecini güncel olarak paylaşarak, oyun tasarımı ile ilgilenenler için “Oyun Tasarımına Giriş 101 dersi” niteliğinde bir süreci de başlatmış olacak.
Bağımsız oyun tasarımcısının bağımlılığı; alışmışın dışında işler yapmak.
İkili, Anytown: Garage Sale Monsters ile bizlere güçlü bir hikayesi olan, yaratık kartlarını kapıştıracağımız, bağımsız bir RPG (rol yapma oyunu) sözü veriyor. 90’ların sakin bir kasabasında geçen Anytown’da, yeni boşanmış annesi, kız kardeşi ve köpeği ile birlikte annesinin büyüdüğü kasabaya taşınan bir çocuğun hayatındaki, dolu dolu tam 1 yıllık kesiti oynayacağız. Kasabanın çocukları, komşumuzun düzenlediği garaj satışındaki eski, absürt yaratık kartlarını aralarında paylaşamayınca kurdukları hayali düzende bu kartlarla birbirleriyle kapışmaya başlar. Anytown, bir yandan bu retro-komik kapışmanın içinde eğleneceğimiz, diğer yandan dostluk, aşk ve aile problemleri ile yüzleşeceğimiz iki yönlü bir oyun.
Bağımsızlığını ve orijinalliğini ilan ettiği nokta ise RPG türünün alışılagelmiş düsturlarını ters düz ediyor olması. Anytown diğer rol yapma oyunları gibi güçlenmek ve daha iyi eşyalara sahip olmak değil, büyümek ve sahip olduklarını geride bırakmak hakkında bir oyun olacak.
Mobil RPG oyunlarının, PC’deki hikaye anlatan ve derinlikli RPG oyunlarından uzaklaştığını belirten tecrübeli tasarımcı Orçun Nişli, RPG’lerin geçmişinin GameBoy gibi çok eski el konsollarına uzandığını ve sakin sakin oynanan bu tür için aslında telefon ve tabletlerin biçilmiş kaftan olduğunu vurguluyor. Türün oyuncu kitlesi aslında Steam’de olmasına karşın Anytown ile bu hazzı mobile taşımayı istediklerini söylüyor. Orçun, oyuncuların ayaklarını uzatarak rahat rahat oynamalarını hedefledikleri için baştan mobil odaklı bir tasarım yaptıklarını vurgularken, diğer mobil oyunlar gibi F2P (bedava oynan bir oyunda ekstralar için para ödenen bir model: Free to Play) gelir modelini tercih etmediklerini, aynı PC’deki diğer örnekleri gibi tek ücret ödenen bir ürün olarak kalacaklarını da belirtiyor. Tecrübeli tasarımcı, yakın geçmişte F2P gelir modelinde de oyunlar geliştirdiğini ama bu gelir modelini samimi bulmadığını ve bu modelin derinlikli oyunlar tasarlamayı zorlaştıran bir yöntem olduğunu belirtiyor .
Oyun Tasarımcısının gizli dünyasına davet…
Türkiye’de oyun sektörü henüz yeni olmasına rağmen, hızla gelişiyor. Orçun-Zeynep çiftine göre bu gelişimi destekleyen önemli faktörlerden biri de profesyonellerin şeffaflığı ve sektör içinde kurulan dostluk ortamı. Bu düşüncelerinde o kadar samimiler ki, Anytown’un oyun tasarımı ve geliştirme süreçlerine dair tüm dokümanları tamamen şeffaf olarak olarak bizlere açıyorlar. Ayrıca her ay düzenli paylaşacakları Anytown Podcast ile yeni oyunlarının tasarım ve geliştirme süreçlerini en ince detayına kadar anlatmayı planlıyorlar. Böylece yıllardır ekranın önünde eğlenceli zaman geçirip artık bu işin mutfağına geçmek isteyenler de hali hazırda oyun yaratanlar da, haber bültenine kayıt olarak Anytown’un bütün tasarım belgelerine ulaşıp Anytown Podcast’in bölümlerini düzenli olarak takip edebilecekler.
Anytown’u geliştirme aşamasının daha çok başında olduklarının altını çizen Zeynep Akçay bu yüzden son kullanıcıya tanıtmak için henüz erken olduğunu, şu anda öncelikle Türkiye’de bağımsız oyun geliştirmekle ilgilenenlere ulaşmayı hedeflediklerini söylerken “Henüz oyunun tanıtım videosu bile ortada yok ama bir oyunu yoktan var etme sürecini merak edenler için kaçırılmayacak bir fırsat” diye ekliyor. İkili, Bağımsız Oyun Geliştiricinin Türkiye’de Hayatta Kalma Rehberi” adında bir dijital kitapçık da hazırlamış. Bu kitapçıkta Türkiye’de oyun geliştiren veya geliştirmek isteyenlerin ihtiyaç duyacağı her şeyi listelemeye çalışmışlar. Bu rehberi de yeni oyunun tasarım klasörlerine erişim hakkı ile beraber Anytown haber bültenine kayıt olanlara e-posta olarak yollayacaklar.
“Ön tanıtımda beklentiyi artırıp, tüketiciyi yanıltan stratejiden uzak duracağız. Bu tanıtım yönteminin verebileceği zarara No Man’s Sky ile hep beraber şahit olduk.”
Zeynep ve Orçun ikilisine göre, bu şeffaflık şimdilik sadece oyun tasarımı ve geliştirme süreçlerini merak edenler için faydalı gibi gözükse de, zamanla oyuncuların beklentisi için çok doğru bir ölçü olacak. “Birçok bağımsız ekip geliştirdikleri oyunu tanıtmak için üretim süreçlerinden parçalar paylaşıyor, blog yazıları yazıyor, tanıtım videosu paylaşıyorlar ama bu malzemeleri hazırlarken nihai üründe tam anlamıyla yer almamasına rağmen beklentiyi artıran materyaller kullanıyorlar. Algıyla oynayan bu tanıtım yöntemlerinin verebileceği zarara No Man’s Sky ile hep beraber şahit olduk. Anytown bu şeffaflık sayesinde söz verdiği her şeyi tüm çıplaklığı ile göstererek daha büyük prodüksiyonlu oyunlara örnek olmak istiyor.” diye açıklıyorlar.
Daha önce açık kaynak kodu ile geliştirilen başka oyunlar mevcut olsa da, tasarım dokümanlarını ve iş planlarını tamamen açan bir tanıtım yöntemini oyun sektöründe görmediklerini belirten ve, bu denemenin oyuna olan ilgiyi gözlemleyebilmek için de işe yarayabileceğine inanan Orçun ve Zeynep, oyunun kodunu paylaşıma açmayı, kopyalanmasını önlemek amacıyla, düşünmüyor.
“Güzel bir oyun üretmek uzun zaman alır,” diyen çift, Anytown: Garage Sale Monsters oyununu 2019’un son çeyreğinde hem mobil platformlarda, hem de Steam’de yayınlanmayı planlıyor ve gerekirse bu süreyi uzatmaktan çekinmeyeceklerinin altını çiziyorlar.