Oyun Haberleri

Klasik Oyun Müzikleri Plak Olarak Raflara Çıkıyor

arcade-banner

1990’ların dijital müzik bestecileri konsol oyunu meraklılarının oyunlardan aldığı hazzı daha da artırmıştı.

Milyonların bilinçaltında yer eden o melodiler sadece fon müziği olmaktan çıkıp yeni düzenlemelerle plak olarak tekrar meraklılarına sunuluyor.

Nostalji meraklıları için yeni bir alan gelişiyor: Video oyunu müzikleri. Gelişen teknolojiyle tekrar düzenlenmiş, remastered oyun müzikleri plak haline getiriliyor ve yeni kapak fotoğraflarıyla tekrar piyasaya sürülüyor. Bu yeni plaklar, koleksiyoncular ve bilgisayar meraklıları için yeni bir sanat alanı yaracak.

Video oyunu müziği plak şirketi Data Discs’in kurucusu Jamie Crook “İnsanlar, bu müziklerin gelişi güzel oluşturulduğunu ve hiç çaba harcanmadığını sanıyor ama bestecilerin ellerindeki malzemeyle yarattıkları şey olağanüstü” diyor ve ekliyor “Bu müzikler saatlerce evlerinin oturma odasında oturan milyonlara ulaşabiliyor. Muhtemelen bu Japon besteciler, tarihte herhangi bir zamanda yaşamış birinden çok daha fazla kişiye ulaşmıştır.”

street-fighter

Data Discs’ten çıkan ilk plak Sega Genesis’in 1991’de çıkardığı “Streets of Rage”in oyun müzikleri. “İnsanların çocukken duyduğu ilk dans müziği olabilir. O zaman fark etmemiş olabilirler ama oturma odanızda sürekli çaldığı sürece sizin bilinçaltınıza gömülüyor” diyen Crook, insanların aslında küçükken neredeyse her gün bu ilginç housemüzik kaydını dinliyor olduğunu yıllar sonra fark edeceğini söylüyor.

Benzer bir şekilde Los Angeles merkezli iam8bit şirketi de 1991 NES oyunu ‘Battleloads’un müziklerinin plağını bu ay çıkarıyor. ‘Battleloads’un bestecisi David Wise deneme yanılma yöntemiyle oluşturduğu müzikleri şöyle anlatıyor: “O zamanlar çokça dinlediğim Van Halen, Vince Clark, Howard Jones, Depeche Mode ve Europe gibi grupların bir karışımı gibi.”

battletoads

Brave Wave video oyunu müziği şirketinin yeni çıkardığı plaklar ise unutulmuş bestecileri öven nitelikte. Brave Wave’in ilk plağı, ‘Street Fighter 2’nin Yoko Shimomura tarafından bestelenen müzikleri olacak. Şirketin kurucusu Mouhammed Taher, müziğin oyun üzerindeki etkisiyle ilgili “Hep en iyi müziği olan karakteri seçerdim: Ryu. Ona karşı dövüştüğünüzde müziğini duyuyorsunuz ve bu inanılmaz bir şey” diyor.

1994’te Playstation ve 1996’da N64’ün evlere girmesiyle oyun konsolları evrim geçirdi ve tabi ki video oyunu müzikleri de değişti. Oyunlarda, filmlerdeki gibi dijital kayıtlar ve orkestra sesleri kullanılmaya başlandı. Brave Wave’in müzik mühendisi Marco Guardia yeni nesil oyun konsollarıyla birlikte video oyunu müziklerinin orijinalliğini kaybettiğini söylese de Data Discs, Dreamcast klasiği ‘Shenmue’nun orkestra müziğini ve iam8bit de ‘Journey’ gibi yeni oyunların yanında N64 oyun müziklerinin plağını çıkaracağını duyurdu.

chun-li

Oturma odamda oturup oyun oynamadan neden oyun müzikleri dinleyeyim sorusuna da iam8bit’in başkanı Jon M. Gibson “Kesinlikle nostaljik bir değeri var, nostalji sizi ele geçiren çok güçlü ve sihirli bir kuvvet ama sonrasında sadece müziğin kendisini seven ve ondan keyif alan insanlar da var” cevabını veriyor.

Yakın zamanda satışa çıkması düşünülen plaklara buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Radikal

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.